Pride 2010 – porr, erotik och lite mer porr

Att jag aldrig varit på Pride förr är egentligen inte så förvånande. Som gymnasietjej var jag fortfarande relativt ointresserad av seminarier och diskussion och eftersom Pridemusiken till största delen bestod av förhatlig schlager, kommersialism och eurotechno drog jag till Emmaboda och Hultsfred och heterohånglade istället (se där, en bisexuell vinst i att kunna välja). De tjejer jag träffade den tiden träffade jag via Skunk och mötte oftast afk på just sådana festivaler. Det fanns inte riktigt något Pridebehov. Senare har jag ständigt jobbat, varit i Östersund eller åkt på Urkult (ja, jag hade mina hippieår och hippiepojkvän) istället. Dessutom har mitt sentida demonstrationshat gjort att jag känt noll sug efter att gå i någon parad, tvärtom. Det var varit ganska skönt att slippa.

Men i år blir det en hel vecka i Stockholm. Jag och Gustav kombinerar boende hos Julia med efterlängtade hotellnätter och ska göra Pride, trots att den planerade releasen för Skamlöst blev uppskjuten.Seminarier blir det också, bland annat relaterat till novellsamlingen.

Imorgon måndag klockan 16 tar jag och Gustav nästa steg till att bli 2000-talets Inge och Sten då vi allena ska sitta i samtal med Ulrika Larsson om erotik och erotisk litteratur. Samtalet tar avstamp i Skamlöst och tankarna kring queer erotik.

På tisdag klockan 14 sitter jag i ett panelsamtal om feministisk porr. Jag är ju rätt kritisk till begreppet och samtalet, som leds av Anna Fock, kommer bland annat att röra hur man definierar feministisk porr och personliga förhållningssätt till pornografi.

På torsdag klockan 17 har jag, i ett ögonblick då det bara kändes kul och inte alls nervöst, sagt ja till att läsa min novell från Skamlöst offentligt. Det blir lite s/m, ångest och olycklig kärlek.

Allt ovanstående sker någonstans på Pride House och däremellan lär vi vara ute och vimla, mingla och träffa folk. På söndagen drar vi vidare mot Jämtland, mina föräldrars sommarstuga, mygg, rofylldhet och betydligt mer heteronorm. Efter en vecka där vidare till nästa föräldrapar i Sundsvall. Göteborg anländer jag åter till i mitten av augusti.

5 thoughts on “Pride 2010 – porr, erotik och lite mer porr”

  1. Läste din debattartikel igår i Svd när jag satt på tåget mellan Göteborg och Sthlm och blev alldeles till mig i hasorna, och fick tygla min inpuls att vända mig till min (okända) stolsgranne och peka och säga “Titta! Titta vad Elin Grelsson har skrivit!”
    Och så idag surfade jag in på Normals hemsida, för att kolla upp en bok, och såg då att jag missat din paneldiskussion på Kulturhuset.
    Nu kommer jag även att missa högläsningen av din novell, men jag hoppas att det kommer att gå bra!

  2. Intressant att Tove Leffler (i mitt tycke) i dagens DN hade ett liknande resonemang som Svensson ovan, fast då pratade hon mer specifikt om för vem den queera erotiken finns. Hon och Svensson tycks på olika håll vara ense om att 1. heteronormen är rätt schysst, samt 2. allt (och alla) som vill kritistera och problematisera den, t.ex. via queer erotik, gör sig överflödigt.

    Det intressanta tycker jag var att jag fortfarande blir förvånad när kulturskribenter på en av våra största morgontidningar uttrycker sig så. Jag borde veta bättre. DN <3 hetereonorm, precis som resten av samhället *bitter*

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>