Män kan inte våldtas

Eller hur var det nu?
Det kunde de visst. Men det betyder inte att informationschef Torbjörn Carlson, vid Örebropolisen “någonsin hört talas om något liknande”. Att det är oerhört kränkande att bli våldtagen av flera män är dock något han anser vara viktigt att understryka i fallet. Så länge det är en man handlar det nämligen om en kränkande våldtäkt. Är det en kvinna kan det lika gärna vara en gangbang eller gruppsex.

Hade tänkt skriva någonting om Strages krönika om medelklassens koketta självförakt. Jag vet att en av mina vänner, som reagerade väldigt negativt när jag och Soraya satt och drev med medelklassmarkörer i någon Kvällspassetsändning, kommer att hoppa högt av glädje av den här krönikan.
Det jag försökt säga till honom och motdiskutera med, det jag hade tänkt skriva om krönikan, har dock Jonathan redan hunnit formulera. Läs här.

6 thoughts on “Män kan inte våldtas”

 1. Ibland är det skönt när någon annan redan formulerat det man vill ha sagt, man kan luta sig tillbaka i ett förnöjt instämmande. Andra gånger känns det som när man går uppför en trappa och det där sista trappsteget inte finns, man laddar och förbereder sig för något som bara inte finns, och lite av luften går ur en på kuppen.

  Det är tur det finns fler trappor att bestiga.

 2. Klassbegreppet har ändå helt ballat ur, alla som på något sätt tror att de kan få fördelar genom att tillhöra en viss “klass” tillskriver sig helt enkelt själva medlemsskap i denna.

  Täby-kotletter runt svampen liksom akademiker som inte gjort en dag i ett LO-yrke och det känns lika fånigt varje gång.

 3. Fast det här med män som våldtas är och förblir kontroversiellt. I flera europeiska länder kategoriseras det inte som våldtäkt om offret är man (oavsett förövarens kön). Eftersom män är förövare blir begreppsapparaten ofta helt förvirrad. Jag menar annars är detju vanligt att resonera som att en kvinnas heder sitter i hennes sköte. En mans heder sitter i hans kvinnas sköte. Or so the patriarchal story goes. Inte ens vana våldtäkts-teoretiker kan riktigt komma på något bra sätt att passa in våldtäkt på män i sina teorier.

  Så jag är inte riktigt enig med att när tjejer blir våldtagna så tas det på mindre allvar. Snarare tvärtom. Killar som blivit våldtagna brukar inte direkt bemötas med mer respekt. Tvärtom. Killar ska ju inte vara offer. Då är man svag. Vilken är lika med att man diskvalificerat sig från att ens vara man. Så ser manlighetslogiken ut.

 4. tack för att jag fick dela det med dig och för att du också reagerade på all idioti som gömde sig i artikeln!

  jag reagerade pecis som du på flera saker, bl.a. att infochefen tyckte att det var oerhört kränkande att bli våldtagen av flera män. hade det att göra med att det var “ovanligt”? och vad säger alla män som varit med om något liknande om det? hoppas att det skriver in massa arga män till tidningen som kände sig kränkta av infochefens fruktansvärda okunskap. ja herregud, man kan fortsätta i en halv evighet. kändes skönt att dela iaf. kram

 5. jag förstår inte, vad gjorde infochefen för fel? dessutom tror jag inte man alltid menar “aldrig hört talas om nåt liknande” helt bokstavligt när man säger det. troligtvis menade han/hon att hon aldrig hört talas om nåt likadant.

 6. Enligt mig gjorde infochefen fel i att genom sitt uttalande 1. framhålla att han aldrig hört talats om nåt liknande/likadant etc. det betyder att han alltså aldrig hört talats om en gruppvåldtäkt på en man? och han jobbar vid polisen? 2. antyda att en gruppvåldtäkt på en man är extra kränkande. varför skulle det vara så?

  slutsats: jag vet en infochef i örebro som behöver mer info. seriöst.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>