Menskoppslobbyns frälsning

Jo, jag blev ju alltså med menskopp efter det här inlägget. Och först och främst vill jag be om ursäkt för mina gliringar mot alla er menskoppslobbyister. Som Johannka mycket träffande påpekar är menskoppsanvändare lite som mac-folk. Hetsigt pådrivande sitt team av produkt, liksom. Men det är naturligtvis helt förklarligt att menskoppslobbyisterna jobbar på och jag är otroligt tacksam över det. I en värld av kommersiella alternativ, där inte ens fucking Apoteket har menskoppar att tillgå, och det fortfarande betraktas som ett ovanligt alternativ till mensskydd, är det inte konstigt att de användare som fått upp ögonen för menskoppen lobbar stenhårt. Det gör ni helt rätt i. I väntan på att menskoppen åtminstone finns på Apotekets hyllor är det mun-till-mun-metoden, och menskoppen.se som marknadsför bäst de kan, som måste stå för såväl information, som reklam.

Hursomhelst. Dagen efter att jag bloggat fick jag ett paket från menskoppen.se. Så himla snabba och bra! Jag fick informationsmail, informationsbrev med i förpackningen, ihop med en snygg reklam-T-shirt, den kopp som de trodde skulle passa mig och ett tygetui att förvara den i. Ingen larvig hund, inget tjafs. Bara en enkel, liten tygpåse. Det tackar vi för.

Eftersom de var så snabba på att skicka hade jag fortfarande mens. Jag kunde alltså börja testa på en gång. Det var väl ungefär här som det började bli problem. Jag har nämligen oerhört svårt för att läsa instruktioner. Inte så att jag inte förstår dem, nej tvärtom. Jag tycker alltid att jag är för smart för att läsa dem. Dessutom är jag en extremt otålig och rastlös person som vill prova allt på en gång. Orka läsa in sig på hur man ska göra. Det här har lett till en rad problem i mitt liv. Till exempel har jag fortfarande inget körkort, eftersom jag vägrar lyssna på instruktioner om hur man kör bil. Jag kan inte sätta ihop en endaste IKEA-möbel och krävde hjälp när jag skulle montera en rislampa, eftersom jag redan slängt instruktionerna. Funktionerna på alla mina elektroniska prylar upptäcker jag av misstag när jag redan haft dem ett par år, eftersom jag aldrig läste medföljande instruktioner. Och så vidare och så vidare. Med andra ord skummade jag instruktionsmailet från menskoppen.se och struntade i medföljande papper. Här ska testas, woho!

Första instruktionen jag missade: Det är inte en tampong och ska heller inte sitta så. Jag knölade ihop menskoppen och tryckte upp den i fittan. Det var ungefär så oskönt som det låter. Sedan fick jag panik. Den satt långt upp och jag fattade inte hur jag skulle få ut den igen. Mardrömsscenarion började torna upp sig: Vem var hemma och kunde hjälpa mig få ut den, vem hade jag en tillräckligt nära relation till? Måste jag åka på gyn? Åh så pinsamt! Alltså drog jag tag i botten, av en lång plaststång och drog och drog till vaacumet släppte och ploff, så for den ut igen. Inte heller detta var särskilt skönt, needless to say. Tack och lov blödde jag inte så mycket, så det slapp bli blodbad i badrummet i alla fall.

Jag bet ihop och gjorde ännu ett försök. Minns något som stod i mailet: Den ska inte sitta som en tampong. Den ska sitta alldeles innanför och hålls inne automatiskt av slidmusklerna. Detta uppfattade jag som de inre blygdläpparna bara, alltså inte ens inuti fittan. Jag satte menskoppen mellan mina blygdläppar och knep ihop. Är det såhär man ska gå runt nu? Jag har inga problem att knipa, men med blygdläpparna! All the time!! Sjukt opraktiskt. Kändes inte särskilt säkert heller. Vid det här laget kastade jag faktiskt ett öga på instruktionerna. Aha! Den ska stoppas in i fittan, men inte så långt! Puh!

Tredje försöket alltså. Jag knölade ihop koppen och stoppade in den alldeles innanför. Den vecklade ut sig (som en blomma som slår ut i vårsolen, som jag sa till någon som jag sedan kopphypade för). Jag snurrade lite på stången längst ner. Jo, den satt. Det kändes tryggt och säkert. Läckningsomöjligt. Koppen kändes formad efter min kropp och den kändes inte alls inuti. Till skillnad från skavande tamponger med sina konstiga höljen, som alltid hamnar lite snett, kände jag verkligen ingenting. Det var som om ingenting var där.

Det kände jag först alltså. Sedan började det skava. Amen vafan! Nu hade jag ju gjort allt rätt, ändå var det någonting som skavde. Inte inuti fittan, men utanpå. Vid det här laget var jag så trött på att försöka förstå vad jag gjorde för fel att jag helt enkelt ringde telefonsupport i form av menskoppskonnässören Julia Skott. Detta innebar att Julia satt mitt i Aftonbladets kontorslandskap och pratade blygdläppar, skruva till den så den sitter inne i fittan, går utmärkt att kissa med den inuti dig och what not. Eventuellt inte så bra för hennes anställning, men oerhört informativt för mig.

För det här tror jag är viktigt: Även om man inte är så dålig som jag är på att läsa instruktioner, är det skitbra med någon man känner mycket eller lite som muntligt eller skriftligt kan berätta om sina erfarenheter och besvara alla ens frågor. På samma sätt som man förhoppningsvis hade någon tjejkompis, mamma, syster eller liknande som förklarade mensskydd, tamponger och dylikt är det skönt att ha en muntlig backup även i menskoppens fall. Det är ändå ett nytt mensskydd, när man använt samma i många herrans år.

Samtalet med Julia var precis det som jag behövde. Trots att det stått på ett flertal ställen att man kunde klippa av nederdelen till en bra storlek, var det Julia som förklarade att det var det som skavde. Hon förklarade också att om man, som jag, kissar minst en gång i timmen, behöver man inte ta ut den emellan. Hon beskrev hur jag nyper till för att få ut den och hur jag skruvar på den för att känna att den sitter fast. Samt att jag inte behöver byta på 12 timmar, till exempel.

Efter samtalet tog jag ut den igen och klippte av nederdelen (jag hade först en plan att klippa av den medan den satt i, tack och lov att jag avstyrde den impulsen). Jag vågade inte klippa av hela i det här läget. Fortfarande känns det som en trygghet att ha någonting att dra i längst ner. Tror det är en vanefråga, efter alla år med tampongsnöre. Då den fortfarande skavde tog jag en (oanvänd) fil och filade till den så den blev mjuk. Sedan satte jag i den igen. Och nej, den kändes inte alls. Det kändes så lite att jag ibland blev iskall, hade jag glömt menskydd? Hade den försvunnit in i kroppen. Nej, den satt kvar och gjorde sitt jobb.

Första gången jag kissade med den i var det läskigt. Det känns helt fel att kissa med något inuti sig, det är en mental spärr. Men när jag väl kunde så funkade det jättebra. Tack och lov, för orka ta ut den en gång i timmen. Istället hade jag i den i timmar. Gick och tränade utan att känna något, promenerade utan att känna något, ingenting.

Att ta ut den hade jag blivit varnad om att det skulle vara svårt i början. Men jag famlade tag i det som var kvar av nederdelen, knep åt koppens underdel och drog den sakta ut. Inte enkelt i början, men överstigligt. De där extra minuterna jag ägnade åt att komma underfund med hur jag skulle göra kändes som jag tog igen genom att slippa eviga tampongbyten.

Sedan slutade mensen. I förtid, ganska tvärt. Jag vet inte om den hamnade i chock av det nya mensskyddet eller vad som hände, men så var det med det och det var ju också en fördel. Jag tänker därför delge en del två nästa månad, då jag fått lite mer grepp om det här. Men hittills: Ja, krångligt i början och kräver tid och samtal. Men jag känner redan en enorm befrielse. Inte komma ihåg att ta med bindor och tamponger, inte komma ihåg att köpa. Inte lägga pengar på att köpa hem skitprodukter som sabbar mitt underliv varje månad. Kunna bada badkar under mensen, basta eller duscha på gymet. Kanske till och med bada i sommar, även under mensperiod? Inte bry sig om att man har mens och behöva tänka på att byta var fjärde timme när man är på offentliga platser eller har mycket att göra. Och inte minst: Miljöbesparingen, mina vänner!

Det är möjligt att det inte passar alla och detta är väl nackdelen: Priset ligger ändå på en nivå där det är svårt att känna att man vill testa någon gång och sedan skippa om det inte är något för en. Jag tror också att många, som det skulle fungera för, låter bli på grund av såväl lättja som ekonomi. Jag vet inte vad en bra lösning vore. Låna en kompis menskopp på prov är eventuellt lite väl magstarkt för många, trots desinfektering, men en testmöjlighet vore bra.

Jag förmodar att mitt menskoppslobbande redan har börjat, då större delen av mina samtal både torsdag och fredag kväll, handlade om just detta. Såväl gamla som nya menskoppsanvändare, samt en hel del nyfikna killar, i långa diskussioner om alltifrån vilken kastrull som man ska koka den i till hur man egentligen får in något så stort i sig. Det gör att det känns mycket tryggare. Om inte annat: Menskoppen gör mens både mer självklart och oreflekterat, mindre gulligt och tjejigt, men samtidigt mindre skämmigt och hysch-hysch på samma gång. Köp din nu på menskoppen.se.

(Johannka bloggar mer om menskoppen här)

20 thoughts on “Menskoppslobbyns frälsning”

 1. Jo, det är kanske lite dyrt, men ska man ha bra bindor och tamponger så är det också riktigt magstarkt, tycker jag i alla fall. Man la ju utan problem ut 50 spänn i månaden på mensskydd. Dyrt.

  Det krävs lite övning och i början var det äckligt att tömma den men man vänjer sig, precis som man fick göra med tamponger och bindor. Och det är så skönt att man bara behöver tömma 2 gånger per dag! Sova med den utan att oroa sig. Finfint. Man kan sova naken och vädra fittan! Annars behövde man ju trosor och binda och ibland tampong också på natten.

  Klart det finns nackdelar som att det inte alltid är skönt att stoppa upp den och ta ur den när man har lite mens. Eller att det är lite jobbigt att behöva koka och rengöra den. Men jag är sååå nöjd. Den gör mensen lite mindre jobbig, helt klart.

  Det är lite tjatigt, det tyckte jag också. Men det är löjligt att nästan alla använder bindor och tamponger för att vi är så vana vid det när det skulle vara bättre för fittorna, miljön och ekonomin att använda menskopp istället.

 2. En fråga: håller den lika tätt som bindor? Alltså skyddar den lika bra mot blodfläckar? Måste säga att jag är nyfiken på att prova åtminstone. Som sagt, många fördelar.

 3. väntar med spänning på nästkommande rapport. sjukt bra! tror jag själv ska köpa en, har funderat ett tag och är inte blyg för att testa.

 4. Måste tillägga att vid närmare eftertanke så skyddar inte bindor så himla bra mot fläckar de heller.

 5. Jessica: Tycker att den skyddar mycket bättre än bindor, av vad jag hunnit märka hittills.

 6. Fniss. Du skriver minst sagt medryckande :)
  Jättebra att du berättar så utförligt om hur du gjort och tänkt.
  Du gjorde i a f inte mitt absolut värsta feltänk: Jag satte i den upp och ner första gången :)

  Det här kommer att gå bra – with a little help from your friends.

  Värt att minnas är hur mycket man tragglade med tamponger i början och nu tar man bara för givet att man kan detta med mensskydd, men man får ge sig tid.

  Jätteroligt att läsa – och kommer att vara en källa till information för många andra!

 7. Jag använder menskopp och älskar den, men som svar på Jessicas fråga: för mig som har väldigt riklig mens läcker koppen faktiskt litet de första dagarna under mensen. Och det trots att den sitter rätt. Jag har prövat flera olika menskoppar, men för mig är det helt enkelt så att den inte håller helt tätt. Jag måste också tömma min oftare än var 12:e timme, kanske var 4:e under mensens två första dagarna. Men som sagt, det är kanske främst om man har riklig mens.

  Det här är inte menat som ett argument mot menskoppen, utan jag säger det snarare för att jag inte vill att folk ska få panik (som jag fick, trodde jag gjorde fel, var felkonstruerad osv) när menskoppen inte funkar så perfekt som alla lovar. Den är fortfarande way better än vanliga bindor och tamponger. Jag använder den i kombination med tygbindor och det är det bästa alternativet hittills.

 8. Det tar ju ett litet tag att komma in i det, ett par mensomgångar kanske, men sedan blir rörelserna oerhört invanda och det är som du säger – det är en befrielse. Jag har använt menskoppen i ett år nu och skulle aldrig kunna tänka mig att byta tillbaka till tampong/bindor. Jag har inte haft svampinfektion under hela den här tiden tack vare menskoppen (fick det med jämna mellanrum förr).
  En kul historia från när jag var rookie-menskoppsanvändare: Jag tog ut den lite fumligt på toaletten på ett bröllop jag var på, med massa människor på kö utanför, och TAPPADE UT DEN PÅ GOLVET. Det såg ut som om någon hade blivit halshuggen där inne! Försökte desperat torka upp det värsta med pappershanddukar och tvål. Haha!
  Sedan dess har jag dock aldrig tappat ut den eller haft några som helst andra problem.

 9. Oh, och ett tips för rengöring som inte är lika bökig som att koka koppen: lägg den i blöt i en mugg eller nåt med vatten och en liten skvätt klorin. Låt den ligga så i några timmar. Den blir som ny! Missfärgningar försvinner också. Man behöver inte göra det varje månad, kanske en gång i halvåret, däremellan tvättar man den med oparfymerad tvål och vatten.

 10. Oh ja vad glad jag är att du kom på att det var en bra idé att ta ut den innan du klippte till tappen, men tack för att du skriver så jag får skratta högt framför datorn. Och välkommen till lobbyn :)

 11. Jag är redan övertygad.
  Det här inlägget bekräftade bara min övertygelse.
  Nu gäller det bara för mig att komma till skott och beställa en egen.
  Jag ska bara……..

 12. De finns lite då och då billigare på Tradera. Nya alltså.

  Man får gärna maila mig och be om hjälp om det är så!

  Jag har hittills fått fläckar inte ens en handfull gånger, på över fem år.

 13. Hahaha. Bästa inlägget! Måste prova, har liksom bara inte kommit mig för. För den nyfikna finns det även en LJ-community med massa info, kolla in om du är nyfiken.

  Tänker bara på när jag gick på folkhögskola och jag och en tjej kom in på det här ämnet varpå hon hoppade fram och höll ett föredrag inför hela klassen på tjugo minuter som avslutades med att hon skrev upp hemsideadressen på tavlan. De äldre damerna i klassen (det fanns några stycken) var ganska förfärade (“menar du att man ska föra upp den i… i… SLIDAN?”), men annars var det väldigt informativt!

  Jag som måste ha både tampong och tygbinda av tjockaste varianten eller gå upp och byta tre gånger per natt tycker att det låter hur bra som helst…

 14. å, detta var knuffen jag behövde, tack för ett bra inlägg! har tänkt i månader att jag ska beställa en och testa, och så glömmer jag så fort mensen är över och står där med tampongerna igen när det är dags nästa gång.. nu jäklar blir det av!

 15. Jag har använt min kopp i kanske 5 år och är en av lobbyisterna! Du har så rätt i att vi självklart lobbar för att den faktiskt är bra. Det är inget hittepå *låter som en dammsugarförsäljare*.

  Min läcker dock också i början av mensen (de två första dagarna), men det är något jag överlever, jag klarar mig med ett trosskydd under hela dagen för att skydda just trosorna. Jag vet inte hur många gånger jag också blödde igenom den största OB-tampongen i början av mensen.

  Med menskoppen får jag också ett mer “naturligt” förhållande till min mens, jag vet exakt hur mycket jag blöder, jag ser ju faktiskt blodet rinna ut ur koppen när jag tömmer, jag möts inte av blodet intorkat i en plastbit i trosorna.

  För mig var menskoppen en befrielse, jag kommer aldrig sluta använda den och försöker sprida ordet vidare till andra.

 16. Välkommen till sekten. Vi blir fler för varje år. Har haft i 7 år och har försökt frälsa alla i min närhet men många har ryggat inför tanken. Då har jag kört mitt bästa kort – det är ett utmärkt sätt att öva upp slidmusklerna. Knipövningarna blir regelbundna och efter ett tag kan man krysta ut sin lilla kopp av bara farte.

  Däremot vill jag tipsa om att inte klorinera sin kopp. Även handsprit kan påverka materialet, beroende på vad för slags kopp man har.

 17. Härligt att du redovisar så utförligt (och roligt) då kan jag gå tillbaka och läsa på efter mina egna försök med koppen som antagligen ligger i min postlåda i morgon :-)
  Jag ser fram emot att invigas i denna “sekt”. Fattar egentligen inte alls varför kopparna inte är större på marknaden. Eller varför jag inte ens har hört talas om dem förrän i somras…

 18. Ännu en testimonial: Menskopp är oändligt mycket bättre än allt annat. jag blir arg över att man inte får lära sig något så självklart. Läcker en aning första två dagarna men mindre än bautatamponger gjorde för mig. Komplettera med liten binda eller trosskydd om du är nervös. Enda problemet är när jag är på resande fot och det bara finns toaletter med handfat utanför toan. Så det är bra att ha intimvåtservetter (vilket annars är en vederstygglighet) med sig i handväskan. Men det är bara en säkerhetsåtgärd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>