Hjärnan – så funkar den

Huuur kan man ha läst på om mindfullness och lärt sig alla rationella tankeknep som finns att lära sig och fortfarande fungera såhär stundtals (läs: ofta)?

Mellan lätt oro och prestationsångest av typen “njaha, nu känns det inte så kul att vara vuxen och självständig längre” till tankar och känslor av typen “jag är ful, dum, värdelös, kan ingenting, nu skiter jag i allt, jag är ensam och oälskad” osv i all oändlighet tar det i snitt tre minuter.
Vet ni hur bra uppsatser man skriver när man fastnat i de tankespåren? Vet ni hur bra man sover när man ska lägga sig tidigt? Nä, just det. Det gör man inte.

5 thoughts on “Hjärnan – så funkar den”

 1. Precis… det vet vi. Tur att bloggen finns då, för omedelbar behovstillfredsställelse!

  (ordverifieringsordet blev “litiom”, jag blir lite spökrädd för Google ibland, det vet lite för mycket…)

 2. För att du är för intelligent, känslig och levande för att kunna hjärntvätta dig själv med billiga kbt-knep.

  Se dig i spegeln, säg grattis till det och acceptera att dipparna är en del av ditt liv.

  kram!
  /psykologen

 3. ja så kan det ju vara. man har alla verktygen men använder inte dem alltid. jag tänkte läsa om mindfullness i år. har du bra boktips?

 4. Gabriel: exakt! och haha, ordverifieringen blir bara läskigare.

  psykologen: Så fint. Tack. Det ska jag bära med mig.

  linda: Det jag läst om mindfullness är min KBT-bok inriktad på sömnproblem. Kan säkert vara bra även om man inte har så grava sömnproblem, i alla fall avsnittet om mindfullness och tänkande osv. Marie Söderström heter författaren. Mer tips än så har jag inte tyvärr!

 5. hm, det svåra är ju om man vaknar mitt i natten och hamnar i det där tankespråret.

  SJälv måste jag tänka slut dom negativa tankarna…. ned i botten och då inser jag hur fånig jag är som tycker så synd om mig själv när jag är frisk, har det bra, har ett jobb och inte är dålig…. men det tar en stund. Samtidigt tänker jag mest så i mina PMS tider – och nuförtiden är det samma dag i alla cykler, så jag har koll.

  Ska se om jag kan plocka upp den där boken när jag är hemma i Sverige. Vore nog bra med sömnproblemen som jag börjat få – har inte haft sånt på flera år…. prestationsmonstret visar sitt fula tryne.

  lycka till med att slå tankarna på käften!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>