Om mig

Jag är född 1983 i en jämtländsk by några mil från Östersund. Mellan 1999-2003 skrev jag för Länstidningen i Östersund. Nöjesartiklar blandades med krönikor om popmusik och politik. 2001 nominerades jag till Lilla Augustpriset för min essä En demokrati till salu.

Jag har bott i Göteborg sedan 2003 och hunnit läsa en rad ämnen inom humaniora.
De ledde slutligen till att jag plockat ut en filosofie magisterexamen i Allmän Språkvetenskap.
Jag har även läst ett år på masternivå i Genusvetenskap. Här kom jag framförallt att intressera mig för kritiska granskningar av jämställdhets- och mångfaldsarbete och har gjort ett flertal utredningar och föreläsningar på ämnet. Jag var också under ett flertal terminer JäMå-representant på mina institutioner och utvecklade deras arbete med genus- och mångfald.

Under samma period läste jag på TextlabbetBona Folkhögskola, en kurs i skönlitterärt skrivande på distans. Här arbetade jag i fyra terminer med det som så småningom ska bli min debutroman, med handledning av Gertrud Hellbrand och Hanna Hallgren.

Jag slängde även in en kurs i textjournalistik vid Ljungskile Folkhögskola på vägen.

Jag startade min blogg 2006 som en anonym blogg i syfte att ha ett forum att vräka ur mig mina tankar och min kreativitet på. Av någon anledning började folk att läsa den. Till slut läste så många att anonymiteten kändes mer som ett ok än som en frist. Dessutom började jag skriva mer och mer politiskt. Våren 2008 blev jag alltså icke-anonym. I samband med detta gav jag ut bloggboken Always keepin’ it real, via Vulkan, där jag samlade mina bästa inlägg dittills.

Sedan 2009 har jag varit frilansskribent på heltid. Jag har haft fasta uppdrag för bland annat Göteborgs-Posten Kultur, Helsinborgs Dagblad Kultur, Aftonbladet Debatt, Borås Tidning, ETC, Kyrkans Tidning, Fria Tidningar och Rocky. Jag har också skrivit för bland andra Expressen Kultur, Neo, Nöjesguiden, Bang, Axess, Ord&Bild och Arena. Under 2009 var jag sidekick i Kvällspasset och Brunchrapporten i P3. Jag har även varit veckokrönikör i P4 Sjuhärad Direkt. , panelmedlem i Morgonpasset Helg i P3 samt gjort reportage för P3 Kultur.

Jag har även varit verksam som föreläsare sedan 2009, främst om ungas psykiska hälsa samt genus och normkritik – två ämnen som jag både är kunnig i och ligger mig varmt om hjärtat. Är man intresserad av min föreläsningsverksamhet – maila så berättar jag mer! Jag driver också Klubb Text, en litterär after work med författarläsningar och samtal, är en flitigt anlitad samtalsledare och paneldeltagare samt DJ:ar lite varstans.

I september 2011 kom min debutroman Du hasar av trygghet ut på Modernista förlag. Jag har även medverkat i – och var initialt redaktör för – den queererotiska antologin Skamlöst (Charlie by Kabusa, 2010) samt skrivit ett kapitel i antologin Med andan i halsen (Teknikföretagen, 2011) om den svenska industrins framtid där jag fokuserat på genus och mångfald.

Från och med hösten 2012 är jag redaktionssekretare på tidskriften Fronesis.

Vill man veta något mer om mig eller kontakta mig gör man bäst i att maila mig på elin.almestad@gmail.com.

2 thoughts on “Om mig”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>