Mångfald

Nu ska vi vara snälla mot varandra. Börja inte bråka nu. Man ska inte ställa till med någon scen. Eller prata om någonting opassande. Det blir ju så jobbigt. Det här med konflikter, det blir ju så tråkig stämning liksom. Alla blir bara illa till mods. Man vill väl ändå inte vara bråkstaken i gruppen?

Nu när vi har fått det så fint och så härligt i det här landet. Vi behöver väl inte bråka längre. Alla ska med, alla ska få vara med och alla ska få vara precis den de är. Nu ska utanförskapet bort. Nu ska alla få vara precis som alla andra. Men alla får vara sig själva. Vi respekterar alla. Vi kämpar mot samma mål.

Det spelar ingen roll om du är kvinna, bög, invandrare, psykiskt störd, alkis eller bara lite sunkig, gammal arbetarklass. Alla är lika mycket värda. Alla ska bli sedda som dem de är. Bejakandet av mångfald ökar tillväxten. Och tillväxt ska vi ju ha. Tillväxt är det allra finaste ordet. Det är nästan så man får plötslig utlösning bara av att höra det nämnas. Om ledande ekonomer konstaterat att om vi bejakar bögen, invandraren och alkisen så ökar tillväxten är det klart att vi ska bejaka dem. Vi blir ett rikare land. Vi kan gå i pridetåget, äta mat med konstiga kryddor och inspireras av den kvinnliga känslointituitionen. Så mycket härliga färgklickar det finns att bejaka!

Det är viktigt att företagen hänger med. Ledande ekonomer visar att en bög och en invandrare på varje arbetsplats ökar omsättningen. Bögen och invandraren är multikompetenta. De kan både jobba och vara bög och vara invandrare samtidigt. De sitter på unik bögkompetens och invandrarkompetens. Våra företag har faktiskt inte råd att ignorera den kompetensen. Ledande ekonomer visar också att en kvinna i styrelserummet kan leda till bättre arbetsresultat. En kvinna kan ju bidra med kvinnliga värden. Hon ser saker på ett annat sätt. Förhoppningsvis bär hon kort kjol också. Den kompetensen kan vi inte gå miste om.
Men det är viktigt att de inte blir för många. Tänk om man skulle anställa flera bögar på samma gång? Då kanske det bara blir ett enda stort schlagerparty av hela arbetsplatsen. Eller en massa invandrare! Då kanske de börjar fira konstiga högtider på jobbet, slutar prata svenska och utför religiösa riter på arbetstid. För att inte tala om att släppa in hälften kvinnor i styrelserummet. Det vet man ju hur det blir. Bara en massa kvinnotjatter, skitsnack och mensprat.

Vi måste ju ändå bibehålla någon slags grundordning i det här landet. En vit, manlig, heterosexuell medelklassordning helst. Men det är viktigt att bejaka färgklickarna. Det för landet framåt. Alla ska med. Alla ska få vara den de är.
Ingen behöver bråka. Vi tycker ju om alla. Ingen lider av utanförskap. Det blir bara jobbigt om det blir konflikter. Det finns faktiskt ingen anledning att tjafsa om sånt där som maktskillnader och orättvisor längre. I det här landet behandlar vi alla lika. Till och med kvinnan, bögen, invandraren och den som är lite sunkig, gammal arbetarklass får vara med på samma villkor. Det känns så himla omodernt att tjata om klass, strukturella orättvisor, maktdiskurser. För att inte tala om rasism och sexism. Vad är det för gammalt groll ni drar upp? Det är faktiskt ett modernt land som vi lever i. Man måste ju hänga med i den västerländska samhällsutvecklingen. I moderna länder sysslar man inte längre med politik. Det blev så mycket jobbiga konflikter och olika organiserade grupper då. Det blev lätt så dålig stämning. I det moderna samhället tycker vi att det är bättre med gemensamma beslut. Så länge det är dem vid makten som fattar dem. Alla ska med. Alla får vara den de är. Så länge de håller käften och inte bråkar.

5 thoughts on “Mångfald”

  1. Åh vilket bra inlägg (förutom n-ordet, men du är du och jag är jag så jag accepterar väl!)
    Detta ska jag mejla till mina föräldrar – vad de sysslade med på 60talet var bra, men det räckte faktiskt inte hela vägen…

  2. joe: tack. angående n-ordet är det i det här fallet tänkt som effektskapande och ett påvisande av hur man kategoriserar människor och ser på människors olikhet än att jag står för ordet för egen del.
    alltså, ja, jag använder det men aldrig i en politisk kontext. här får det mer stå som symbol för den vulgäritet som präglar hela mångfaldstanken. en del av min sarkasm helt enkelt.

  3. äh nu mesade jag mig och ändrade till invandrare. insåg att så mkt fokus skulle läggas på användandet av n-ordet alltså. ibland är det inte värt provokationen om det innebär att ens verkliga syfte med vad man skrivit kommit bort. åh vilken mes jag är.

  4. Det här har Anna Hallberg kommenterat i DN Kultur i dag – jag har in min tur kommenterat hennes kommentar, som alltså handlar om “gnäll”. Kvinnor ska inte gnälla så förbannat, utan vara som Charlotte Perelli (?!) och Ta För Sig. Det kan gott bögarna och invandrarna också göra. Fast i lagoma doser, såklart, precis som du påpekar.

  5. vad intressant, det ska jag läsa. rent spontant kan jag säga att jag är sjukt trött på hela det här “ta för sig”-snacket. vi kvinnor tar för oss. vi armbågar och höjer våra röster. men en riktig förändring och ruckning av maktsystemen kommer ju inte ske förrän vi också på riktigt tillåts göra det. det finns en gräns för hur mycket kvinnan, bögen, invandraren orkar och kan “ta för sig”. och vi tillåts ju som sagt bara göra det i lagoma doser.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>