Kristna har bättre sex

För det första vill jag med bestämdhet säga att jag inte här kommer att behandla vare sig Paulus syn på sex i Korintierbreven eller gammeltestamentliga texter. När det kommer till varför kristna har bättre sex kommer jag helt och fullt koncentrera mig på två viktiga beståndsdelar, i mitt tycke de viktigaste: De grundläggande värderingarna i kristen tro och Jesu tankar och liv.

Vi kristna tror på att älska din nästa som dig själv. I en sexuell kontext blir det därmed att älska med din nästa som dig själv. Den lyhördhet, respekt och det givande som du kräver av andra ska du också själv ge. En god förutsättning för bra sex. Att ge och att dela med sig är andra grundläggande tankar i den kristna tron. Att vara kristen handlar om icke-ägande, att vilja ge snarare än att ta. Naturligtvis kan de altruistiska konnotationerna bli bedrägliga och destruktiva. Den kristna altruismen kombinerat med en feministisk tanke om att stärka och framhäva mig själv och en liberal tanke om individens frihet och autonomi har varit en av de svåraste krockarna i mina personliga åskådningar. Den kristna är en givare, snarare än en tagare, vilket kan leda till uselt sex när vi inte vågar ställa krav.
Samtidigt är den kristna någon som helt igenom alltid tror gott om människan. Vi förväntar oss det bästa av medmänniskor, även i sängen. Att vilja dela med sig och känna öppenhet inför andra människor är andra faktorer som gör att kristna har bättre sex.

I Johan Norbergs Matchen om lyckan skriver han bland annat om att troende människor i genomsnitt är lyckligare än icke-troende. Vi är mer trygga i oss själva. Att vara lycklig och trygg i sig själv är också goda förutsättningar för bra sex. Jag tror dessutom att den forskning han hänvisar till har rätt. Oavsett om himlen och Gud är hittepå eller de religiösa ritualerna bara är ett nonsens av pappersliknande bröd och en skvätt vin, inger de en inre trygghet och tillit. Jag känner mig sällan så lugn och tillfreds som när jag har bett eller varit i kyrkan. Nattvardsritualen har för mig många dimensioner, även en erotisk sådan. Jag delar symboliskt kött och blod med ett större kollektiv av okända människor. Det finns någonting sexuellt laddat i det delandet.
Jag tycker inte att det är särskilt intressant huruvida det skulle visa sig vara en lögn. Det viktigaste är vad tron ger mig och många andra människor. Tron ger mig en trygghet och en känsla av okompromissbart värde, som väger upp den altruism som kan övergå i destruktivitet. Kristna har bättre sex eftersom vi är trygga nog att veta vad vi vill och visa det.

Slutligen är en kristen tro kritisk till hierarkier, normeringar och omfamnar alla. Människans värde är okompromissbart, oavsett hur och med vem eller vilka de knullar. Med Jesu vänskap med Maria Magdalena i närminnet struntar vi helt i horsnack och slamprykten och i likhet med Honom ifrågasätter vi normer som utesluter människor och ställer oss på de svagas sida.
De normer vi baserar vårt sexliv på handlar om öppenhet, kärlek och förlåtelse. Låter inte det hett, så säg?

Fotnot: Detta är alltså en fristående fortsättning på inlägget nedan.

13 thoughts on “Kristna har bättre sex”

 1. Jag hoppas att det här INTE är vad du säger, men det låter trots allt som att du tror att icke-kristna inte kan ha lika bra sex som kristna, helt enkelt på grund av något så ovidkommande som religion. Jag kan väl vara trygg i mig själv och vara både givande och tagande utan att anse mig själv höra till en grupp människor som tillber gudar och människor som inte riktigt dör (jag har verkligen svårt att se Jesus som något annat än en zombie).

  Kort sagt så är alla de attribut du listar helt oberoende av ens religiösa övertygelse, även om kristendomen kanske väljer att framhäva vissa. Dessutom har jag aldrig träffat eller hört om någon som överhuvudtaget funderat över Maria Magdalena när de raggat upp någon på krogen. Jag ser verkligen inte hur det ena har alls med det andra att göra.

 2. open source-nördar har bättre sex. vi är öppna för allt, delar med oss av allt och utvecklar gärna vidare på det andra har gjort innan oss. vi åker även på konferenser så ofta vi kan för att sprida våra kunskaper. se så, kom till vårt parti!

 3. Åh, jag visste inte att du var kristen. Och det är precis samma ord jag hade satt på min sexualsyn på oerhört många sätt. Inte minst frågan om att ha en helig dimension i sitt sexliv. Mötet för mig är heligt i sig. Det totala utlämnandet och sårbarheten är för mig det vackraste med sex och för mig hör kärlek och sex fullständigt ihop.

  Tårarna strömmar ner här av igenkännande. Så oerhört vackert. Tack <3

 4. Men Paulus har ju lite med det att göra han också:
  "Kärleken är tålig och mild, kärleken avundas inte, den skryter inte, den är inte uppblåst, den uppför sig inte illa, den söker inte sitt, den brusar inte upp, den tillräknar inte det onda."

  För övrigt, enligt subjektiv statistik verkar du ha rätt.

 5. Jag håller med Christina. Inte för att jag är en open source-nörd, men för att jag är ihop med en. Jag har dock patentskyddat hans orgasmer. Det råder ett monopolläge kan man säga. Han får gärna finjustera på egen hand, men marknaden är stängd.

  Kristna män har jag ingen erfarenhet av.

 6. Uhm… det kanske stämmer om man nu skulle totalt bortse från kristendom som en organiserad religon med mångårig erfarenhet av sexuellt förtryck och förnekelse.
  Jag tror nog dock snarare att det är så att kristna, som utan tvekan säkerligen är lyckligare i större utsträckning än ateister (iaf när det gäller protestanter) (och varför det är ska jag inte uttala mig om), därför kan tänkas vara mer nöjda med sitt sex… så länge dom inte är homosexuella eller kinky… då handlar säkert sex mycket mer om ångest…

 7. Kristna har ett fail i sitt tänk som man ofta återkommer till; man tänker att kristendomen och de moraliska värderingar man predikar sitter ihop och att de har någon sorts ensamrätt på den. S.k. kristen moral som t.ex. "älska din nästa som dig själv", har ju ingenting med kristendomen som trosuppfattning att göra. Jag måste inte tro på gud eller de tio budorden för att dela samma moraliska värderingar som en kristen. Ateister, precis som troende av andra religioner än kristendom, är ju t.o.m. helt överens om de flesta grundläggande moraliska principer om mänskliga rättigheter osv.

  Så lägg ner, kristna har inte bättre sex för de skulle ha en högre stående moral än oss andra. Det är bara arrogant hykleri när man predikar "älska din nästa som dig själv" och talar om vikten av att ge framför att ta samtidigt som man försöker ta ifrån oss "hedningar" vår moral och förmåga att respektera våra medmänniskor.

 8. Mycket intressant. Men för att förstå detta inlägg till fullo bör det förra läsas, helt klart. Jag är helt med. Hörde nyss en rapport om att människor som är gifta oftare har bättre hälsa, vilket tros bero på trygghetsaspekten. Nu är jag ytterst tveksam till att vare sig religion eller lagstadgade relationer automatiskt skänker trygghet, det kan i många fall verka tvärt om. Alla har olika vägar till att känna sig trygga i sig själva, och så länge man mår bra i det och det leder till att man får andra att må bra så spelar inte "sanningen" någon roll. Med självinsikt och en gnutta humor kommer man långt…

 9. Min högst personliga tanke är att kristna är tryggare och mår bättre för att dom är mindre benägna att ifrågasätta saker och kan känna sig trygga i att lita på orden av ett fåtal människor utan att kräva bevis

 10. Han kanske ställer sig på de svagas sida, men de som representerar Honom gör det ta mig tusan inte så ofta som de borde.

  Men det är kanske lätt att göra lite som man själv tycker om man innerst inne är medveten om att allt är en "saga".

 11. Jag undrar om det verkligen är så enkelt att göra som man själv tycker när man är medveten om tillvarons instabilitet. Att veta vad det är man vill är det första steget.

  Och hur vet vi egentligen vad som är sant och vad som är saga? Hur vet vi att inte hela tillvaron är en dröm? Det enklaste för människan är att ta till sig en färdig mall, det kan vara religion eller vetenskap, men vilken mall du än väljer så medverkar den till att du inte behöver tänka själv.

  En människa som bekänner sig till en tro, men samtidigt är öppen och medveten har fler saker att ta ställning till i sitt agerande, fler moraliska dilemman och framförallt ett stort eget ansvar.

 12. I Bibeln står även att mannen är kvinnans huvud och att kvinnan ska tiga i församlingen. Leder denna kvinnosyn till bättre sex?

  PS. Har man bättre sex om man tror på tomten? Vilka fantasifigurer är det som funkar att tro på?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>