Man utmanar inte gammelmedia med Comic Sans-typsnitt

Ett av mina uppdrag just nu har med Internet att göra. Detta gör att jag konsumerat mer Internetsidor och bloggar än någonsin förr de senaste två veckorna. Helt på måfå har jag gått igenom världens största höstack på jakt efter det ena och det andra. Tillslut blir allt en absurd massa av text och länkar och jag måste ut och gå i regnet eller dra ett spinningpass innan jag klappar ihop fullständigt.

Generellt finns det jävligt mycket bloggar därute (newsflash nr 1).
Generellt finns det jävligt mycket skräp därute på Internet (newsflash nr 2).
Generellt består större delen av bloggvärlden av föräldrabloggar, modebloggar och innehållstunna knullbloggar med dåligt språk (läser jag en till sexblogg av ett medelålders anonymt par som kallar fittan för mus och berättar detaljerat om sina trekanter under sin kryssning med Cinderella kommer min sexualdrift vara förstörd för livet).
Generellt är den mesta text upplagd via skräpig HTML, skitfula typsnitt och uttryckt via extremt dålig stilistik.

Kom igen, what’s wrong with you people? Alla ni som faktiskt har något anspråk med era bloggar; varför uttrycker ni allting via Comic Sans i vitt mot en rosa bakgrund – helt jävla oläsligt – med små roliga bilder och rosetter och blommor och fan och hans monster som fonder och varför använder ni er av hoppande smileys och *dessa förhatliga stjärnor* (ler) för att uttrycka era tankar?
Varför denna hejtjolahopp-ton i vartenda jävla blogginlägg? Nej, ni skriver inte ett vykort till mormor, ni söker inte brevvänner via KP, ni skriver ett blogginlägg. Man behöver inte inleda sina inlägg med “Hej alla glada! Idag är en härlig dag!” då.
Jag känner mig dödstrött på att försöka komma åt intressant innehåll, roliga formuleringar, bra dagboksskildringar och smarta tankar genom ett filter av smileys, rosa bakgrunder och fula typsnitt.

(För att inte tala om bloggar tillhörande kaxiga elitistbrudar som blandar engelska och svenska hejvilt, tycker att de har läst så mycket grammatik och stilistik på universitetet att de kan bryta mot reglerna eftersom de ändå bevisligen känner till dem och sätter sig över varenda folklig, anspråkslös blogg med en störande elitistik ton, där de noga och föga subtilt klargör hur mycket bättre de är än alla andra. De är fan de värsta av alla, ärligt talat)

Fotnot: Jag är medveten om att fördelen med bloggvärlden och Internet i största allmänhet är att man kan välja bort det man inte gillar och fokusera på det som man är intresserad av och tycker är bra. Det här är skrivet i trött frustration efter att ha harvat mig igenom bloggosfären, utan förval och ingångar. Hade ni gjort det hade ni förmodligen känt samma sak.

19 thoughts on “Man utmanar inte gammelmedia med Comic Sans-typsnitt”

 1. Du? But why? Vilken kategori skulle du tillhöra? (Snälla säg inte att du funderar på att sexblogga om Cinderellaresor. Eller jo, snälla. Det vore i och för sig fantastiskt.)

 2. Nä jag försökte bara vara förolämpad och ta mina leksaker och gå hem.

  Fast jag är väl kaxig och överlägsen jag med, när det gäller.

  (Man kanske skulle ta och boka sig en kryssning då…)

 3. Ja, alltså, jag fattar verkligen inte hur folk i det här landet exempelvis blir anställda på företag, hur ser ett personligt brev och ett CV ut från “Tindras mamma *kjamizzz*”?
  Det gör väl mig till elitist, javisst, men varför kan folk inte uttrycka sig i text, jag bara frågar?

 4. dengodahustrun: tack

  julia: men du använder väl inte comic sans? eller alltså, innan jag gör mig osams med hela min bloggroll: ni är ju länkade till av en anledning. men om du hade ägnat helgen åt att beta av de första två kategorierna på bloggportalen hade du fått samma känsla. jag lovar.

  lisa: jag lovade mig själv att aldrig bli en sån här språkelitist. det var ju därför jag valde lingvistik framför att läsa svenska språket, för att lingvistiken sysslar med deskriptiv och inte preskriptiv forskning om hur fiiint språk ska se ut. men nu fick jag liksom nog. och ja. jag är elitistisk. fuck it, jag står för det i det här fallet.

 5. Det som är skönt med bloggvärlden är att man kan, till skillnad från många andra världar/platser/ställen, faktiskt kan välja bort det man inte vill se. Utnyttja det och rikta ilskan mot ngt vettigtare… Anyways, den här elitistiska hiphoplingo bloggen (som gör skillnad på fin- och fulkultur verkar det som?) är desto svårare att välja bort! *ler ödmjukt för att visa att det är en komplimang*

 6. jh: Jag kommenterade din kommentar i en fotnot. Imorgon kommer förmodligen hela det här raljerande frustrationsinlägget försvinna om jag känner mig själv rätt. Jag vill inte göra skillnad på fin och fulkultur, men märker att jag dras åt det hållet hela tiden. Hur jag blir och mer anal och pretentiös. Finns det botemedel mot sånt här? Tvångstittande på Melodifestivalen i en sån där A clockwork orange-ställning som tvingar ögonen att vara öppna? Satt i karantän med kvällstidningar och Björn Ranelid-romaner som enda konsumtion i två veckor? Eller bara klippa mig och skaffa mig ett jobb, växa upp kanske vore något?

 7. Det är för jävligt… Att vi inte har en tribunal av beläst folk här i världen som kan ta tag i dessa saker. För jävligt.
  På allvar nu, världen som gjorde silikonblondinen till kvinnlig förebild, Idol till Sveriges populäraste program o listmusiken till sitt soundtrack, är det den världen du förväntar dig mer av? Inte bara elitistiskt utan även rätt blåögt.

 8. jh: För övrigt finns det väldigt många bra bloggar, vars läsning försvåras till näst intill det omöjliga genom överarbetad layout av typen rosa bakgrunder och vit text. Det är nog mest det som jag är frustrerad över. Om man har så mycket bra att säga, varför försvårar man läsningen via dålig layout? Varför inte skita i att spexa till det då och bara hålla sig till den förvalda, neutrala fonten.

  el rubiales: Nej, jag är inte blåögd. Jag vill inte ta tag i “dessa saker”. Jag är glad att alla lyckliga föräldrar och sexglada par får lämna ut sig på Internet, utan en fittelitistik tribunal bestående av anala idioter som mig. Fy fan vilket vedervärdigt kultur- och samhällsklimat det skulle vara. Jag är bara trött efter att ha tvingats läsa skiten alltför länge.

 9. Puffig rosa design kanske ett desperat rop –se mig! Också ett försök att behålla sin kvinnliga sida, jag menar vettiga åsikter är ju manligt.

  Botmedel? När det kommer till musik e jag precis som du, men jag biter mig i läppen och försöker dölja det. Är det mkt bättre? Nästa gång jag har en dejt hemma ska jag sätta på Linda Bengtzing på högsta volym, och visa mig själv att jag är precis lika bra för det.

 10. min blogg är min dagbok. Den är inte skriven för att sticka ut, för att vara flashig, för att vara en mammablogg, för att vara en modeblogg eller nånting annat. Det är min dagbok, bara det att den är offentlig så att min familj och mina vänner kan följa de väl valda delar av vårt liv som vi vill visa… Måste man vara ett snille för att få blogga?

 11. kanske de flesta helt enkelt inte är så bra på html, eller så är de för bra så att de spårar ur.

  du glömde nämna skrytbloggarna, det behöver inte nödvändigtvis vara en modebloggare utan kan även vara någon som skryter om sin underbara partner, sina rika föräldrar eller helt enkelt sina otroligt roliga vänner som är bäst i hela världen och inga andra har lika roligt som dem.

 12. jh: Jag vet inte om det är bättre. Men Linda Bentzing-kbt kanske är en idé?

  hanna: Absolut inte. Och alla privata, men offentliga, dagboksbloggar är jätteviktiga och behövs. Det är ett sätt att berätta för vänner och släkt vad som händer i ens liv, som sagt. Jag blev bara irriterad när jag var tvungen att leta i den här höstacken av bloggar.

  pernilla: Man behöver överhuvudtaget inte kunna html för att ha en blogg. Det finns förvalda alternativ, flera av dem bra sådana. Jag tror snarare på teorin om ursprårad html. Man ska bara experimentera lite och wow, titta vad crazy det blev med dalande snöflingor över bloggen helt plötsligt!

 13. jag vet inte om man kan irritera sig på comic sans på bloggtoppen ;) men läser man fler än fem bloggar som är i samma stil finns det uu lätt en övermästtnad.

  Se det som en ventil att skriva ett sånt häre inlägg – jag ser inte att du ser ned på eller avskyr eller tycker att alla ska göra samma. Därmot ser jag det som om du ätit lite för många kakor och nu sitter och är trött på kakorna – och vill inte se fler alls. Varför finns det inte fräscha morrötter ;)

  kom tillbaka när en av dina favoritforskare helt plötsligt har en hel föreläsning med comic sans och gulliga småfigurer i kanten…. då kan vi ogilla och snacka strunt tillsammans.

 14. Chall: EXAKT SÅ var det! Tack! Det var en övermättnad av kakorna, inte kakorna i sig som det var fel på.
  Du, det kommer säkert inom kort. Med tanke på de redan vedervärdiga powerpointpresentationer som förekommer på en del föreläsningar är det inte omöjligt att det snart kommer Comic Sans *fnissa* och “jag tänkte bara göra en avstickare i min diskussion om intersektionella perspektiv på segregationen och visa en semesterbild på min tvååriga son”.

 15. Elin> Det var en (kvinnlig) professor (amerikansk) som höll en föreläsning här för ett par månader sen… comic sans på vissa (!) slides och hon avslutade med en bild på sin tre årige son på toaletten, sovandes med en bild på Bush brevid sig.

  kan man stava trippelfel?

  jag höll på att dö av pinsamhet. Hon och en av de andra professorerna (manlig amerikansk) log mot varandra som ett internt skämt. Ska vi säga att det inte blev några frågor på det?!

 16. chall: “hon avslutade med en bild på sin tre årige son på toaletten, sovandes med en bild på Bush brevid sig.”
  NOOOOOOOO!!!! Jag dööööör! Hjälp!

  kaia: Ja, eller hur. Åtminstone i “vuxen” ålder.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>