Sport som hatar kvinnor

Jag är en lättflirtad jävel. När Newsmill ringer och erbjuder mig pengar för att skriva en text om mitt sporthat kan jag inte låta bli. Jag tycker att det finns relevans och bra argument i texten och att gå loss, utan att tänka på att det ska vara fint och pragmatiskt skrivet, är enormt skönt ibland. Just därför kan jag uppskatta att kombinera kultursidor med exempelvis Newsmills trollbetestexter. Analys vs härj, jag gillar ju båda.

Däremot är rubriksättningen fortfarande helt åt helvete och jag hade önskat att den feministiska vinkeln var mindre central. Sporthat är könslöst och fuck no att jag tänker leda något “kvinnouppror”. Jag vet inte riktigt vad jag ska säga om det. I did it for the lulz?

40 thoughts on “Sport som hatar kvinnor”

 1. Rubriken är briljant Elin, men vi förstår att det är Newsmill som sätter dem.

  Annars tycker jag mig skönja en hel del manliga supportrar(även jag själv) i kommentatorsfälten men nästan alla kvinnor är negativa till det du skriver. Lite märkligt.

  Men jag menar, folk som läser din blogg av & från(som jag) tar det inte hela på så stort allvar heller. Du dissade ju media för “sorgporr” när Nancy dog eller så gjorde du konstiga uttalanden om kvinnors sexualitet gentemot män efter Nour’s stand-up, något som t.o.m. fick en feminist som Lisa L att reagera. Men men, folk som du behövs i debatten. Om inte annars för att göra den lite mer tokig.

  Stort grattis sen till din publicering i Axess. Måste säga att jag fann den bra. Trodde(erkänner mina fördomar) att du skulle rasa över klassisk bildning som patriarkal och i stort behov av en enda make-over där allt innan 1968 skulle brännas. Tänk vad fel man kan ha :D

 2. du har inte funderat på att orsaken till att kulturen idag inte får så mkt pegar och uppmärkssamhet kan vara att den inte förtjänar det? det kulturklimat vi har i sverige idag är löjeväckande pretentiöst och består till större delen av inavlesåsikter och svågerpolitik. den dagen det ändras tror jag kulturen får mer stöd. sen beror det ju på vad man menar med kultur. räknas film? för i så fall får kultur både mycket uppmärksamhet och pengar.

 3. Adam: Ja, just därför är det extra olyckligt. Jag förstår kvinnor som inte vill ihopbuntas som ett sporthatande kollektiv, när det finns massor av sportintresserade kvinnor därute. Vad bra att jag gjorde dig förvånad och att du fick fel :) Angående uttalandena om Nour var det ett lösryckt citat ur en längre diskussion på Twitter som jag gjorde nyvaken och på fastande mage. Jag borde tänka efter lite mer innan jag skriver saker på internet innan morgonkaffet. Inte helt glad över de reaktionerna, då det verkligen inte var så jag menade.
  Mitt mål är att göra så många som möjligt förbannade i diverse olika lägen och att aldrig bli förutsägbar i mina åsikter. Tycks ha kommit någonstans i det i alla fall.

  Sara: Det är skillnad på den inre kulturkretsen och alla de som kämpar ideellt med diverse arrangemang. Jag känner så oerhört många människor som kämpar för att få deras fria teaterscener, skriv-workshops eller tidskrifter att gå ihop. Kulturen är större än Stockholms-etablissemanget.

 4. Är det inte så att hela ditt förakt mot sporten, bygger på att du är arg för att inte tillräckligt många är intresserade av din kultur?
  mer än HUNDRASEX miljoner. 106 miljoner. HUNDRASEEEEX miljoner tittade på Superbowl. Detta har du svårt för. Det respekterar jag. Men du har en nedvärderande ton mot idrotten, du visar tydligt att du det du älskar – det anser du vara bättre. Du vill styra människors val. Du anser dig veta bättre vad folk vill göra med sina liv.
  Du är vänster.

 5. Vore det inte bättre att försöka vara seriös, hellre än tramsig? Nu tror alla att du är könsseparatist.

 6. Vill man röra upp storm i ankdammen är kritik av mäns stora intresse för sport på TV ett utmärkt ämnesval. Nu är ju detta kanske Sveriges minsta problem, speciellt idag då de flesta kan se på vilken TV-kanal de vill i världen via internet.

  Själv funderar jag på om det var ett misstag att ge kvinnor rösträtt 1921 eftersom så många kvinnor har så svårt att skilja på väsentligheter och oväsentligheter, några feminister skulle man nog lyckas uppröra i alla fall.

 7. Men det många missar som jag ser som en huvudpoäng med artikeln är ju att man som sporthatare ständigt blir misstrodd och sedd som något av en landsförrädare, bara för att man blir frustrerad över det utrymme sporten tar. Och man är ju liksom i underläge där va (106 miljoner osv). Detta är, som du säger, könlöst och jag kan tänka mig att man får ännu sämre reaktioner om man uttrycker dessa åsikter som man. Som kvinna är den vanligaste reaktionen egentligen ett överseende småleende (åh så kvinnligt att inte gilla sport, tänker de jävlarna), och det är illa nog.

 8. Om vi hade haft regissörer, musiker och andra kulturarbetare som är lika skickliga på sitt jobb som Zlatan Ibrahimovic, Peter Forsberg och Anja Pärson är på sitt så tror jag nog det skulle gå att uppbåda en hel del entusiasm för det svenska kulturlivet också. Men nu har vi ju inte det.
  Sen håller jag inte riktigt med om att sportlivet å allt runtomkring är en hyllning till manlighet etc, visst det är inte helt jämställt, det finns fler hyllade manliga än kvinnliga stjärnor, men fortfarande har vi många kvinnliga stjärnor som engagerar (och har engagerat) alla åldrar å kön; Anja Pärson,Jenny Kallur, Therese Alshammar, Veronica Wagner, Kajsa Bergquist, Pernilla Wiberg, Anna Karin Olofsson,Magdalena Forsberg,Marta , Kim Martin.. tja listan kan göras ganska lång. (det svenska kulturlivet har talande nog knappt några kvinnliga stjärnor som kan mäta sig med de sportstjärnor jag precis räknat upp)

  Hur många kulturarbetare har vi som håller samma internationella kaliber som våra sportstjärnor? Josef Fares? Teresa Fabik? Daniel Alfredson (regissören, inte hockeygeniet)? Susanne Osten? njaaaa.. lite tunnsått där..

  I internationella ögon är Sverige, lite hårddraget, en riktig mesnation. Våra sportsliga framgångar visar ändå att vi ändå inte är totala loosers. Det måste väl ändå ha lite betydelse.

 9. Jack har fattat vad det handlar om, sport är den absolut högsta formen av kultur, speciellt Slatan och Foppa, det är märkligt att det finns tjejer som inte kan se skönheten i dessa fantastiska prestationer som visar mannens överlägsna kapacitet och utveckling, titta på följande videos och ni kommer att älska fotboll och ishockey för alltid:

  http://www.youtube.com/watch?v=yObIYDOv1Qc&feature=fvst

  http://www.youtube.com/watch?v=LYsLM06hRuI&feature=related

  Helt underbara videos.

 10. Elin, det kan du ju bara inte bara mena.

  Okay, det kanske fungerar lättare om det inte är en svensk spelare, kolla nu noga och se skönheten, snabbheten, skickligheten, driven, vinnarinstikten, den manliga energin i sin fulla blomstring, den här videon måste du ju bara älska:

  http://www.youtube.com/watch?v=KZnUr8lcqjo&feature=related

  Visst är det underbart att se, det måste du väl ändå medge?

 11. Johan skrev:
  “det är märkligt att det finns tjejer som inte kan se skönheten i dessa fantastiska prestationer som visar mannens överlägsna kapacitet och utveckling”

  Fast det finns ju många tjejer som ser skönheten i dessa prestationer, (det är ju som som någon redan påpekat; sportintresse ochg sportnörderi inte behöver ha med kön att göra). Och att visa mannens överlägsna kapacitet och utveckling? Så ser inte jag på saken och är inte riktgit min poäng.

  Angående vilken kultur som är bäst, sportkulturen eller eller fin/fulkultur/popkultur så går det väl inte att kora någon vinnare. Men jag tycker det känns mer värdigt att hylla Zlatan, som faktiskt är en konstnär, än att folk ser Göta Kanal, Farsan, Hälsoresan eller Idol. Jag älskar popkultur, musikkultur och var en bokslukare i mina yngre år. För min del känns det väldigt naturligt att om man gillar konst och kultur så gillar man även sport eftersom så många konstnärer typ Maradona, Marta, Michael Jordan, Bode Miller och andra huserar där. Frågan är om det ens går att skilja på konst, kultur och sport. Jag är tveksam.

 12. Har inga invändningar till vad du säger, Jack. Vad tyckte du om videorna? Slatans första mål är ju helt fantastiskt och några av hans skott i mål är ju sanslösa. Sedan Messi, älskar hans otroligt snabba löpningar med boll och hur försvararna trillar till höger och vänster. Sedan blir det extra bra med musik till tycker jag. Båda spelarna har likartade finter. Slatan verkar hårdare och starkare, medans Messi är snabbare med boll, fast båda är unika så det är svårt att jämföra. Fantastiska kulturpersonligheter är de i alla fall.

  Just att göra mål i fotboll och ishockey var nog mitt livs absolut största glädje och mest fantastiska känsla.

 13. Jag tycker du är enögd. Kvinnorna bär kanske upp “kulturen” men dom bär också upp den värsta populärkulturella smörjan som fyller tv-apparaterna. Alla undersökningar visar att kvinnor ser mer på tv än män, och utan stor kvinnlig majoritet i tv-sofforna skulle t ex jag som hatar schlager, melodifestival och liknande slippa ifrån detta. Likaledes med tidningarna som fylls med spaltmeter om vilka som tävlar i melodifestivalen, idol, lets dance och liknande program. För vilka tror du denna bevakning görs? För männen? Jag rekommenderar att när sporten sänds gör du som jag när idol eller festivalen är på, dvs slår av tvn och läser en god bok.

 14. Jag tycker att sådant här är upp till var och en men personligen vill jag hävda att Zlatan är den största svenska konstnären någonsin alla kategorier. Sedan är det trams att kulturen inte får pengar, operabiljetter subventioneras med 1000 kronor per biljett. Ställ lite krav på politikerna så att de omfördelar större delen av den summan till fria teatergrupper om du vill.

  Bibliotek och museer är de enda kulturformerna jag vill betala till via skattesedeln. F.ö. är idrottsrörelsen och särskilt med kvinnligt inflytande en direkt orsak till förbättrad fysisk OCH psykisk hälsa bland kvinnor och män. Annan sorts kultur kan också vara hälsosam men det är svårt att peka på hur, t ex i relation till vetenskaplig litteratur etc som många finner mer intressant än vissa kulturella tillfälligheter. Först och främst bör efterfrågan få styra.

 15. Jag är man och inte särskilt sportintresserad, men har för den sakens skull aldrig kallats bögig eller liknande. Du skriver som en typisk feminist “Förbjud allt som män tycker om…..mer Förkväll på TV med enbart kvinnliga programledare”. Detta är jämlikhet á la feministerna. Förtryck männen och hylla kvinnorna. Ja jösses, kanske växer även ni feminister upp en dag till insiktsfulla och balanserade individer. Fast jag tvivlar.

 16. Någonstans så är hela den här diskussionen ett bevis på att vi helt enkelt har det för bra i det här landet.

 17. Som ex-sportskribent/sportchef och allmän sportälskare håller jag ju med om att det finns massa problem inte minst ur ett jämställdhetsperspektiv med idrotten. Men i princip handlar hela problematiken om kommersialismen och intresset, där ojämställdheten, intresset kontra kulturen och allvaret o s v, och attityderna, bara är olika uttryck för att kommersialismen klappas medhårs av all elitidrott. Typ.

  Sen finns det massa fint med sport, men det finns det ju med allt.

  O s v.

 18. Apropå sportvideos. Vill man se en poetisk kombination av bild,musik och sport (och lite humor) bör man ta sig en titt på det här klippet (önskar att kvaliten kunde vara lite bättre).:
  http://www.youtube.com/watch?v=If9I1P6-hgw

  Sport som fenomen är intressant , det finns så många berättelser, så många öden och det är fascinerande hur det berör, rör om och tar plats i människors liv. Nio månader efter kvällen då Barceona kvalificerade sig till final i Champions League 2009 går barnafödandet upp 45% i Barcelona under någon vecka. Fantastiskt! Min totalt otekniska mamma som inte kan mycket om datorer lyckas med min systers hjälp hitta en kinesisk piratstream av matchen (som inte sändes i tv´s standardutbud) där de kunde se sista halvtimme tillsammans fram det att Iniesta avgör matchen. Det är något nästan lite magiskt med det. T o m jag som älskar sport var förvånad.

  Och ska man nu tvunget ska hata på sport, dess grabbighet, gutturala läktarkultur och den förmodat andefattiga journalistik (vill man ha en motbild kan man läsa exempelvis Anja Gatus krönikor) som hör därtill känns OS-evenemang generellt som ett sällsynt dåligt val. Det är ju där konståkning, rytmiskt gymnastik, konstsim, simphopp och andra kanske mer uppenbart konstnärliga (men tyvärr kanske lite medialt undanskuffade) grenar får storskalig uppmärksamhet och erkännande.

  Nej jag tycker inte att bristen på nyanser och att självklart ta en roll i ett på förhand skrivet Newsmilldrama med ung, progressiv (och vanligtvis mycket läsvärd) feminist på ena sidan och sportdiggande manliga Newsmill-hangarounds på den andra är särskilt lulzigt. Mest bara förutsägbart.

 19. Jag kanske inte är feminist i ordets rätta bemärkelse … vilket det nu är … och tycker inte att artikeln egentligen är feministisk. Sporten får ta för mycket plats helt enkelt. Punkt slut. Och sporten bärs till stora delar upp av männen som har makten (för det mesta) och “kvinnliga” program på TV får till exempel maka åt sig, musikprogram och kultur (som kanske bärs upp av mest kvinnor)och såpor (undantag Robinson kanske) som någon kommentator ovan anmärkte var “kvinnornas program” får maka åt sig. Egentligen är det inte en antingen/eller-fråga utan en fråga om balans. Tack för mig!

 20. Ja, fast det finns väl en poäng i att det är just sporten (som mest män intresserar sig för) som Elin irriterar sig på. Varför är det just sporten som ska maka på sig för att Elin ska få mer av den efterlängtade “kulturen”? Varför inte slänga ut t ex melodifestivalen istället, eller idol i tv4, eller någon såpaliknande tv-serie? Gärna för mig att byta ut kvinnodominerad skräpkultur mot kvinnodominerad djupkultur. Hade inneburit en kvalitetshöjning på det totala utbudet, istället för att tjafsa om sporten.

 21. Jag gillar ju sport. Eh. Det var väl inte direkt ett dramatiskt erkännande, men jo, det gör jag, och jag kan inte säga att din Newsmill-artikel gjorde mig så särskilt upprörd.

  Jag vill ha min fotboll, andra får ha sin… vad-det-nu-är-ni-tittar-på. Jag tänker inte försöka konvertera någon med utläggningar om hur amazing mitt favvolag är, och i gengäld tvingar mina kompisar inte mig till att titta på Idol.

  Funkar hur bra som helst.

 22. Hej Elin
  Som du säkert förstått under åren har jag en helt annan syn på sport än vad du har. Det är förstås helt i sin ordning både vad jag tycker och vad du tycker, alla har rätt att tycka vad de vill. Jag har läst en del i din blogg på sistone och tycker att du skriver väldigt bra, även om jag inte alltid håller med det du tycker. En sak som jag reagerade på i din anti sport-artikel var att du hävdar att kvinnliga idrottsutövare alltid är satta på undantag, det stämmer ju inte. Inför detta OS, vilka är det då som fått mest utrymme i media? Helena Jonsson och Charlotte Kalla, båda kvinnor. Det är givetvis helt rätt att de fått det eftersom de presterat bäst resultat i vinter och går in i OS med störst medaljchanser av de svenska idrottarna. De ska också ha mest uppmärksamhet.
  Visst får manliga idrottare fortfarande mest utrymme och visst finns det fortfarande mycket konstiga attityder till kvinnlig idrott, men det är ändå stor skillnad mot hur det har varit. Det finns en hel del att göra gällande jämställdhet inom idrott, precis som i samhället i stort, men kvinnor är inte alltid offer. Duktiga kvinnor lyfts ofta fram och hyllas även inom idrotten.

 23. Jack: Jag vet inte om du syftar på Svensk mediaexponering när du pratar om konståkning. I USA så är konståkningsfinalen 1994 det mest sedda sportevenemanget någonsin och det näst mesta sedda programmet någonsin procentuellt sett till befolkningsmängd efter MASH sista avsnitt. Halva USA såg det 1994.

  Angående bloggposten annars så skall jag för att jävlas använda Zlatans språkkonst för att förtydliga vad jag tycker.

  Marcus tycker om Elins andra texter, Marcus tyckte inte om denna text. Jag respekterar alla. Det finns bara en Marcus. Hahahahaha.

 24. Kan du inte se OS som ett skönt avbrott från alla miljoners ÄNNU simplare och uslare dokusåpor? Eller är det det att man inte får SMS-rösta om vem som vann hockeymatchen som är störande? Är det trist att Anja Pärsson inte får rösta ut nån österrikare på örådet? Kanske skulle OS vara bättre om man istället för att ha människor som har tränat en sport i 20 år hade ett antal avdankade s.k. b-kändisar som säljer ut sig i förnedrings-slalom?

 25. Elin, du resonerar helt fel. Det är inte sporten som gör att den kultur du gillar inte får plats. Det är ANNAN kultur som tar resurserna. Det finns folk som jublar i kör åt kulturella evenemang. Se på Idol, stora konserter, se på storfilmer som Harry Potter och Sagan om Ringen. Det finns massvis med pengar i kulturen och i sporten. Ditt problem är snarare att du är avundsjuk på att just det du gillar inte får de pengar som just du tycker det är förtjänt av.

  Själv inbillar jag mig att melodifestivalen dyrkas av betydligt fler tjejer än killar. Jag hade varit väldigt glad om SVT lagt de pengarna på fotboll istället. Men kvinnovärlden hatar ju mig och min sport och svt:s kvinnliga chef visar ingen fotboll alls. Kanske ska jag skriva en gnällkrönika om det?

 26. nu är du ju bara sur för att folk inte delar din åsíkt å därför säger du nu att du gjorde det “for the lulz” så att du slippar ta ditt ansvar å stå för det du sagt
  omoget

 27. Det första jag reagerar på i Elins artikel är att du utgår från att alla kvinnor hatar sport och att OS bara är tv för män. Det stämmer inte. Jag är sportintresserad sedan barnsben och kvinna och jag älskar verkligen OS, VM och EM. Sändningarna från OS lockar miljonpublik, således borde det vara public service att sända från ett evenemang som så många människor engagerar sig i i en reklamfri kanal som alla kan se. Jag har svårt att se att två veckors kulturfrossa skulle locka lika stor publik.
  För det andra, om man som du verkligen hatar sport, så finns det ju hur många andra program som helst att se med mer “kvinnliga” program.
  När du pratar om att satsa mer på kulturen så låter det inte direkt som att du menar att man ska satsa på bred kultur utan snarare på smal, pretentiös kultur som bara kultursnobbar bryr sig om. Varför är det mer vettigt att satsa pengar på något som kanske några tusen bryr sig om än att satsa miljoner på att sända ett evenemang som miljoner vill se?

 28. Bästa Elin,
  vad jag förstått av ditt inlägg på Newsmill tycker du inte om sport eller brölande män. Själv skulle jag sannolikt börja såga mig i handlederna med en McFlurry-sked om jag hamnade på en poesiföreläsning med Kristina Lugn. Av någon outgrundlig anledning finner jag dock, att jag varken kan ogilla Kristina Lugn eller kvinnor som lever sig in i en poesiföreläsning på det sätt som du tycks hetsa upp dig över OS och män. Jag falerar helt enkelt att se de extrema motsättningar som du tycks se.

  Vad jag kan tycka är lite tråkigt är att du – som är en uppenbart begåvad skribent vars vänsterperspektiv jag huvudsakligen delar – ägnar tid och kraft åt att skriva om en sådan kvasifråga. På vilket sätt tycker du att din artikel ökade jämställdheten i samhället, mellan kvinna och man eller mellan fattig och rik?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>