Afrika är inte ett land

Men alltså Marcus Birro.

För det första är inte Sydafrika samma sak som Angola. Vi pratar om en kontinent här, inte ett land. För det andra är knappast Afrika den första kontinent som drabbats av terrorattacker, hot och politisk osämja inför ett större sportevenemang.

Sport och politik hör ihop. Oavsett hur mycket man vill skilja mellan dem åt, från sporthåll framförallt, uppvisar diskussionerna kring de flesta större sportarrangemang att det alltid uppstår laddade frågor. Ta bara tennismatchen mellan Sverige och Israel i mars förra året. Eller diskussionerna kring bordeller i samband med fotbolls-VM i Tyskland.

Att ge ett VM till Sydafrika och vidhålla sitt beslut, trots gerillagruppers angrepp i Angola, handlar inte om politisk korrekthet. Det handlar heller inte om att blunda för de farliga och problematiska situationer som finns. Snarare handlar det om att acceptera politiska svårigheter som en del av sport över nationsgränser. Sydafrika är inte Angola och Afrika är inte ett land. Lita på att Sydafrika kan hålla säkerheten under fotbolls-VM.

Vill man engagera sig i politiska frågor bakom Sydafrikas värdskap rekommenderar jag bland annat att man sätter sig in i fattiga arbetares situation under byggandet av VM och vad som händer med dem efteråt. Att se ett gerillangrepp som en indikation på att en hel kontinent bör skäras av från värdskap av större arrangemang är inte bara inskränkt, utan också sportslig dumhet.

9 thoughts on “Afrika är inte ett land”

  1. Impad av att Birro missat OS i Kina. Jag fattar förretsen inte varför just bojkott ska krävas hela tiden just inom sportsektorn. Med jämna mellanrum kommer visserligen handelsbojkotter men oftast känns det som mindre rörelser, iaf när de är kopplade till ett specifikt land. Enda större köpbojkotterna jag kommer på är mot Frankrike vid kärnkraftsproven och Isarel med jämna mellanrum. Men liksom, det är ju knappast som att Dawit Isaaks år i fängelse lett till höjda röster om journalistisk bojkott av Eritrea. Snarare ska politiker ställa krav och så vidare. Känns som alla andra fält t.ex kultursektorn, tillåts ha fler verkltyg att jobba med. Sportsektorn ska av ngn anledning bete sig radikalast enligt vissa, vad är poängen med det?

    Grattis till flytten förresten!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>