Jag är både stålman och spets

När jag var i tonåren visste jag väldigt lite om min fitta. Eller rättare sagt: Jag visste väldigt lite om allt det där som man kan råka ut för och som varken går under sexualundervisningens preventionsråd eller veckotidningars orgasmtips. Det kliade, det gjorde ont, det skavde. Jag köpte yoghurt och körde huskurer som ibland var så avancerade att de liknande en mindre grekisk buffé. Jag köpte receptfri medicin på apoteket som torkade ut och ökade smärtan. Men mest av allt var jag arg på mig själv. För att jag var onormal, frigid, störd på något sätt. Det skulle inte göra ont. Det stod det ingenting i tjejtidningarna om.

När jag skrev om det här ämnet för något år sedan fick jag översvallande respons. Delade erfarenheter om oljor, luftande, tankestrategier och dåliga p-piller kom upp till ytan. Jag var långt ifrån ensam.

Jag tänker, i denna anda, bjuda på mitt senaste tips. Det som gynekologer och barnmorskor brukar säga om att lufta och inte använda tighta byxor stämmer nämligen. Samtidigt är underkläder för kvinnor nästan uteslutande bestående av åtsittande storlekar och i många fall konstiga syntetmaterial som inte låter huden andas. Det finns sällan så mycket att välja på. Det trodde jag och sedan lånade jag ett par herrkalsonger och upptäckte skillnaden. Ett par små y-front, som nästan helt liknande ett par av mina hipsters. Enda skillnaden var att de kom i Stålmannentryck, när de enda tryck för kvinnor som finns att tillgå är gulliga figurer som Hello Kitty eller Snobben. Det och att de tillät huden att andas. Den där extra, lilla fickan för mannens könsorgan är nämligen helt perfekt för kvinnor med. Den ger rum. Dessutom kommer de oftast i bomullsmaterial, mycket skönare och bättre.

Jag gick runt i kalsongerna och trivdes för en gångs skull i ett par underkläder, såväl inifrån som utanpå, och undrade varför jag inte tänkt på det tidigare. Svaret var inte så svårt att hitta: Med en sträng uppdelning mellan kvinnors och mäns underkläder hade jag aldrig kommit på tanken att ens titta på herrunderkläder tidigare. Detta trots att de finns i storlekar som passar mig.

Kvinnors användande av herrunderkläder har dock ändå något romantiskt skimmer över sig. Precis som pojkflickan ses med större beundran och mer acceptans än flickpojken, tillåts kvinnor vara betydligt mer könsöverskridande i sin klädsel. Hur många romantiska filmer förekommer inte kvinnan i mannens skjorta i? På samma sätt är steget inte så stort från mina hipsertrosor och de lånade kalsongerna, förutom att de sistnämnda var betydligt mer bekväma för mitt kön.

På den queera sexsajten Sex Is Not The Enemy förekom det nyligen en bild på en man som poserar i ett par små, rosa trosor. Inte som en könsöverskridande handling i sig, bilden är snarare arrangerad som att det är hans vardagsunderkläder. Jag, som trots deras ofta förekommande obekvämlighet, även är förtjust i såväl spetsunderkläder som snygga mönster, tyckte att det var en fantastisk bild. Den var ursexig. På samma sätt som jag, i en kvinnlig roll, förväntas bära spets och syntet, förväntas mannen hålla sig till de praktiska kalsongerna. Möjligen tighta och mönstrade, men jag har fortfarande inte sett ett enda par spetsunderkläder för män. Det är oerhört tråkigt.

Det vore faktiskt precis såhär enkelt: Slå ihop underklädesavdelningarna till en enda. Låt alla människor botanisera fritt bland material, utformning och mönster. Slopa den könsstereotypa reklamen till förmån för snygga underkläder som passar alla. Jag är både stålman och spets. Det tror jag alla är.

Krönika publicerad i ETC Göteborg 5/2

13 thoughts on “Jag är både stålman och spets”

 1. Det är väldigt tydligt för mig som nu bor i USA att härborta skulle man inte komma på tanken att sova utan trosor…. medan när jag växte upp sa både mamma och mormor att ett långt nattlinne och inga trosor så det blir luftigt ;)

  Sen är ju bomull och naturmaterial guld. Och kallingar har jag haft som “pyjamasbyxor”, vilket min pojkvän iaf tyckte var sött – om jag nu skulle brytt mig om det?! Det är fortfarande något som förvånar mig dock, att kivnnor har trosor under pyjamasbyxorna… dom är ju optimala med sin något lägre gren och luftiga modell :)

 2. Jag äger några par snygga och sköna kalsingar som inte skiljer sig ett smack från min andra underkläder förutom att de har en ficka att fippla ur snoppen genom vid ståkissande. Trots likheterna har det hänt att killar jag träffat reagerat starkt på kalsongernas tydligen inneboende osexighet. Tramsiga preferenser.

 3. Vad är det för fel på Hello Kitty? Varför måste vi alltid nedvärdera de klassiskt “flickiga” figurerna?

 4. Ooh, JA! Gärna alla tänkbara kombinationer också. Liksom, varför inte stretchboxers med spets i linningen och bensluten? Till exempel?

 5. Skitkul att det är fler som läser Sex is not the enemy. Den är inte bara bra för det politiska (Om man nu kan kalla det politik, ‘idémässiga’ kanske är bättre), den är även väldigt bra på att visa hur illustrerat sex inte bara kan ha ett pornografiskt värde, utan även ett estetiskt värde.

 6. Jag har aldrig haft problem med att hitta svarta bomullsboxers på damavdelningarna så jag känner mig lite förvirrad inför problemet.
  De ser ut som kallingar, fast utan extra tyg i fram att knöla ner. Bäst är de från Kappahl. Ibland tar min kille fel på dem och sina kallingar.
  Dessutom är de är brutalt mycket billigare än kallingar.

 7. Visst finns det spetsunderkläder för män – tänkte jag skriva, men så kollade jag där de fanns förut och såg att den delen av kollektionen måste vara utgången.

  Nåja, kolla in Made by Noemi, webbshopen under “briefs” så hittar du en del fina kallingar.

 8. Tack! Jag trodde också att det skulle gå att hitta när jag började leta, men det visade sig vara hiskligt svårt. De där du länkade till är guld, tack! Idealet vore iofs spetsresår upp, så det kan sticka upp från under byxorna.

 9. Fast det där med att män inte använder kvinnounderkläder (förutom dem med den sexuella böjelsen) är väl mycket av praktiska skäl. Problemet är ju just att de inte är så luftiga där fram, vilket skapar problem vid t.ex. ofrivilligt stånd på en skakig buss m.m. Det är väl också orsaken till att icke expansiva material är så impopulärt bland män, då män har en hmm… expansiv storlek där nere. Hade själv ett par sidenkallingar med Snobben på som var de värsta åtstramande jag har varit med om när det kom till just den biten.

  Däremot har jag aldrig förstått varför inte fler kvinnor har bomullsboxers då det är både praktiskt, gulligt och vid rätt tillfälle grymt sexigt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>