Cynisk jakt på billiga resmål

Krönika i GP Kultur 5/6

Den fjärde april i år ställde sig Dimit­ris Christoulas, 77 år, utanför det grekiska parlamentet i Aten och sköt sig själv i huvudet. I sitt avskedsbrev skrev han att regeringen hade förstört alla möjligheter till hans överlevnad och tagit den pension som han sparat ihop under 35 år, eftersom de bara värnade om bankerna. Han vägrade leta mat bland soporna. ”Jag ser ingen annan utväg än att avsluta mitt liv med något slags värdighet kvar”, konstaterade han.

Det är en bild av krisens Grekland som skymtar i nyhetsflödet ibland. Föräldrar som inte längre kan försörja sina barn, utan tvingas lämna bort dem. Småbarnsfamiljer som hamnar på gatan när de inte längre kan betala av lån på sina bostäder. Unga, välutbildade människor som flyr landet när ingen längre får arbete. Antalet hiv-smittade som ökat drastiskt samtidigt som sjukvården fortsätter att utarmas. Till detta även ökade motsättningar, där ett nazistiskt parti har tagit plats i parlamentet och utsattheten för utomeuropeiskt födda invånare blir allt mer påtaglig.

Det är en bild av Grekland som vi verkar ha svårt att relatera till. Grekland, som var högkultur och gamla myter. Sol, bad och moussaka. Kritvita hus och blått vatten. Dimitris är ju namnet på en servitör på en strandrestaurang på Kreta eller en charterflirt som man träffade på Kos. Inte en man som i desperation och med stulen värdighet tog sitt liv.

Så försöker också media samtidigt vidhålla bilden av Grekland som semesterparadiset. En populär charterort som blivit ännu bättre nu, det är ju så billigt! ”Kris – då blir drömresan billigare”, tipsade Aftonbladet förra veckan och redan på löpsedeln lovade man att ge tips om bland annat boende och mat som blivit billigare när landets ekonomi kraschade. I ett annat krisdrabbat semesterparadis, Spanien, har huspriserna sänkts. Nu kan även den med mindre ekonomi få råd att köpa semesterboende i Torrevieja.

Tips av det här slaget är inte bara ett utslag av en cynisk turistindustri som jagar billiga resmål på bekostnad av miljö, naturresurser och befolkning. Det är också typiskt för en ekonomijournalistik som blivit alltmer fokuserad på privatekonomi. DN:s ekonomidel heter numera ”Din Ekonomi” och är mer inriktad på bostadslån, rut-tjänster och sparandetips än hur den globala ekonomin mår. I stället för pedagogiska och uttömmande granskningar av vad som sker i eurozonens kris får vi tips om hur vi kan utnyttja den. Det är en kris som ledde till att Dimitris Christoulas tog sitt liv. Han och de andra medborgarna i Grekland förtjänar mer än kvällstidningsartiklar om de billigaste hotellen i Aten.