Jag behöver hjälp

Precis när jag trodde att den här dagen inte kunde bli mer värdelös:
Min dator har tydligen installerat en egen liten Ipred-lag i sig själv. Så fort jag öppnar Bittorrent dröjer det ett par minuter och sedan slutar Internet att fungera.
Samma sak sker alltid när jag försöker maila större filer, t.ex. bilder, via gmail (men ingen annan mailportal) eller lägga upp bilder här på bloggen (som ju också är google-supported).
Två helt ologiska problem som inte har någonting med min internetanslutning att göra, utan någonting med datorn att göra.

Snälla smartingar, make my day och fundera ut eventuella lösningar på problemet.

12 thoughts on “Jag behöver hjälp”

 1. Om du har en billig router (eller “bredbandsdelare” som de ibland kallas på icke-teknikiska) så kan felet ligga där. Bittorrent är vida känt att kunna överbelasta routrar och datorer, eftersom den skapar så väldigt många sessioner på samma gång. Pröva att starta om routern direkt efter att internet slutar fungera.

 2. Hur är datorn ansluten till nätet? Har du nån burk mellan datorn och modemet? Typ en router eller nåt?

  I så fall kan det vara den som krånglar när den får mycket att göra. Att tex nätaggregatet börjar paja och att strömmen helt enkelt inte räcker när den ska jobba hårt.

  Räcker det att starta om datorn när det krånglar, eller måste du starta om nån av nätverksburkarna också?

  Om det räcker med med att starta om datorn så är det antagligen datorn, annars är det nån av de andra burkarna.

 3. Tack för hjälptips! Har ingen router och Internet fungerar igen när jag startar om datorn – fram tills att jag försöker skicka filer via gmail eller öppnar Bittorent igen alltså, då kraschar det igen.
  Alltså är det datorn.

 4. Samma sak händer mig när jag laddar ned prylar men jag tror att boven i det dramat mer har med opålitliga peruanska internetleverantörer att göra. Ibland blir det för mycket för nätet när jag och min roomie försöker Skypa samtidigt. Oh the joy of stenåldershastigheter.

 5. har du minne över så det räcker? är lite osäker på hur det ser ut i windows (vilket operativsystem kör du, windows eller OS X för mac eller annat?) men öppna en task manager (typ tryck ctr alt delete) och kolla vilka applikationer och processer som tar upp datorkraft. det anges oftast i procent.

 6. Mac eller PC?

  Om windows: Prova om det räcker med att göra “reparera” på nätverksanslutningen (på högerklickmenyn). Då slipper du i vart fall starta om…

  Har du installerat nåt skumt program strax innan det började krångla?

 7. tack för alla tips!
  torrentproblemet är (tillfälligt?) löst (peppar peppar) genom att sänka uploadhastigheten.
  gmail fortsätter vara ett mysterium. såhär har det varit sedan jag skaffade datorn.
  jag har gott om minne på datorn numera och använder PC.

 8. Det förefaller som att det blir problem när du försöker trycka ut mycket data på en gång i linan från din maskin.

  Frågan är om det är mjukvarufel eller hårdvarufel.

  Låter i mina öron mest som hårdvaruproblem,eftersom det inte verkar bundet till ett specifikt program. Såvida du inte kört något “fixprogram” som modifierar TCP/IP-inställningarna för maskinen.

  Kör du windowsupdate så att du får hen uppdateringar på drivrutiner och sånt? En dålig drivrutin till nätverkskortet skulle kunna vara en förklaring.

  Hårdvarumässigt skulle det kunna vara ett dåligt nätverkskort i datorn, men allt mellan datorn och det “stora” nätet är egentligen möjligt.

  Vad har du tex för nätverkssladd? En gammal eller mekaniskt skadad sladd kan faktiskt ställa till problem genom att den ger störningar som tvingar fram en massa omsändningar, det kan räcka med att man ställt ett stolsben på den. Eller en halvdåligt monterad kontakt.(Jag antar att du kör med sladd eftersom du sa att du inte hade nån router.)

  Om du har möjlighet så testa och se om det gör nån skillnad att koppla datorn till modemet med en kort, fräsch sladd.

 9. Jörgen: Wow, tack för hjälpen! Har förmodligen en dålig drivrutin till nätverkskortet. Och ja, ska uppdatera. Tack igen!

 10. förmodligen ja, men de låter logiska i jämförelse med min “datorn hatar mig”. jag har ju verkligen ingen koll och är dålig på uppdateringar och allt sånt man borde göra för att ta hand om datorn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>