Viktigt att skilda på konst och politisk agenda

Text i GP Kultur 1/9

Sjutton konstnärer har blivit noll på Jamtlis utställning Udda och Jämt som skulle ha haft öppningsvernissage om en dryg månad.

Länsmuseet i Jämtland drog tillbaka sin inbjudan till Lars Vilks efter att det stod klart att han skulle medverka på en högerextrem och antimuslimsk konferens i New York den 11:e september. Han har även uttryckt åsikter om att ”muslimer är olämpliga att föra in i ett modernt samhälle.”

Flera namnkunniga konstnärer som Marianne Lindberg de GeerAnna Odell och Karin Mamma Andersson hoppade av utställningen i protest mot vad som uppfattas som ”censur”. Men censur är inte frågan här. I stället handlar det om en eftertänksam museiledning som inte vill förknippas med rasistiska och hatiska åsikter och därför sätter ner foten. Det handlar inte om Vilks betydelse eller kvalitet som konstnär eller hans verk, utan hans personliga agenda.

Vilks irrfärder i den islamofobiska myllan är djupt oroväckande. Jamtli gör rätt som tar det på allvar. Konsten ska vara fri och yttrandefrihet är av största vikt, men det ger inte upphovsmannen rätt att säga vad som helst utan konsekvenser.