Enkätsvar

En smula relaterat till föregående inlägg och diskussion om genus och uppdelning hemma tänkte jag svara på Hanna Fridéns enkät. Inte så mycket som ett könsstereotyptest och jag håller inte med Hanna om att det måste vara heteronormativt eller ens heterorelationsfolk som svarar. Det vore nästan ännu mer intressant om svaren blandades upp av samkönade par eller varför inte kombos. Kanske skulle de visa på att ojämlikhet och maktobalans ofta finns, oavsett typ av relation och att genus och strukturer förvisso är en viktig nyckel till förståelse av interpersonella maktstrukturer, men långt ifrån hela sanningen. Det vidgar också förståelsen av vad vi uppfattar som könsstereotypt.

Meeen med det sagt lever jag i en heterosexuell samborelation och mina svar ser ut som följer:

Namn: Elin Grelsson

Kön: Nä

Ålder: 26

Bor: Göteborg

Bor ihop med partner: Ja

Vem är bäst på tekniska saker i ditt förhållande? Han, i synnerhet datorer.

Vem är bäst på matlagning? Han gör oftare vardagsmat som blir bra och god, jag kan anstränga mig ibland men han håller högre lägstanivå än vad jag gör.

Vem lagar vardagsmaten? Han. Men det beror på vad man räknar som vardagsmat. Jag är bra på att ställa fram bröd och säga ”varma mackor till middag eller?”

Vem lagar lyxmaten? Båda. Som sagt, när jag anstränger mig blir det bra men det är sällan. Och vi lagar i stort sett aldrig lyxmat om det bara är vi två.

Vem städar? Båda. Varsin städvecka. Jag tycker mer om att städa än vad han  gör och torkar golv och dammtorkar också. Jag hatar att tvätta, så han sköter tvätt. Han diskar mer och oftare än vad jag gör.

Vem sköter avloppet? Ingen situation har uppkommit, mer än stoppen i handfatet som han fixade.

Vem är bäst med bygg? Dude, jag kan inte ens sätta ihop den enklaste IKEA-möbel. Det är inte svårt att knäcka mig i hantverkarskills.

Vem är mest mån om att inreda? Jag. Men jag är mer mån om att ha det ordnat omkring mig och inte saker liggande huller om buller och att allt ska ligga på rätt ställa och så vidare. Mer än något genuint inredningsintresse dvs.

Vem har mest kläder? Jag har mest kläder, han mest skor.

Vem tjänar mest? Jag, fast under sommaren kommer det nog att vara han.

Vem tar oftast initiativ till sex? Jag. Ibland sexinitiativ, ibland bara Farbror Överkokt Blomkålsbeteende. Jag är överlag mer på i vilket fall.

Vem vill oftast mysa? Mysa är ett vidrigt ord. Jag skulle aldrig ha en relation med någon som gillade att ”mysa”.

Vem ringer mest? Vi ringer i princip aldrig. I så fall ”öh var är du, jag är här nu”-samtal. Eftersom det är jag som alltid är sen blir det han. Fast jag ringer mer när jag är bortrest, vilket jag är i större utsträckning än vad han är.

Vem SMS:ar mest? Han.

Vem festar mest? Han har definitivt varit den som festar mest av oss fram till senaste månaden, just nu är det ganska jämnt mellan oss.

Parmiddagar? Nej, helst inte. Känns inte riktigt som att vi är parmiddagsmaterialet direkt. På vår hittills enda middagsbjudningen konstaterades det att jag hånglat med nästan alla i sällskapet och sedan blev det mest fylleslag och utgång av det hela.

Vem har svårast för att möta den andras vänner? Jag, beroende på vilka vänner det är. Några hade jag till exempel jättelätt att träffa och gillade på en gång, men vi hade mycket gemensamt och det kändes som om vi hade kunnat bli vänner oavsett faktorn att vi känner varandra genom honom. I andra sammanhang där hans vänner är med och jag inser att det är människor som jag är ointresserad av och aldrig skulle umgås med om det inte vore för honom blir jag sur och tyst flickvän och vill inte hänga. Han är mest killen hela dagen och blir kompis med alla.

Föräldrar? Samma här. Gustav glider in och är killen hela dan, mamma kallar honom svärmorsdröm och de bondar på Facebook. Jag är mer stel, avvaktande och rädd att inte vara bra nog.

Vem tycker bäst om barn? Jag tittar mer på barn, men han är mer obekymrat barnplanerande och förmodligen den som är bäst med barn också.

10 thoughts on “Enkätsvar”

 1. “Mysa är ett vidrigt ord. Jag skulle aldrig ha en relation någon som gillade att ”mysa”.”

  VIKKEN TUR ATT JAG INTE ÄR HEMLIGT KJER I DIG DÅ! :(
  Men det är ju bara för att jag är hetero, annars skulle jag kanske vara det! Så vilken tur, höhöhö.

  Skälet till varför enkäten ser ut som den gör är för att jag undrar vilka saker, som ser som könsstereotypt, faktiskt stämmer in. I olika åldrar förväntade jag mig avvikande svar från tidigare generationer vad gäller mat och städning, vilket visade sig vara korrekt. Däremot kan jag ju inte se mina läsare som representativa av hela befolkningen då 50% bor i Stockholm och de flesta är feministiskt lagda, tjejer som killar.

  Och mina läsare är ju rätt kåta också, verkar det som. Det gillar jag, höhö!

 2. Åh! Jag älskar Varan-TV! Fantastiskt att någon annan också minns deras storhet, i synnerhet Farbror Överkokt Blomkål. Jag känner mig för övrigt också väldigt ofta som honom. Inte helt okej, men jag trivs bra med livet ändå :P

 3. SCB kommer att stämma upphovspersonen till enkäten och sätta respondenterna i karantän.

 4. United Minds kommer däremot att sno idén och försöka nå samma grad av vetenskaplighet.

  Läste ni kanske Erik Arvidsons “Åttitalismen vägrar dö” i dagens City om ett releasesläpp hos Marie Söderqvist?

  Kom att tänka på den efter denna enkät

 5. Niclas: Har du någon avsikt att motivera dina två rätt fjantiga och tomma kommentarer eller är det underförstått att alla ska förstå vad du ogillar med en enkel enkät rörande städning, mat, sms osv och dessutom tycka exakt som du? Det låter som att du på något vis valt att tolka in en vinkel här som vi andra inte riktigt ser. Kom gärna ihåg att folk inte är tankeläsare, och att det är fånigt att komma med nedsättande kommentarer utan argument för det. Det ger bara en bild av att du är sur. Varför du är sur förstår då ingen, ska vi anta att du är rabiat?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>