Arbetsnamnet på det här inlägget var "I will not surrender to the dark side of the force", men det är ju faktiskt väldigt fånigt av mig att skriva så

Jag har tackat nej till ett erbjudande från Aftonbladet Wendela. De erbjöd mig att flytta över bloggen till dem och bli en Aftonbladetblogg som det lobbas för på Wendelasidorna.

Missförstå mig rätt. Jag säljer gärna ut mig själv och mina ideal, inom rimliga gränser, och i grunden tror jag på att vara bred och försöka nå så många som möjligt. Men att blogga på Aftonbladet Wendela utan att ens få betalt för det kändes som en premiss som jag inte kunde ställa upp på. Jag säljer bara mig själv om det känns rätt. Nu stannar jag hellre här utan en Wendelalogga hängande över mina texter.

32 thoughts on “Arbetsnamnet på det här inlägget var "I will not surrender to the dark side of the force", men det är ju faktiskt väldigt fånigt av mig att skriva så”

 1. Men helvete! Erbjöd de dig att jobba gratis åt dem, som om de gjorde dig en tjänst?

  sign “upprörd representant för gammelmedier”

 2. I second Andy, whaaat! Pinsamt, AB… Alldeles bortsett den ekonomiska aspekten (som faktiskt är rätt svår att bortse från här, till och med en förkättrad landsortstidning som Barometern lär betala sina bloggande gymnasister) tycker jag du gör rätt, för mig skulle det inte heller handla bara om pengarna.

 3. Jag… WHA?

  Jag kan inte påstå att jag är förvånad. Men WTF. I mean RILLY.

  Du kan få en idolmuffin av mig istället.

 4. Nu blev jag glad. För att du sa nej. Och för att du berättade att du sa nej.

  Vi hjälper alla till att sprida dina ord istället, visst gör vi everyone?

 5. Självklart rätt beslut, även om jag får gratulera till publicering och så på sistone, så förblir grundprincipen, våga vägra kvällstidningar!

  Ibland har jag fantiserat lite kring det, vad Expressen/Aftonbladet egentligen kostar Sverige i form av fördumning och ökad otrygghet, människor som läser om brott, känner sig lite räddare, stänger sina dörrar –> eroderar det sociala kapitalet u.s.w.

  Egentligen borde man punktmarkera Pressbyrån och läsa en haiku istället för presumptiva kvällstidningsköpare. Cheers!

 6. AB tycker nog du ska var atacksam att de nedlät sig till att erbjuda dig att bli “bloggkändis”.

  Alla vill ju få så mycket uppmärksamhet de kan, eller?

 7. “Jag säljer gärna ut mig själv och mina ideal…blogga på Aftonbladet Wendela utan att få betalt för det”
  Det hade väl tekniskt sett inte ens varit att sälja sig om man inte får betalt utan snarare ge bort sig? Ska man vara en glad amatör är det hedervärdare att vara oberoende än Schibstedts radikala alibi…

 8. tack alla. jo, deras tanke var nog att jag ska vara glad över att bli bloggkändis genom dem. helt enkelt.

  och nej, el rubiales, du har rätt. med sälja sig själv menar jag mer ge upp ideal för något jag kanske inte tror på till hundra procent för pengars skull. och iom utebliven betalning är det ju inte ens fråga om en försäljning.

 9. förresten julia. du får bjuda mina närmaste vänner, LSM, nerd life-gustav och min managermamma på muffins också. de var mina rådgivare i frågan.

 10. Jag får ju en tvåtusing i månaden av pyttepyttelilla Norra Skåne för mitt bloggande hos dem, vilket betyder att aftonbladet är en snål tramstidning. hedervärt av dig!

 11. Men tänk om Fotbollsfrun nu kommer och säger “you can’t kill me, elin, I’m your mother”?

  (Förlåt. Jag har druckit vin. I övrigt håller jag med alla övriga talare.)

 12. w00t.

  inte göra sånt. iaf inte med en sådan portal.

  Du har det bra här borta du. Där du bestämmer och ingen logga och du kan vara obereoende och inte behöver vara bedömd med hjälpa av bloggranne ett och två…. på wendela…

  nu är jag kanske extra känslig men jag gillar inte siten. Den får mig att känna mig som mest butchfeministiskt och då är jag heterosexuell och gillar att vara tjejig ibland. jisses.

 13. isabelle: men vafan! tror, som flera spekulerat i, att AB mest tycker man ska vara nöjd att man får lite glory genom att blogga i deras…öh stjärnglans? imperium? förlåt, kan inte släppa det här med star wars-referenser.

  en bitter blogg: haha. det ska jag göra.

  isobel: HAHAHAHA.

  chall: jag tror att de flesta känner sig butchfeministiska av wendela. oavsett kön och sexualitet.

 14. om aftonbluddret flyttade hit skulle jag börja läsa. (fast ibland gör jag det iaf, so shoot me.)

 15. Bra val. Håll dig kvar här. För i det här fallet är den där förhatliga klasskillnaden till din fördel.

  Och det här är min första kommentar. Jag brukar vara en av dina anonyma dagliga läsare som inte vill lägga sig i. Men jag kända att jag ville berätta att jag tyckt det var lite jobbigt att läsa Always keepin’ it real om man var tvungen att gå in på Wendela för att göra det. Siten i sig motverkar lite syftet med att läsa dig.

  Dagens slutsat: man ska aldrig sälja sig gratis.

 16. Ännu en förstagångskommenterare anmäler sig här. Och jag kan inte annat än att instämma med övriga kommentatorer. Jag läser gärna din blogg här, men aftonbladet.. ? Nejdu.

 17. christina: det kan hända de bästa (även mig)

  elin gissén och mille tant: det var en av mina initiala betänkligheter kring erbjudandet. innan jag frågade dem vad jag fick för ersättning, svaret blev “ingen alls” och beslutet blev ganska enkelt. dvs faktumet att jag inte bara hade läsare att vinna utan eventuellt också förlora på det. för det känns som en gängse tanke bland både mig och er att Wendela inte riktigt är sajten man gärna hastar in på. att det skulle ta emot för läsare att läsa mig då.

  ano: viva er!

  managermamman: åh jag gillar ditt nya smeknamn! jag är bloggvärldens britney spears! (typ)

 18. Hur säljer du ut dina ideal genom att få din blogg flyttad till Wendela?

  Är det principen att ingen ska få tjäna pengar på ditt arbete utan att du själv får en bit av kakan? Mot detta skulle man kunna invända att det förmodligen inte spelar så stor roll för dem ifall du bloggar för dem eller inte. Jag tror inte de tjänar särskilt mycket per pengar eller så just för att DU skriver där.

  Sen antar jag att du inte måste göra någon särskild uppoffring efter att du flyttats till Wendela? Antagligen skulle du väl fortsätta blogga som vanligt. Självklart skulle det kännas orättvist om du tvingades fylla en viss blogg-per-vecka-kvot, skriva om vissa saker osv utan att få någon ersättning. Men om det är så som jag tror att det är skulle den enda skillnaden bli att du får en ny address och eventuellt en fräsig bylinebild.

  Pga det ovan anförda kan jag inte tycke att du blir utnyttjad men om du känner dig som en sellout eller inte är väl en mer personlig fråga.

  Att folk skulle sluta läsa dig bara för att du ligger hos Wendela känns väldigt ytligt, förhoppningsvis kan man särskilja det du skriver från exempelvis fotbollsfruar även fast ni ligger på samma sajt. Jag skulle snarare tro att du får ut mer av det hela…du når förmodligen ut till sådana som knappast skulle upptäcka din blogg i vanliga fall samtidigt som inget hindrar dig (?) att efter ett tag dra vidare?

 19. “Hur säljer du ut dina ideal genom att få din blogg flyttad till Wendela?”
  Att sälja ut mina ideal var att hårddra det och låta onödigt idealistiskt. Men jag är öppet väldigt kritisk till hela Wendelaprojektet och deras journalistik. Det vet alla som läser mig, jag har kritiserat dem flera gånger och jag ställer mig helt emot deras sätt att gestalta “kvinnligt” och “manligt”. Sedan tycker jag också att jag just därför kan behövas där, för att ge en annan röst. Men att vara den där radikala bloggtjejen som skriver andra saker om kön kräver också sin energi. Jag tror inte att jag har den.

  “Är det principen att ingen ska få tjäna pengar på ditt arbete utan att du själv får en bit av kakan? Mot detta skulle man kunna invända att det förmodligen inte spelar så stor roll för dem ifall du bloggar för dem eller inte. Jag tror inte de tjänar särskilt mycket per pengar eller så just för att DU skriver där.”
  Nej, det är ingen princip. Om orsaken är rätt får någon annan gärna tjäna pengar på mina texter utan att jag får en bit av kakan. Det känns dock inte rätt att göra det gratis för en sajt som jag egentligen inte tycker om. De tjänar pengar genom reklamintäkter osv. För varje klick in på AB:s hemsida tjänar de pengar på det.

  “Sen antar jag att du inte måste göra någon särskild uppoffring efter att du flyttats till Wendela?”
  Nej, ingen uppoffring, mer än att jag kände att den där loggan över texterna skulle tynga mig. Göra mig ofri och placera mig i ett fack som “Wendelabloggare” som jag inte ville ha utan någonting tillbaka. De flesta bloggare som ligger på en sajt, som de facto tjänar på dem genom att dra några läsare, får också betalt för det.
  Jag såg inte att jag fick tillräckligt mycket tillbaka helt enkelt.

  “Jag skulle snarare tro att du får ut mer av det hela…du når förmodligen ut till sådana som knappast skulle upptäcka din blogg i vanliga fall samtidigt som inget hindrar dig (?) att efter ett tag dra vidare?”
  Det där var ju just mitt dilemma. För som jag skriver anser jag att det är viktigt att vara bred och nå så många som möjligt. Samtidigt som jag verkligen kände att det skulle begränsa mig i mitt skrivande. Jag skulle vara tvungen att skriva på en annan nivå, förklara mig mer och ta en jävla massa diskussioner av den typ som jag tagit sedan debattinlägget i AB i fredags. Det hade, på ett personligt plan, tagit mer energi än vad det hade gett mig. Och så länge jag bloggar gratis vill jag att det framförallt ska utveckla mig, snarare än dränera mig på energi. Jag kunde dra vidare, visst, men jag hade – worst case scenario – redan hamnat i ett Wendelafack som jag kände mig obekväm i.

 20. Jag tycker att det är en otroligt rimlig grundpincip att ingen annan ska få tjäna pengar på det man gör utan att man själv får något i utbyte. Sedan kan man göra avsteg från den regeln ibland, om man själv sympatiserar med produkten, om man vet att de har otroligt lite pengar, om man tror att man tjänar något vidare på det som kan yttra sig i framtida inkomster eller ära och glans, osv. Men att blogga gratis för en ultrakommersiell, framgångsrik tidning, på en underavdelning man tycker uttalat illa om, det stämmer inte in på särskilt många av de kriterierna alls.

 21. Muffin ftw! :)

  Och messy marv, jag vill bara understryka det som Elin redan sagt, att Aftonbladet visst skulle tjäna pengar på Elins blogg. För varje läsare Elin har betalar företagen som skulle annonsera på hennes blogg mer pengar för annonsutrymme – till Aftonbladet, som hyser bloggen på sin plattform. Att få någon som bloggar professionellt under deras namn och inte ens ersätta denna för uteblivna reklamintäkter känns pinsamt och pubertalt, speciellt med tanke på att Elin som inte skräder orden utan tvekan skulle skiva en eller annan rubrik som de skulle gnugga händerna över att få puffa till från förstasidan.

  Däremot kan man ju debattera om det i dagens mediasverige är ett nödvändigt steg att bli lite rövknullad, förlåt jag menar “vara lite ödmjuk”, för att kunna “komma någon vart”.

  Jag tror absolut att Elin är grym nog att klara sig utan den biten.

 22. linda och jm: tack

  isobel och LSM: jag är glad att två fantastiska skribenter går in och förstår vad jag menar och förklarar det bra. ni har helt rätt.

  for the record handlar det inte om pengar. jag gör en hel del gratisgrejer, för att jag sympatiserar med slutresultatet, för att det kan leda vidare, för att det känns viktigt osv. i det här fallet kände jag inte att något av det föll in i gratisjobbsbeskrivningen.

 23. typ ett år senare:

  wow tänk om du gjort detta. allt hade varit helt annorlunda och antagligen mycket sämre.

  jag hade dessutom haft det svårare med att beefa mot wendela i vartannat inlägg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>