Money and pussy, the only language I clung to

Man tenderar att glömma varför man egentligen kliver upp 06:15 varje morgon och ägnar åtta timmar om dagen av sitt liv åt att göra någonting man egentligen inte har någon lust med.
Sedan kommer lönespecifikationen och man förstår lite mer av sitt infantila projekt att jobba i princip hela sommaren, för tredje sommaren i rad.
Det är antingen lönespecifikationen eller jobbdagar som den här som gör det. Jobbdagar då man redan klockan halv nio på morgonen är uppslukad av en fascinerad diskussion kring att ordet dubbelfitta verkar finnas inlagt i alla mobilers T9. Förstår ni hur roligt de måste ha haft det på the almighty T9-kontor när de kom på att de skulle lägga in det ordet?
- Nä inte kuk, nä inte fitta. Men dubbelfitta däremot! Och bara den som är bisarr nog att vilja skriva ordet dubbelfitta i ett sms kommer att upptäcka det.
Vid halv tolv hade vi redan listat de vackraste diktatorsnamnen och pratat kombinationen gangstarap och hård styrketräning i lyriska ordalag.

Fast det sjukaste med den här lönen är att den till en viss, och relativt anselig del, består av saker som jag får betalt för, fast jag har haft kul när jag har gjort dem. Det vill säga lön för saker som jag skrivit. Jag skribentjobbade i och för sig hela gymnasiet och året därpå, men sedan dess har det varit en öken gällande att få betalt för att göra saker som jag faktiskt gillar. När jag jobbade extra för instititutionen för lingvistik var det i och för sig lite samma sak, men inte lika mycket som nu.
När jag ser den lönespecifikationen drabbas jag av en odefinierad skuldkänsla (det mesta i mitt tankesätt går ju att relatera till i termer av skuld, skam, ångest och förakt så det är inget nytt). Det känns helt sjukt att jag ska få betalt för att göra någonting som jag tycker om att göra. Som om själva definitionen av att arbeta är att man ska lida och hata det man gör för att man ska vara värd att få betalt för det. Sedan inser jag:
1. Jag förtjänar att få betalt för att skriva. Fast jag tycker att det är det roligaste som finns.
2. Det finns faktiskt människor som inte hatar det de gör åtta timmar om dagen. De är ofta trötta, de lider ibland av prestationsångest, de skulle relativt ofta hellre ligga hemma och slökolla på TV. Men de är faktiskt intresserade av det de gör och trivs med det som ger dem lön. Jag vill också bli en sådan människa, på heltid, en dag.

Fotnot: Jag är medveten om att the almighty T9-kontor med största sannolikhet inte existerar. Jag vet inte hur det går till när T9-listorna skapas. Men med en magisterexamen i lingvistik och hur mycket grammatiska kunskaper som helst borde jag vara ganska kvalificerad till att jobba där. Och gilla det. Och få betalt för det. Efter att jag lagt in de självklara orden som queer, hegemoni och dysfunktionell skulle jag även peta in ord som lämmeltågshysteri och mördardvärgar. Enbart baserat på min egen, högst subjektiva, frustration över att de orden inte funnits.

13 thoughts on “Money and pussy, the only language I clung to”

 1. “Dubbelfitta” har varit en väldigt givande svordom för mej de senaste året.. mycket bra.. prova även “massförstörelsevapen” nu i FRA-tider.. mycket spännande

 2. Min favorit är annars ett tips från Jonas Gardell: pröva att skriva “Hobert” med T9 påslaget.

 3. jag har något slags mellantingjobb. jag gillar det jag gör, eftersom jag skriver och pysslar i ps väldigt mycket. men samtidigt är man ju trött på sitt jobb iaf emellanåt. det blir man alltid. oavsett om man gör sin dröm. därför är jag samtidigt lite glad ibland, att jag inte kan skriva exakt det jag vill på jobbet, eftersom jag kanske skulle tröttna då?

  t9. mitt namn finns inte ens inlagt där. däremot finns “Duelhöb” inlagt som ett ord. Tack för den!

 4. hahaha mördardvärg-diskussionen! men kuk finns väl inlagt från början? hur skulle man annars kunna felstava kul och råka skicka sms med “hoppas du får kuk!”, “det var jättekuk igår” odyl. eller är det rentav så att jag lagt in det själv?

 5. Elin, du skulle ÄGA det hemliga t9-huvudkontoret.

  Och gud vad jag saknar att ha en svensk ordlista. Jag försöker lära min tyska att tala svenska men det går sådär.

 6. emma: ja! haha, jag ska också lätt börja använda “dubbelfitta” som svordom. alternativt euforiskt utrop. (alternativt önsketänkande på fyllan)
  niklas: hahaha
  egon: vad man än jobbar med finns det ju negativa aspekter av det och man blir trött på sitt jobb ibland. det tror jag.
  sofia: the everlasting mördardvärgsdiskussion! nej, kuk finns inte inlagt från början. det har du lagt in själv (jag med). och ju oftare man använder ett ord desto större chans är det att T9 föreslår det i första hand. därav alla mina “hoppas ni får kuk ikväll!” och “ha en jättegod kuk”-sms (det sistnämna i juletider).
  lsm: LÄTT att jag skulle!

 7. The Almighty T9-kontor existerar i högsta bemärkelse i mitt huvud med största rätt. Det vore ju ganska weird om det inte finns på riktigt, we just have to keep the trust in ourselves. Detta är första inlägget jag läst från din blog och jag säger som mina fina utländska vänner: I must to say that I like it.

 8. Det finns något t9-kontor – det var de som fick gå ut och säga HOPPSAN när det visade sig att “negerhora” låg inlagt.

  Jag gillar mitt jobb. Tyvärr blir jag arbetslös om två veckor – men så länge jag får fortsätta på ungefär samma bana kommer jag nog gilla mitt jobb oftare än jag inte gör det.

 9. nystanet: jo något slags T9-kontor måste ju finnas. tack!
  julia: jaa just det “negerhora”-diskussionen var ju fantastisk. men finns det en arbetsplats för alla som jobbar med T9 eller är det olika beroende på mobilsort? typ siemens har ett T9-kontor, nokia ett osv? låter konstigt om alla hade samma, egentligen vettigare om de börjar konkurrera med varandra om vilka ord som ska finnas inlagda.

 10. Min datanördslillebror berättade för mig att T9-listorna genereras genom någon slags automatisk genomsökning av de vanligaste orden på svenska hemsidor. Vilket är förklaringen till att till exempel inte “fika” brukar finnas med, trots att det borde vara jättevanligt i sms men kanske inte lika vanligt på hemsidor.
  Dubbelfitta is still a mystery, dock…

 11. underlandet: tack för infon! men konstigt sätt att generera sådana livsnödvändiga saker som T9-listor. och ja, det är skönt att äntligen få en förklaring till det irriterande faktumet att man skickat alltför många sms med en förfrågan om “fila”. en annan irriterande grej är att “bröd” blir “arne”. jag har meddelat folk att jag tar med mig arne till väldigt många picknickar/knytkalas.

 12. Om underlandets info stämmer finns det ju möjligheter för oss bloggare att gå ihop för att få in nya ord i T9-vokabulären. Här och nu kan vi bestämma oss för att börja överanvända exempelvis mördardvärgar och några mobiler senare bör ju saken vara biff! Nu för tiden lär T9 dessutom vara ett bättre sätt att sprida nyord än akademins ordlista, makten är således i våra händer.

  För övrigt ett underbart inlägg och ännu underbarare (inlagt i mitt T9) kommentarer.

 13. storey: T9 är DEFINITIVT ett bättre sätt att sprida nyord än svenska akademins ordlista. T9 och internet har ju makten här. jag kände ett större behov av att använda ordet “dubbelfitta” efter att jag upptäckt det, t.ex.
  jag kan skriva sjukt många inlägg om både lämmeltåg och mördardvärgar, men tror tyvärr att både ämnena kommer generera i extrem tråkighet, irrelevans samt förmodligen en hel del politisk inkorrekthet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>