Diskussioner som inte görs rättvisa i Twitterformatet

Jo, Gabriel. När jag påstår att The Emperor,i Star Wars III, faktiskt är den enda postmodernisten i sammanhanget hänvisar jag till det han säger till Anakin när han försöker få honom på sin sida.
Anakin påstår att Jedis är goda och The Emperor svarar med att godhet är ett relativt begrepp.
Han är ju den enda som framhäver såväl godhet och sanning som både relativistiskt och subjektivistiskt.
The Emperor säger aldrig rakt ut att han står för någon slags absolutism och att det finns en dikotomi mellan godhet och ondska. Istället framhäver han kampen som man utkämpar med sig själv när man har The Force. Det är Anakins tolkning när han i slutet parafraserar George W. Bush i samtalet med Obi-Wan Kenobi och säger att om du inte är med mig är du min fiende. The Emperor säger aldrig någonting dylikt.
Det är också Obi-Wan Kenobi som ålägger The Siths med absolutism och dikotomiskt tänkande när han svarar Anakin att Only a Sith deals in absolutes. Oh really? Är det några som har en mindre komplex relation till godhet/ondska så är det väl The Jedis. Däremot är ju de övertygade om att de är good guys och duktiga på att utmåla fienden som the bad guys och kan således använda sig av en sådan projicering som att det är fienden som dealar med absolutes för att framhäva sig själva. Smart politisk argumentation från deras sida.

Jag säger inte att The Jedis inte också har issues med att slåss med the dark side of the force. Det är ju delvis därför jag älskar Star Wars. Det finns ingenting ont och gott utan båda delarna existerar i en och det är rädsla, ilska och dylika känslor som gör att man utnyttjar kraften på fel sätt. Men det som kanske irriterar mig med The Jedis fullständigt ologiska projicering, där de menar att de inte reagerar i termer av godhet och ondska, är deras underdogpositionering där de samtidigt framhäver sig själv som bättre. Genom att inte sträva efter makt, utan istället godhet och balans, rättfärdigar de sin dikotomi på ett sätt som The Siths och Imperiet inte kan göra.

9 thoughts on “Diskussioner som inte görs rättvisa i Twitterformatet”

 1. Precis, 140-teckensgränsen gjorde att jag hoppade över några led direkt från den postmoderna moralen (tänkte också på stället där Palpatine förklarade godhet och ondska som relativa begrepp) till Bush-analogierna som drogs efter filmens premiär. Tänkte också på att Kejsaren skulle vara relativist, men det verkar ändå mer som en retorik han kör för att lura med sig Anakin. Sedan är det ju “Absolute power!!!” han vill ha, så han kanske är mer neorealist? (Rasmus, om du läser detta, följ upp på statsvetenskapligt korrekt sätt…)

  Jedis i prequel-filmerna skiljer sig rätt mycket från Jedis i originaltrilogin, men det är nog mest beroende på att hela stämningen och tematiken är väldigt annorlunda. Om man växte upp med originalfilmerna kändes det på något sätt fel att Yoda hoppade omkring med ljussabel, och en så massa pseudopolitiska och pseudovetenskapliga förklaringar som mest känns sökta. (OK, man blev äldre..) Samtidigt gjorde det inte så mycket att folk dog i originalfilmen, det var ju opera, inget att lasta de goda för liksom.

  Men, det där relativistiska, det har ju sin charm det med…

 2. Om man växte upp med originalfilmerna kändes det på något sätt fel att Yoda hoppade omkring med ljussabel, och en så massa pseudopolitiska och pseudovetenskapliga förklaringar som mest känns sökta. (OK, man blev äldre..) Samtidigt gjorde det inte så mycket att folk dog i originalfilmen, det var ju opera, inget att lasta de goda för liksom.

  Ja exakt så!

 3. > duktiga på att utmåla fienden
  > som the bad guys och kan således > använda sig av en sådan
  > projicering som att det är
  > fienden som dealar med absolutes
  > för att framhäva sig själva.

  Mona Sahlin är alltså Jedi? Intressant tanke.

 4. Exakt så!
  Vad roligt att du skriver det. När jag provsidekickade för Kvällspasset fick jag i uppdrag att skapa en socialdemokratisk superhjälte och jag valde en jedi just på de där grunderna.

 5. Hm… brukade inte Palme kallas för “ljusets riddarvakt” med allusion på en gammal fosterländsk sång? Inget nytt under solarna!

  Hur ska man då se på att den stilige men politiskt slirige förre senatorn, förlåt ministern, numera har landat på bloggarnas träskplanet och vill bli kallad… Boda?

  Påminner om någon mindre och grönare, och då menar jag inte Per Garthon.

 6. Nej, troligen inte. Men poängen med det här inlägget är inte att påstå att godhet/ondska inte är en dikotomi heller.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>