Lucky fröken Lagerlöf

Besvikelsen över Selma handlar inte så mycket om att det är en extremt seeeg produktion. Inte heller att manuset är svajigt. Eller att Helena Bergström är en av Sveriges tråkigaste skådespelare.
Allt det där var ju ganska väntat.

Besvikelsen handlar snarare om insikten om att det Selma Lagerlöf fick kommer jag aldrig att få. Jag är född i fel tid. Min svaghet för kvinnor i korsett kommer aldrig att få frispel. Till skillnad från Selma kommer jag aldrig att ligga med italienska horor i korsett. Eller ha konstnärskvinnerelationer på ett hotell i Sicilien. Jag kommer på min höjd få ligga med någon queerpoesisvag butchflata på ett sunkigt hostel i Berlin.

Det spelar ingen roll att jag aldrig kommer att skriva 2000-talets Gösta Berglings saga. Eller få Nobelpriset i litteratur. Men att jag inte kommer få korsetthångla, hur begåvad jag än är och blir, det är tamejfan orättvist.

12 thoughts on “Lucky fröken Lagerlöf”

 1. Ha ha! Chronologically challenged… Well, visst är det synd att det som var stiligt då mest blir kitsch idag, men man får ha överseende med det och jag tror ändå att det finns en hel del korsettställen i Berlin… Deka, burlesque och what not. Mädcheninternat, hur låter det? Var inte där sist men får kanske se efter nu till nyåret! Kanske köper jag mig en korsett.

 2. Vad? Vill du hångla med någon iförd korsett går det väl att ordna? Eller är det det där undergivna på ytan fast bestämd och som tar rodret när det kommer till kritan du söker? Det finns säkert någon därute som frågar sin vän varför du och hon inte får till det och får till svar att hon måste verka undergiven och ordningsam och så vidare för att få dig ;-)

  Visst är det väl intressant, är det korsetten eller är det föreställningen om det svaga och undergivna?

 3. Du har säkert redan läst den men annars kan jag varmt rekommendera Eva Helen Ulvros’ biografi av Sophie Elkan som handlar mycket om Sophies och Selmas relation i en tid när kvinnors relationer gärna fick vara mycket kärleksfulla, men när begreppet “lesbisk” var i det närmaste icke existerande.

 4. Gabriel: Med risk för att låta som average kåt tonåring; kan du inte maila bilder om du köper dig en korsett?

  Mina: Men va? Jag är definitivt inte så mkt för det där med det undergivna och svaga, oavsett kön. På vilket sätt skulle korsetten handla om det? Och jo, klart jag kan hitta någon med korsett idag också, men det är inte samma sak.

  Grovt: NOT THE SAME THING. Det blir ju bara kitch av det, precis som Gabriel skriver. Jag vill ha historiska kvinnor tagna ur deras kontext. Annars kan jag ju lika gärna gå till Jamtli Historielands levande bondespel här i Östersund för att få mina fantasier om kåta pigor tillfredsställda.

  Erika: Nej, men GUUD vad jag blev sugen på att läsa deras brev. Hade tänkt skriva ett uppföljningsinlägg om det. Måste läsa, tack för tipset!

 5. Jag blev förvånad över att det var så uttalat i filmen att folk visste vad de sysslade med. Det trodde jag inte man gjorde då – tyckte man inte att det var nuckeri snarare än hermafroditism att leva ensam med en väninna?

  (gotta love the formulering “ensam med…”)

  Sedan har det väl tydligen varit mycket upprörda anhöriga som inte alls håller med om den förmodade lesbianismen.

  För övrigt sänkte Rapaport hela dramat med sin pinsamma Sophie. Helena Bergström må vara tråkig men hon fungerade i alla fall som Selma.

 6. jag tror att det var precis i brytpunkten då man hade börjat tala om homosexualitet som ett begrepp och en läggning. det var i slutet av 1800-talet. förvisso drabbade det män hårdare än kvinnor, men det är mycket möjligt att även kvinnor blev sedda som hermafroditer om de umgicks lite för nära. jag tror också att det var extra vanligt om man hängde i konstnärskretsar och var politisk agitatör. de var ju av borgarklassen generellt sedda som dekadenta och farliga så lite hermafroditismrykten on top of that var nog ganska lätt fixat.

  håller med om att rapaport var skitkass som sophie. jag gillar ju henne i vissa roller, men här var hon svindålig. bergström var ju ändå ovanligt bra, kanske för att hon inte fick så mycket utrymme att spela över som hon brukar få.

 7. Oh, tihi, jo, köper jag en korsett så mailar jag bilder…

  Jag är dock inte säker på att det är så jag är mest till min fördel. Å andra sidan borde jag vara mer till min fördel då, än om jag skulle använda den Borat-mankini mina bröder gav mig i julklapp… Den kan man å andra sidan använda på discogympan, ihop med gråmelerade bomullsplagg.

 8. Äh sluta gnälla och börja knulla istället!

  Du kommer säkert ha mycket roligare än hon hade och dina möjligheter att hångla med vem du vill är bra mycket större än Selmas

  Men Helena Bergström är helt klart den tråkigaste och mest osexiga skådisen i Sverige. Allt är hennes mans fel. Innan han blev inblandad och lät Helena snora och gråta sig igenom var enda jävla svensk film halvnaken sittandes i en säng var Helena faktsikt riktigt het. Bla i den där filmen när hon badar med Amanda Oooms…

 9. Jamen, varför är det en skillnad på om någon sätter på sig en korsett idag mot för att få träffa någon på artonhundratalet som bär korsett? Det var det enda jag kunde ens gissa mig till, någon sorts kroppsspäkning som endast utförs av någon som är medgörlig och undergiven. *nyfiken ju!*

 10. Gabriel: herregud, Borat-mankini, är det fortfarande roligt att ge bort?

  Fingerat: hade jag haft roligt just nu hade jag nog inte skrivit det här inlägget. det är själva fan att kvinnor fick mer fitta när det var förbjudet än vad jag får nu.

  Mina: fattar vad du menar. det handlar mer om min överromantiserande förkärlek för förra sekelskiftet och dess kärlekshistorier, tror jag. korsetten blir en del av det.

 11. Nå, vi är väl lite efter i min familj, helt enkelt. Annars brukar bröderna ge mig Hansons julskiva, samma exemplar varje år som de stjäl tillbaka och paketerar om, gärna i en mycket stor låda.

  Men: Det blev ingen korsett. Cylinderhatt har jag, långsamt samlar jag en outfit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>