Hej Libresse!

DSC02696Igår när jag skulle köpa bindor fick jag det här ståletuit på köpet. Värde 35 kronor står det på paketet minsann. Det fanns en massa sorter att välja mellan (men man kunde inte välja bort, eftersom etuit var fastklistrat på paketet). De flesta var rosa och fräcka i olika mönster.

Tydligen har de skapats i olika utformningar för att man ska kunna “uttrycka sig själv” genom sitt mensskyddsfodral, i individualismens sanna namn. Jag valde tillslut en pudel. Jag gillar ju hundar och sådär.

Fodralen är ju rätt kitchiga och kitch gillar jag ju. Men jag har nu provat och uppskattningsvis får det plats en, möjligen två, bindor i fodralet. Det räcker ju inte på långa vägar under en blodig dag. Heller ser jag inte riktigt syftet med att försöka kitcha upp något så totalt okitchigt som mensblod och magsmärtor. I så fall vill jag gärna ha ett etui med en gullig hund på till mina antidepressiva också. Kanske en liten sovande ängel till mina sömntabletter eller en glad och fluffig fittväska till mina svamppiller.

Äh, nä förlåt. Nu är jag sådär gnällfeministisk igen. Kan vi aldrig vara nöjda liksom, allt ska det klagas på.

Det är jättefint att ni ger bort etuier till ett värde av 35 kronor för att göra mensen lite snyggare och roligare, Libresse. Kanske hade jag varit lite gladare och uppskattat det mer om inte min grundtanke hade varit att det är helt jävla sjukt att jag ska betala för dessa produkter, med eller utan plåtask med gullig hund på.

Jag är ungefär lika intresserad av mens som jag är av mitt bajsande. Jaha, där kom den och där gick den och däremellan hade jag kanske lite ont i magen. Det är en fysisk funktion, i likhet med mitt könsorgan, som jag varken är intresserad av att upphöja eller skämmas över. Det brukar refereras till det när jag är ointresserad av att kalla mig kvinna, men jag är rätt ointresserad av mensblodet också. Det är en funktion som jag inte kan göra så mycket åt, som jag inte har valt och som därför bör vara subventionerat. En större del av jordens befolkning behöver dessa produkter. Att de då inte är gratis, nej inte ens är subventionerade, är fanimej helt sjukt.

Men okej, mensskydd räknas till hygienprodukter i en marknadsekonomi och bör behandlas därefter. Jag kan gå med på det, men vad jag då inte förstår är varför inte fler aktörer ger sig ut på marknaden. Kom igen, ni har en målgrupp som kommer att köpa era produkter en gång i månaden vare sig de vill eller inte. Ni har därtill en målgrupp som är svältande efter bra och skonsamma produkter till ett billigare pris än vad som nu finns att tillgå. Varför är det intressant att skapa femtioelva nya deodorantsorter som skyddar mot svett, men inte ett enda nytt och funktionellt mensskydd som skyddar mot nerblodade kläder och lakan?

Saken är den, Libresse, att jag inte är särskilt intresserad av ett etui med en gullig hund på om man ställer det mot mina desperata försök att hitta ett enda mensskydd som är både bra och skonsamt för min problemfitta. Kanske hade jag inte suckat så mycket om jag inte läst den här artikeln om tamponger i GP häromdagen. För det första är placeringen helt wack. Konsumenttest av något som en stor del av befolkningen använder sig av ofrivilligt? En fucking konsumentupplysning om att tamponger suger upp för bra och avger för mycket fibrer, vilket kan leda till sår, infektioner, dåligt Ph-värde och what not. Hör ni det alla vestibuliter, svamptjejer, ont-vid-sex-problemare och alla andra problemfittor? Det som är livspåverkande problem för er är konsumenttest för GP. Det här är något som i rimlighetens namn borde smällas upp på förstasidan, istället för HSB:s bospararbluff som fick frontrubriken. De tamponger som miljontals kvinnor köper varje månad är också en orsak till att så många av de där kvinnorna sitter hos gyn med kliande, svidande underliv, säger “det går inte” när de helst av allt vill knulla för att det som borde vara skönt istället gör ont eller biter ihop och tänker att det är dem som det är fel på.

Det enda mensskydd som jag känner till som ens försökte marknadsföra sig med det mest självklara; skonsamt för underlivet, var tampongen Ellen. En förpackning kostade runt 60 kronor. Jomentjena. Sedan försvann den väl från marknaden efter några år?

Libresse, jag vill inte ha era kitchiga etuin. Jag vill inte försöka göra något crazy av min ofrivilliga blödning eller pynta mina underlivsproblem med gulliga hundar. Jag vill ha subventionera mensskydd av bra kvalitet som skonar fittan och skyddar mig. Hur svårt ska det vara?

Fotnot: Och nu väntar vi alla på hur lång tid det tar innan någon säger “menskopp” i kommentarerna.

Uppdatering: Väldigt många sa menskopp. Och jag är naturligtvis inte alls kritisk till menskoppen, jag är bara kritisk till de mer kommersiella alternativen. Men nu har jag blivit erbjuden att testa menskopp och blogga om det. Stay tuned, fittbloggandet will go on!

43 thoughts on “Hej Libresse!”

 1. Nej. Men det här med fodral till mensskydd, som alltid känns mer tänkta att dölja och skydda från pinsamhet och avslöjande än av allmänna praktiska skäl. Jag skiter väl i om folk vet att jag menstruerar antingen i allmänhet eller just nu. Jag har små väskor och fodral i min jätteväska för att det ska bli lättare att hitta dem. Då är just såna där tvåbindefodral bara larvigt.

 2. Vad menas med fotnoten? Jag har inte provat menskopp själv, sedan jag tillät mig själv att sova med tampong så jag slipper de vidriga dysfunktionella bindorna även på natten är jag nöjd som det är, men det om nåt är väl ett verkligt alternativ?

 3. Ja precis ja, jag börjar med menskopp nästa vecka. Jag är heeelt excited. This is gonna change my Life Elin! XXX

 4. Åsa: Tack för tipset, kanske värt det ändå. Men sjukt att de är så dyra och bara säljs på Apoteket.
  Johanna: Det menas att jag visste att det skulle dröja en minut innan Julia började menskoppslobba. Rätt jag fick :)

 5. … jag insåg att jag måste byta till menskopp efter att ha betalat exakt 13 kr/Ellen-tampong på apoteket i Zürich. (Ja de finns även i Schweiz, fast i en liten plåtburk istället för vit kartong- mer centraleuropeiskt så)

 6. Jag har aldrig förstått kravet på att just mensskydd ska vara subventionerat eller gratis? Är det ett led i en större medborgarlönsdiskussion eller en enfråga? Jag hör aldrig någon tala sig varm för gratis toapapper.

 7. Alltså nej, jag är inte kritisk till menskoppar alls. Jag tycker bara att det är roligt med lobbandet. Roligt som i fint. Att jag inte har någon beror mest på att jag är för lat för att beställa och vänja mig.

 8. Måste ju jag också – även om Julia självklart var snabbare: MENSKOPP.
  Om det passar en så är det verkligen det mest bekväma, praktiska, hygieniska, miljövänliga, ja bäst på alla sätt-mensskyddet jag någonsin provat.

  Så nu när det var sagt så bra skrivet Elin. Jag tänkte på det här ämnet häromdagen när jag var och storhandlade och skulle försöka mig på att hitta ett trosskydd (ja för ibland vill menskoppen få komma ut ur kroppen och jag ha ett alternativ). Franska kvinnor har många mensskydd att välja på, men att hitta ett utan doft var fan omöjligt. Så nu doftar det blommor om min fitta. Och jag håller tummarna för att slippa irritation och svampattack, men den lär väl dyka upp lika snart som den gör med parfymerade tvättmedel för mig.

 9. Jag vill också menskoppslobba. Jag är visserligen lyckligt mensbefriad de närmaste fyra åren (vilket gjorde mitt koppinköp lagom oekonomiskt), men koppen har ju så sjukt många fina fördelar (bättre balans i underlivet, kan sitta kvar länge, kan användas jämt etc), i synnerhet om man är bekväm med sin egen kropp. Sen är den ju ekonomisk och miljövänlig med, om man bryr sig om sånt.

  (och jag länkade till mitt menskoppslobbyinginlägg som webbsida)

 10. Ja, lite som Apple- och Firefoxanvändarna brukar hålla på ;)

  Alltså, sorry att jag bet på fotnoten men halva texten handlar ju om att du efterlyser alternativ och så finns det ett som du t o m känner till och vet att folk gillar men det räknas inte? Det är visserligen inte gratis men det finns ju trots allt.

 11. Jag har alltså absolut ingenting emot menskopp och det verkar jättebra. Men det är en marginaliserad produkt på en stor marknad och passar förmodligen inte alla och då är det helt bisarrt att de mest köpta produkterna inte gillar. Menskopp räknas visst, men mitt fokus var den mer kommersiella marknaden och hur man betraktar mensskydd i stort.

 12. Jag tänkte lägga till en till fotnot där det stod: Ja och sen är det bara att räkna minutrarna tills kaia börjar propagera för tygbindor.

  Jag retas med er av kärlek, vet ni va?

 13. Jag tycker verkligen att det här är en av de bästa bloggarna just nu. De senaste inläggen är så sjukt bra. Jag måste också säga att jag beundrar på det sätt du hanterar och bemöter kritik. Din röst i debatten är oerhört viktig!

 14. En helt annan parantes som jag kom att tänka på när jag läste…

  “En större del av jordens befolkning behöver dessa produkter. Att de då inte är gratis, nej inte ens är subventionerade, är fanimej helt sjukt.”

  Alla glasögon och övriga synhjälpmedel är inte gratis eller ens subventionerade. Inte ens om du är nästan blid. Det om ngt borde väl räknas som hjälpmedel. (Men det är väl ett för vanligt problem det också)

 15. Ni i menskoppslobbyn har i alla fall precis övertygat mig. Beställde precis min första menskopp!

 16. Jag hakar på menskoppslobbyisterna eftersom jag nu efter två år med kopp kan konstatera att det är kanon ifall man som jag varit ruskigt svampbenägen. En enda liten svampinfektion på två år, från att ha haft trubbel i fittan varenda månad efter mensen. Det är tokvärt att lobba för, helt enkelt.

 17. OMG! Det låter fantastiskt. Och jag har precis också fallit för menskoppslobbyn (menskoppsföretaget kontaktade mig, rättare sagt) och nu ska jag snart prova och sedan blogga om det. Stay tuned and well done!

 18. Jag vill också hylla menskoppen! Den är bekväm, man kan sova med den utan problem, man har den alltid med sig och behöver inte tänka på att packa väskan full med tamponger och bindor när man ska någonstans. Det går jättebra att simma med den. Det krävs lite teknik att få in den och ibland känns den jävligt klumpig att få in (särskilt i slutet på mensen) men annars är jag sååå nöjd. Så mycket sopor man slipper och så billigt.

 19. Jag säger bara hormonspiral (till er som inte vill bli gravida då) innebär nämligen INGEN MENS alls! (eller iallafall oftast betyldigt mindre). Jag trodde jag kommit i klimakteriet tills gynekologen förklarade att “jag sa ju att efter några månader skulle mensen upphöra…”

  Jag kan inte beskriva hur skönt det är att vi 45 års ålder äntligen aldrig sakna tamponger och bindor vare sig hemma, i handväskan, i skrivbordslådan på jobbet etc. Ett tampongfritt liv är da shit!

 20. Menskopp!

  Fast min förra gjorde att jag tappade bort min spiral. Och så råkade jag sen spola den i toaletten, så jag fick bara ha den i tre år. Men ändå, menskopplove! Just det där med slemhinnor – jag var plusminustvungen att köra med tampong för några menar sen och herregud vilken skillnad. Stackarna var torra och irriterade och pentrationssexet fick planeras i förväg för att jag skulle hinna bli våt igen efter att tamponghelvetet absorberat allt i sin väg när jag drog ut den.

 21. Hade aldrig hört talas om menskopp, men nu har jag läst på och det låter ju helt fantastiskt! En sån ska jag ha!

 22. Menskopp! Nu är vi ett helt gäng här som lobbar för det. Ärligt, jag älskar min! För mig tog det ett tag att vänja mig, men det var helt klart värt det. Jag tyckte det var svårt att knöla ihop den på rätt sätt för att få in/ut den, innan jag fick in rätt teknik tyckte jag att det gjorde lite ont. Första gången tog det nästan en halvtimme att få ut den… Min vän, tillika mentala stöd i processen, sa att “det är bara att rota run där nere, man är inte så ömtålig som man tror”. Nu trivs jag så himla bra med min menskopp. Och så har jag köpt en kastrull second hand som jag kokar den i, för jag vill liksom inte använda min grötkastrull till mensblod…

 23. Jag införskaffade efter menskoppslobbandet på Julias blogg en åt mig själv och måste säga att jag är är chockad över att ha en invänjningsperiod. Hade inte alls väntat mig att det skulle kännas lite småfreaky, jag menar, jag är hur kolugn som helst med blod och gore och skrattade åt kommentarer som att man “måste vara rätt cool med sin kropp” för att palla.

  Sedan satt jag på huk på badrumsgolvet och försökte slita ut en jävla plastgrej jag råkat trycka för långt upp i fittan, släppte oavsiktligt på trycket precis i öppningen så jag gav mig själv vaginalversionen av en örfil, och spillde sedan ut allt innehåll på det nytvättade badrumsgolvet.

  But I remain positive! :) Barnsjukdomar får man räkna med.

  Det är bara det att jag glömde göra det.

  PS1. Fråga: är det någon mer än jag som tycker att den glider framåt när man cyklar?
  PS2. Men i övrigt instämmer jag. Slemhinnegalore och våtkalas!

 24. Jaa! Menskopp. Fast det tar ett tag att vänja sig, det är en annan teknik, ett annat tänk, men det blir bra (för de allra flesta). För de som tycker den är klumpig att få in så rekommenderar jag att testa alternativa vikningar. Själv gillar jag “sjuan. Här finns en väldigt pedagogisk video som visar hur det går till: http://www.youtube.com/watch?v=uVnLOYZu-Bo&feature=youtube_gdata . Jag är förövrigt inne på min andra kopp efter att min katt bet hål i den första. Katter och menskoppar är ingen toppenkombo.. Trivs dock bättre med min nya som är mjukare, upplevde att jag fick mer mensvärk med den gamla.

 25. Det vet vi!

  (Har fortfarande inte testat menskopp, fast jag borde. Tänker mest på det Hanna Fridén skrev någon gång om att folk som tjatar om det är ungefär som en kille som försöker tjata sig till sex. Fast jag tänker prova ändå. Nån gång.)

 26. En till fantastisk menskoppsfördel är att den är optimal för oss slarvmajor som aldrig kommer ihåg att packa ner tillräckligt många tamponger/bindor i väskan. Han man den bara med sig när mensen börjar, så finns den ju kvar hela tiden…

 27. Appropå konstiga extraprodukter man kan få när man köper hygien/apoteksprodukter. När jag köpte ett graviditetstest i Frankrike en gång fick jag en lite hjärtberlock på köpet. Jag undrar fortfarande lite hur de tänkte där.

 28. Väl rutet! Jag är med dig!

  Ellentampongen är omtvistad rent vetenskapligt. Kvinnor behöver inte tillföra laktobaciller i underlivet just under mens – däremot kan sådant tillskott vara bra under resten av menscykeln, för att balansera upp bakteriefloran och slippa underlivsbesvär. Men under den tiden av cykeln har man ju ingen tampong. Laktobaciller på trosskydd vore däremot något, men industrin tror inte på det som säljande produkt eftersom “kvinnobekymmer” inte är så välkända i mötesrummen där kostymgubbarna sitter och fattar beslut om produktutveckling. For real.

 29. när jag var ung,(på-70-talet) använd jag en svamp – tvättsvamp – som menskydd. När den var full och man måste byta tog man ut svampen, sköljde och satte in igen. Mellan perioderna lät man svampen torka. Det var helt ok.
  Fast tvättsvamp ska kanske inte användas för for de är hotade av överuttag och klimatförändringar

 30. Alltså menskoppen kan vara hur bekväm och miljövänlig som helst, men personligen tycker jag det är vidrigt att behöva stå och TÖMMA en jäkla kopp med blod,slem o annat snusk…blä! Sen ska man tydligen koka koppen också….brr, ännu äckligare. Många säger att “jamen bindor är blodiga och tamponger likaså…eh, ja men dem kastar man ju,..står ju inte o geggar med dem eller kör någon slags reningsprocess med dem…som med koppen. nä, jag tycker antingen bindor eller tampong. Kommer aldrig vilja ha en sån kopp i mig. usch usch

 31. Är just i färd med att beställa min första menskopp och en till min dotter. Jag hörde talas om menskoppen för bara ett drygt år sedan, helt otroligt att den inte är vanligare!! Varför känner allmänheten inte till den? Jag är 41 år och har ingen jämnårig som vet ens vad jag pratar om när jag nämner menskoppen!
  Jag tål inte materialet i bindor, får utslag och det kliar. Har märkt nu att tampong torkar ut för mycket och det känns absolut inte bra! (Har haft hormonspiral och varit mensfri i flera år tills nu)
  Önskar ajg hört talas om menskopp mycket tidigare!!

 32. Menskopp menskopp menskopp.

  Och till det en snygg tygbinda (ja, det gör en skillnad. Har en med nyckelpigor från babyheaven.se – man blir liksom glad).

  Det bästa är att man kan ha koppen innan man ens fått mensen! I väntan liksom!

  Och vaddå “blod, slem, och annat äckel”? Det är ju bara blod, och slem. Inget annat äckel. Det är ju det som är poängen med koppen – att man inte får den där vidriga lukten man får i bindor eftersom man inte har några bakterier som växer i blodet! Och koka behöver man inte göra så himlans ofta heller. En gång i månaden räcker gott och väl.

  (svampen som nämnts läcker förövrigt om man typ nyser. inte så kul)

 33. jag anser att det är en onödig grej att lägga bindor i för vi borde tänka mer på miljön så om ingen köper det kommer företagarna tillsist att sluta tillverka det

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>