Lätt att peka finger åt Italien

I tisdags visade SVT Erik Gandinis uppmärksammade dokumentärfilm Videocracy, om medielandskapet i Italien. Precis som när filmen kom i somras, gav det upphov till förfärade diskussioner från en mängd människor i den politiska och mediala sfären. I en svensk kontext är det svårt att tänka sig en premiärminister som också sitter på makten över media.

Däremot verkar många inte ha lika lätt att se de uppenbara likheterna mellan Italien och Sverige. Den utveckling som pågår i Sverige går mer okritiskt förbi. Även här finns ett programutbud som kommit att domineras av dokusåpor och gameshows, där människor drömmer om berömmelse. Även här finns starka mediekonglomerat som styr allt mer av det mediala och litterära utbudet. Skvallertidningar erhåller en helt annan budget än vad en kritisk och djupdykande tidskrift ens skulle kunna drömma om. I Almedalen, Sveriges eget Costa Smeralda, samlas varje sommar politiker, lobbyister och journalister för att okritiskt umgås och gratisdricka alkohol ihop. SVT, som sände dokumentären, storsatsar på en okritisk rapportering kring prinsessbröllopet.

Att peka finger åt Italien är enkelt. Desto svårare verkar det vara att se den djupgående problematik som vår egen mediasfär visar upp.

Kommentar publicerad i GP Kultur 1/4

3 thoughts on “Lätt att peka finger åt Italien”

  1. Det har du rätt i! Tänka ett steg längre… Jag blev bara så chockad av just Italiens situation i filmen att jag blir lite hemmablind, och tror många andra också känner så.

  2. Med monopoliserad media och ett public service som kommersialiseras borde likheterna mellan svensk media och Italien vara värda en egen film. Se Boëtius artikel :
    http://www.etc.se/28770/bonniers-vaexande-monopol/
    Minns även Bonniers första köp av TV4 då Marita Ulvskog inte vågade konfrontera Bonniers inför valet. Sedan 2007 äger Bonniers hela TV4. Ett mediakonglomerat som få (någon?) vågar utmana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>