M stoppar Forum Syd

Text publicerad i GP Kultur 25/6

Enligt nättidningen Dagens Arena har moderaterna stoppat samverkansorganisationen Forum Syd från att delta i den svenska FAO-kommittén, ett rådgivande organ för regeringen gentemot FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO. Inget formellt beslut är fattat men Dagens Arena rapporterar om att moderaterna lagt in veto mot inbjudan, med motiveringen att Forum Syd inte delar regeringens syn på frihandel. De lär också ha kallat organisationen för ”extrem” och ”marxistisk”.

Forum Syd är en av Sveriges största biståndsaktörer, med fokus på global rättvisa, som består av mängder av medlemsorganisationer. När Moderaterna utdömde aktören som ”extrem” innebar det att man samtidigt avfärdade bland annat Adoptionscentrum, Clowner utan gränser, Fältbiologerna och Nordiska arbetsgruppen för internationella amningsfrågor som marxister.

Den moderata paranoian är skrattretande. Samtidigt är det onekligen mycket obehagligt att vi har ett regeringsparti som utesluter all kunskap och erfarenhet som möjligen kan avvika från regeringens linje. Utestängs Forum Syd går biståndspolitiken miste om mycket viktig information från oerhört många organisationer.