Vad vore min omvärldsbevakning utan Johan Hilton?

Säkert urtråkig och inte alls underbar, säger jag er.

Kort ,smart, roligt och kärnfullt rycker Hilton undan mattan på Arena-kritiker och flabbhögerns reaktion på Åsa Beckmans Stig Larsson-text. När andra förirrar sig i långa analyser och polemik lyckas Hilton alltid sätta fingret på vad det handlar om.

Ja, vi tycker naturligtvis oftast lika i frågor och därför gillar jag honom ännu mer, det ska jag inte sticka under stolen med. Just därför är det skönt att han greppar ämnena som jag inte hinner eller orkar med just nu. Så kan jag istället luta mig tillbaka med en retweetande “amen exakt så!”. Tack Johan.

One thought on “Vad vore min omvärldsbevakning utan Johan Hilton?”

  1. Jo, men det här är ju så intressant! Att förlora sig i långa analyser om, tycker jag… Johan Sjölander är läsvärd här tycker jag.

    Jag håller ju med Hilton och Karolina Ramqvist m.fl. om att det är absurt att beskylla Arena för att en diskussion man menar är viktig inte har kommit till stånd. Absurt med tanke på allt Arena-redaktörerna räknar upp att man faktiskt skrivit om. Ja, det är i sanning absurt att indirekt beskylla Arena för att de inte har löst frågan om hur man avskaffar klasskillnader i den postindustriella eran.

    Jag känner inte till Josefssons & Suhonens tidigare alster och jag lämnar dem här, själva metadebatten om deras inlägg och Arena är inte det intressanta tycker jag. Men: Jag tror inte att grejen här handlar om nostalgi och sitta-still-i-klasskampsbåten egentligen, utan om genuina farhågor att jämlikhetssträvanden glöms bort när Konsum är en premiumbutik, HSB bygger Turning Torso och alla sossepolitiker bor i bostadsrätt. En känsla av att det finns en uppenbar risk att de ekonomiska fördelningsfrågorna lämnas av uppgivenhet, att man kapitulerar för en verklighetsbeskrivning där större klassklyftor är oundvikliga, och där privatiseringar i stor utsträckning blir okontroversiella, så länge de sparar pengar till statskassan. Det är väldigt synd att det bara blev en pajkastning av detta.

    Jag tror att olika utgångspunkter betyder mycket här. Jag har aldrig varit ute och demonstrerat med någon vänster, jag har inte blivit besviken på något parti. Jag har ingen personlig relation till någon sektvänster, och inte heller varit med om att för mig faktiskt livsviktiga frågor marginaliserats. Därför kan jag kosta på mig att gilla när man faktiskt försöker få in lite ekonomi-/klassperspektiv, även om Josefsson & Suhonen gör det på ett dum-polemiskt sätt och får svar som brev på posten.

    Det är inte antingen ekonomi/klass eller frihet att leva som den man vill vara det handlar om. Det är både och. Allt detta kan mycket väl rymmas inom samma kamp eller idé om vad politik bör handla om. Frågan är – tror vi på att en bibehållen och förhoppningsvis utökad jämlikhet är möjlig (och nödvändig för totalt större frihet) – eller blir det för svårt? Vad betyder svaret på den frågan för vilka frågor vi driver?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>