You say "tråkig" like it’s a bad thing

Eftersom det är roligare att läsa än att supa, men också för att jag gick och blev tråkig – alternativt lite bättre på att ta hand om mig själv – i somras, har jag återigen en lugn fredag. En sån där fredag då jag dansar afrikansk dans (ja, på gymmet alltså, innan någon börjar få föreställningar om mig med bongotrummor och skakande röv hemma i min etta) och imiterar träd som vajar i vinden, känner mig jordad, skakar tuttar och röv och hittar mitt energicentra och det ena med det tredje. När jag är jordad bränner jag av ett bodypumppass också av rena farten innan jag går till Hemköp och därefter hem till en dusch och fredagsrenbäddad säng och lägger mig och läser.
Jag är alltså såhär tråkig på riktigt. Då har jag inte ens kommit till faktumet att jag numera går upp varje morgon klockan halv åtta, även alla de dagar då jag är min egen chef, och promenerar en halvtimme innan min P1-frukost, oavsett väder för det finns bara dåliga kläder och jag har en regntålig jacka. Eller att jag generellt bara dricker alkohol en gång i veckan (fast då oftast med besked å andra sidan…). Eller att jag hade lite panik igår, när jag kollade film med en kompis och inte gick och la mig förrän ett på natten. Eller att jag idag skulle unna mig en fredagsbulle, men på riktigt kände mig lite wild’n’crazy när jag valde en dammsugare istället.

Jag är en medelålders new age-tant fången i en 25-årig singelkvinnas kropp. Det är enbart normer och social kontroll som gör att jag fortfarande väljer Monki framför Gudrun Sjödén. Och nu sitter jag här och kan för mitt liv inte välja vilken av alla påbörjade böcker som jag ska plocka upp:
Johan Kinde – Någon sorts extas
Erlend Loe – Gör vad du vill
Sara Villus – Sex (nästan utläst, men tappade lusten mot slutet, för rastlös tror jag, den är ju bra)
Chantal Mouffe – Om det politiska (jag har läst originalet flera gånger, men tänkte se vad de gjort med den svenska översättningen)
Hanna Östholm – Feminismens idéer
Susan Faludi – Den amerikanska mardrömmen

Om någon inte är ute och löningsfredagsfestar – vad ska jag välja?

11 thoughts on “You say "tråkig" like it’s a bad thing”

 1. Läs klart Sara Villius. Jag är smått kär i hennes böcker.

  Själv sitter man hemma och skriver en hemtenta. Känner mig kanske inte som en tant, men väl som en lågstadieelev utan kompisar som läser läxor hela helgerna.

 2. Tänkte också på Sara Villius, jag gav bort en bok av henne en gång (har för mig att det var Battle) till en omdömesgill person och fick sedan höra att den var fantastisk. Själv har jag Slow Food av Carlo Petrini samt Bögjävlar till sängs, växlar lite.

  Annars tror jag på den där tråkigheten, efter perioder av dålighetsliv. Vita contemplativa. Tidiga kvällar is the thing this season.

 3. Då kan man snacka om att njuta av livet, när att välja en dammsugare istället för bulle orsakar spänning. Då njuter man ju verkligen av varenda liten grej? :)

 4. Erlend Loe! Jag läser just “Kurt kokar skallen” för kidsen. Och Kurtby står på min inköpslist. Så Loe om du vill bli på bra humör.

 5. Mig? :)

  Men “seriöst”; har du inte läst Livet on Pi eler Vinden Skugga så kan jag rekommendera dem.

  Fortfarande inte sugen på att flytta till Malmö? :)

 6. Jag säger: Läst om Watership Down och grina dig till sömns. Eller: gå på Raw Fusions tolvårsjubileum på Kägelbanan inatt. Där lär det dansas till den svartaste av svart musik inatt.

  Intressant att jag laddar för just den natten med Spank Rock, trötta heiniken och just det: din blogg.

 7. Har inte läst någon av dom så mitt tips blir en helt annan bok: The Case of the Female Orgasm av Elisabeth A. Lloyd, väldigt intresant./ simon

 8. ano: Haha, åh söta. Hoppas hemtentan gick bra. Villius är bra indeed, jag älskade både Nej, detä r en snöklump och Battle.

  gabriel: Jag tror också på den där tråkigheten, att man behöver den som avbrott mellan de mer intensiva perioderna. Framförallt nu i mörker och pissväder. Framåt mars brukar dålighetstjejen titta fram igen. Nu är hon i ide.

  ylva: Ja hjälp. Jag har inte bara blivit tråkigt utan LIVSNJUTARE dessutom. Shit.

  niklas: Bra val! Älskar hans barnböcker också, fast jag inte har kids att läsa dem för. Den här romanen har dock ett tyngre ton än de tidigare, inte en av hans bästa heller, långt ifrån.

  erik: Nej, jag fortfarande inte. Inte läst någon av böckerna heller, fastän Vindens skugga väl lär ses som lite obligatorisk. Kanske båda?

  stan: Härlig uppladdning!

  ano: Yes, grymt boktips av titeln att döma, tack!

 9. Åh, nu tänker jag bara på dina pytte Gudrun Sjödén-skor som trippar på isen i Ösd och är rädda för att halka.

  Embraca tantigheten, det gör jag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>