Krönika i Kuttrasju 29/1

– Nedvärdera inte ditt eget könsorgan, sa alltid min mamma när jag i trotsiga tonår började använda mig av fittordet. Att använda könsorganet som svordom innebar att man smutskastade sitt kön. Det var inte okej.
I stor utsträckning verkar den tanken gälla för de flesta som är feministiska eller politiskt korrekhets-ängsliga. Aldrig skrika fitta, aldrig kalla någon för fitta, aldrig använda det kvinnliga könsorganet i en nedvärderande kontext. Jag är själv så invand i tankemönstret att jag biter mig själv i tungan när jag råkar använda ordet i en nedsättande svordom, ursäktar mig själv precis på samma sätt som folk omkring mig ursäktar sig när fitta slinker genom munnen i en svordom.

Däremot verkar inte samma regler gälla för det manliga könsorganet. Jävla kuk och kuken är inga problem. Jag har aldrig hört någon påpeka för en man att han inte borde nedvärdera sitt eget könsorgan. Jag har aldrig hört någon lite ängsligt säga att ”man väl ändå inte får använda kuk som svordom”.

Varför? Är det en snällhetsfeminism, en politisk korrekthet och ett sätt att höja kvinnokönets värde?
För i så fall verkar den bara kontraproduktivt. Effekten blir snarare att vi fortsätter att bibehålla den där upphöjande mysticismen som präglat det kvinnliga könsorganet i århundraden. Varför är det okej att kuken behandlas som ett neutrum, ett lite fulroligt ord att slänga ur sig när man slagit tån i dörrkarmen eller är förbannad på någon, medan fittan till varje pris måste bedyras och förfinas? Det är väl ändå inte jämställdhet.
Det är att göra fittan en otjänst. Vi behöver inte fingulliga ord som snippa. Vi behöver inte påtala ännu en gång att fitta ju faktiskt betyder våt ängsmark, amen är det inte vackert?
Jag vill inte ha ett vackert, upphöjt, mystiskt och politiskt korrekt könsorgan. Det verkar urtråkigt. Jag vill ha ett vräkigt, snuskigt, ilsket, härligt befriande könsorgan som består av benämningar som får användas i svordomen såväl som i sängen. Det känns mer som jämställdhet för mig.

12 thoughts on “Krönika i Kuttrasju 29/1”

 1. Jag får hela tiden höra att jag inte ska säga KUKEN som svordom. Ofta handlar det om pseudo-PK eller ironi-PK, men inte alltid.

  Jag gillar att säga FETTA.

 2. jullan snabbast på kommentar som vanligt.

  jag tror att avsaknaden av problem att svära med kuken har en del att göra med att man föreställer sig att kuken redan har sin odiskutabla maktstatus. lite sparka uppåt typ, medan fittan måste försvaras tills den nått tryggt i hamn på sin egen tron.

  det fungerar ju inte såklart, och jag tror att jag dessutom varierar kukensvärandet med att åkalla den som makt (fast mindre flummigt/medvetet) och att dissa den som i att nåt dåligt är kuken.

 3. bra! och så tycker jag att man borde börja använda Kuk om folk som beter sig mesigt, fitta och pussy var annars standardsynonymen för fegisar på högstadiet. En kille kallade sig själv för en jävla kuk i betydelsen att han betett sig fegt och svagt en gång på gymnasiet, det kändes så ovant att höra.

 4. Fitta är ett snuskigt sexigt ord. Kuken är relativt trist att använda som svordom, när det finns så många fler ord att ta till.

 5. Mkt finare an kuk som betyder “liten utbuktning eller knol” Hehe

  (trodde jag typ var ensam om att veta att fitta betyder vat angsmark!)

 6. Jag tror att problemet delvis beror på att om man kallar någon: “Din jävla fitta” så innebär det att han är en ryggradslös svikare, en feg passiv usling.

  Kallar man någon: “Din jävla kuk” så är det en jobbig typ, som står upp, ivägen etc

  Jag tror att uppvärderandet av fitta som svärord har samma problem som när man vill uppvärdera den passiva bögen. Den passiva som tar emot.

  En bög är ok så länge han är aktiv och sätter på och har stake, ryggrad och begär. Detta gäller i de flesta kulturer och även historiskt.

 7. Det här var så på pricken att jag var tvungen att länka till dig på min Facebook. Får jag göra så?

  Hanna Hagström

 8. Tack för kloka kommentarer!
  Klart att det finns en maktaspekt i det hela, som gör att man drar sig för att använda “fitta”. Precis som Desperado så klokt påpekar handlar det också om passiv/aktiv-konnotationer.
  Men precis som med ordet “bög” tror jag ju stenhårt på att ta tillbaka ord, omformulera dem, göra dem till sina egna och ge dem ytterligare nyanser av betydelsepotential. Jag väljer att tro att det är möjligt att göra det genom att använda ordet som svordom.
  Sedan är det ju naturligtvis oerhört kontextuellt. Killarna i hockeylaget som kallar varandra för fitta när de spelar mesigt ger ju en annan betydelsedefenition till svordomen än om jag fräser det, med någon slags feministisk medvetenhet bakom dessutom.

  Hanna Hagström: Jamen självklart, länka på!

 9. Är det bara jag som tycker jämställdheten är uppnådd först när man slutar bry sig om småsaker som detta? Jag kan också klaga på att andra utnyttjar mitt könsorgan som svordom, oavsett om jag vill det eller inte.

  Visst, den bakomliggande mekaniken kan vara intressant, men jag ser inte alls hur något av detta har med jämställdhet att göra. Jag undviker helst att använda vare sig kuk eller fitta, när det finns så otroligt många andra roliga svordomar som inte har med någons specifika kön att göra (och som faktiskt betyder något fult. Sen när är könsorgan något fult?).

 10. Nathaniel: äh det har väl inte att göra med att det är fult så mycket som det är chockeffekt att hala fram den vid fel tillfälle, på riktigt eller verbalt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>