Individen regerar

Jag har bokat en tid hos en tandläkare. För första gången på flera år har jag faktiskt råd att gå dit. Samma dag får jag chans på ett förstahandskontrakt. Vi är några av de utvalda som åtminstone fått en visning. Jag sitter i soffan och övermannas av såväl tacksamhet, som overklighetskänslor. Det tar en stund innan jag inser hur bisarr min översvallande tacksamhet är. Det handlar om två så grundläggande saker som fast boende och tandvård. Ändå är känslan att det är något unikt som har skett.

Det är unikt. Väldigt många svenskar har inte råd att gå till tandläkaren och i, inte minst, storstadsregionerna saknar många boende. Man bor inneboende, hos vänner och flyttar runt mellan mer eller mindre vita andrahandskontrakt.

Min känsla av tacksamhet är dock instämmande med den allmänna mentaliteten idag. Det är upp till dig att fixa bostad, ha råd med tandläkare, fixa schyssta villkor med arbetsgivaren, ha en privat sjukförsäkring som täcker upp när offentligheten sviker. Den egna lyckans smed innebär också den egna olyckans ansvar.

Många liberala skribenter skulle svarat mig att det faktiskt inte är så dyrt att gå till tandläkaren om man sparar. Spara kan man alltid göra, tog inte jag några öl förra helgen som jag hade kunnat lägga på ett tandläkarbesök i stället? Och hur var det med den där klippningen för en månad sedan, kunde jag inte bytt ut den mot tandvård? Visst stämmer det att det finns dem som har råd med tandblekning för tusentals kronor, men samtidigt säger sig vara för fattiga gällande hål i tänderna. Men de är i minoritet. De som påpekar att man alltid kan spara är de som förmodligen har råd med både sparande och livskvalitet. Fnysandet åt studenter som kallar sig fattiga, men samtidigt har råd med krogbesök och fika inbegriper samma resonemang.

När jag klagade offentligt över bostadsbrist och omöjligheten för mig att köpa en bostadsrätt fick jag ett liknande svar. “Men det är väl bara att spara då.” De individuella lösningarnas honnörsbegrepp är meningsinledaren “men det är väl bara att”. Överviktig och arg på kroppsideal? Men det är väl bara att banta. Deprimerad och trött på att stå i vårdköer till psykiatrisk hjälp? Men det är väl bara att läsa en självhjälpsbok och rycka upp sig. Fattig? Men det är väl bara att spara. Dålig arbetsgivare? Men det är väl bara att byta jobb.

Det är en skrämmande, apolitisk hållning som alltmer börjar genomsyra samhällsdebatten. När det alltid bara är upp till individen att fixa det fråntas såväl den politiska analysen av kollektiv problematik och de strukturer som i viss mån bestämmer handlingsutrymmet. Jo, jag hade råd med tandläkare till slut och bostaden ordnar sig väl som vanligt. Ett fritt aktörskap och egen handlingsförmåga är viktig. Men det är farligt när alltfler börjar tala om den som om den också är allt. Individen må förändras, men samhällsproblem kommer i så fall att finnas kvar utan att ens ifrågasättas.

Krönika publicerad i VK 26/5

10 thoughts on “Individen regerar”

 1. Åh, du skriver så bra, Elin! Du lyckas sätta ord på något oerhört viktigt som pågår i samhället.

 2. dem != de
  I övrigt: mycket bra :)

  “det är bara att…”-pseudoargumentet är lika dugligt som “men varför klaga över X när det finns folk som Y? Bryr du dig inte om Y?”

 3. Tack för rättningen André! Jag är sämst på de/dem. Dagens ungdom…
  Ja, det är samma princip. Tänk på de svältande barnen i Afrika-ish.

 4. Jag håller med. Varför är argumentationen så inriktad på att lyfta bort allt ansvar från till exempel den tafsande chefen och lägga över det på hur den trakasserade anställda tar det? Vad är det med folk som gör att de ser orättvisor som något naturligt, som vi inte kan ändra? Som de bara står och glor inför…

 5. Men Elin, ändra dem till de då! :) Tänk: DU som påpekar att man alltid kan spara är DU som förmodligen har… en skruv lös.

  Underbart inlägg.

 6. Fast “du” kan bli väldigt fel – däremot kan “dom” aldrig bli fel, om man är osäker på de/dem.

 7. ”Den enda lösningen är att ta sig upp ur soffan, komma ut ur huset, träffa människor och se något annat”, soman Johan Norberg skrev. hahahaha.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>