Arbetslivet sätts på pränt

Text publicerad i GP Kultur 15/9

Berätta om ditt arbete. Så lyder uppmaningen och titeln på en skrivkampanj initierad av ABF, LO och Föreningen Arbetarskrivare. Fram till den 15:e januari 2013 kan vem som helst skicka in en berättelse om sitt arbete, i vilken form man än föredrar. Syftet är att beskriva dagens arbetsliv utifrån dem som vet hur det är – de som arbetar.

Det är ett imponerande och välkommet initiativ. Tänk om all ilska över högt tempo och dålig arbetsmiljö, likväl som oönskade timanställningar och deltidsjobb, lämnar de slutna fikarummen eller malande tankarna och faktiskt får synas. Om frustrationen – men också stoltheten – över arbetet sätts på pränt.

I ett arbetsliv i förändring är det lätt att framförallt lyssna till managementfloskler. Sällan kommer de som faktiskt påverkas av ökad flexibilitet och förändringsprocesser till tals. Det utredningsarbete och den antologi som de inskickade texterna kommer att ligga till grund för har alla möjligheter att säga någonting viktigt om arbetslivet och Sverige i dag.