Lika i slott och hotell

Två av de mest omdiskuterade dokusåporna just nu är SVT:s Stjärnorna på slottet samt TV6:s Paradise Hotel. Jag kan utan omsvep erkänna att jag följer och älskar dem båda. Hur detta mottas av andra ser dock något annorlunda ut, beroende på vilket program som jag väljer att tala om.

Den förstnämnda av dem är Public Service-TV för en bred massa som den ska se ut. Med ett anslag av gemytlighet och puttrighet sätter man fem stycken breda och folkkära stjärnor på ett slott och låter dem bestämma aktiviteter, tala om sina liv, äta god mat och dricka vin. En Här är ditt liv-version av dokusåpan där kändisar står i centrum och inte intriger och bråk. Stjärnorna på slottet är också den dokusåpa som både min mamma och min mormor följer, som diskuteras i TV-krönikor och i fikarum. Familjeunderhållning på prime time.

Paradise Hotel är raka motsatsen i sin marknadsföring. Den unga underdogkanalen TV6 skickar ett gäng yngre, modellsnygga människor med arbeten av typen “bartender” och “modell” till ett lyxhotell där allt går ut på att vara i par. Den som blir utan partner på parceremonin åker ut. Här vinns tydliga vinnare och förlorare och programmets bärande idé är paktande, intriger, lögner och flirtande som tävling. De mest frekventa inslagen består av fylla, gräl och juckande under täcken filmat med nattkamera.

När jag diskuterar Paradise Hotel med människor jag känner utsätts jag allt som oftast av fördömande blickar. Den sortens dokusåpa, med stylade unga människor som super och har sex, är en del av yngre generationers förvirring. Barn som växer upp idag som ser sådana program, vart ska det sluta? Det anses i största allmänhet som den lägsta sortens TV och kulturyttring. Det är en fruktansvärt simpel programidé och visst kan man kritisera produktionsbolaget för att plantera och utnyttja unga människors vilja till kändisskap. Men skillnaden mellan Paradise Hotel och Stjärnorna på slottet är inte särskilt stor.

Jag ser få skillnader i Kjell Bergqvist vinmosiga skratt när han tar Siw Malmqvist på brösten och frågar om de är äkta och tequilarace-hångel på paradisön. Björn Ranelids personliga vendetta mot sina belackare är snarlikt de pinsamma konflikter som utspelar sig på TV6. Tommy Körbergs bufflighet kan utan problem mäta sig med 20-åriga mäns självhävdande när de bråkar om samma kvinna.

Den största skillnaden, förutom tävlingsmoment och kanal, ligger snarare i betraktarens öga. På Stjärnorna på slottet samlas folkkära kändisar, beundrade i decennier. På Paradise Hotel är det mediasugna ungdomar. I det förstnämnda fallet handlar det om att ta en grupp människor som den stora massan förväntas se upp till och beundra, i det andra att vi snarare ska skratta åt dem.

Att fylla, flirtar och sexism får passera obemärkt som familjeunderhållning i Stjärnorna på slottet, men ses som skadligt för barn i Paradise Hotel handlar snarare om deltagarnas status och klass än någonting annat.

Krönika publicerad i VK 22/1

10 thoughts on “Lika i slott och hotell”

 1. Utan att ha sett Paradise Hotel – en annan skillnad är att stjärnorna på slotet ibland har något intressant att berätta.

 2. Pingback: kajen
 3. Peter: Det har PH-deltagarna också! Tänker exempelvis på när Patrik demonstrerade sin super-sexställning “Klicket” för övriga grabbar.

  Det är typ lika intressant som läppmobbing.

 4. Hmm, jag ser ingendera, men… de skiljer sig väl ändå åt i att “stjärnorna” har presterat något utöver det vanliga och av den anledningen fått möjlighet att befinna sig på slottet, medan paradisfolkets prestation är just att de befinner sig på hotellet?

 5. Marie: Jo, men jag vill ifrågasätta den prestationen. Är den så förbannat intressant? Alla har väl levt intressanta liv och har minst lika mycket att tala om, som dessa har.

  Niklas: Underdogkanal i relation till SVT, om vi ser till publikantal och hur etablerad den är. Ägandet är en annan sak.

 6. Elin, nu skulle det aldrig falla mig in att se något av de här programmen lika lite som melodifestivaler och andra objektifierande och fördummande opium.

  Men dessvärre har människor levt olika mycket intressanta liv, hur väljer du t ex partner? Ja, det är subjektivt men då flyr man även ifrån att det finns ekonomiska ojämlikheter i samhället som ger människor olika förutsättningar att leva intressanta liv och att utveckla sin potential. Sedan är kognitiva förmågor naturligtvis ursprunglige normalfördelade osv o någon som är intressant för någon är inte intressant för en annan osv – naturligtvis.

 7. Det finns absolut problematiska könsrollsstereotyper i Stjärnorna på slottet. Männen kör mopparna och kvinnsen sitter där bak, tafsande, snack om köpebröst, osv., osv. Det som dock höjer programmet ovanför mycken annan dokusåpaproduktion är frånvaron av intrigfokus. Spänningen byggs kring samtal och gemenskap istället för runt bråk och olikheter. Jag gillar respekten deltagarna visar för varandras livsval. Äntligen tillåts människor som fått sina liv berättade på löpsedlar också ge sina egna versioner av händelserna, beskriva hur de tagit mot- och framgångar. Ibland blir det väl tillrättalagt och okritiskt, absolut. En och annan klapp på egen axel för mycket. Men lika ofta rörande. Till viss del faktiskt för att det är just kändisar på plats. Det är intressant att fördjupa sin kunskap om personer som figurerat i ens onåbara pereferi, likaså att revidera felaktiga uppfattningar. Till viss del … Men framför allt är det gripande att lyssna på erfarenheter av långt levda liv.

 8. Håller med på ett sätt – same crap – om än i andra påsar…
  Det finns dock en avgörande skillnad på deltagarna i Paradise Hotel vs Stjärnorna på Slottet; CV, förmågan att leverera det som de flesta betecknar som “artisteri”

  På något sätt är jag mer nyfiken på en person jag kan relatera till sedan tidigare (hört, sett, läst osv) än anonyma bartenders och modeller – gäller även Robinsondeltagare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>