Ilsken kvällskastad via 140 teckens-analyser på Twitter

Skulle sova men blev så genomförbannad på denna chock över grisarnas förhållanden på svenska gårdar. Vad trodde ni?

Jag blir också genomförbannad på folk som ifrågasätter huruvida Djurrättsalliansen filmer är på riktigt, eftersom de är “extrema”.

Men mest förbannad blir jag på folk som äter kött och inte ser sambandet mellan deras konsumtion och djurens levnadsförhållanden.

Eller nej, mest förbannad blir jag på de som kommer med lama ursäkter om att de bara äter kött från gårdar som de vet är okej.

Om alla jag diskuterat med som kommit med den ursäkten talade sanning skulle det finnas jävligt många fler bra eko-gårdar i landet.

Bara stå för att ni vill äta er McDonalds-burgare och falukorv ifred och inte tänka på lidande djur istället. Det var allt. Godnatt.

13 thoughts on “Ilsken kvällskastad via 140 teckens-analyser på Twitter”

 1. Helt rätt. Möjligheten att äta kött från gårdar där djur haft det "ok" är så minimal att den knappt är att rätt räkna med. Handlar man sin mat på de vanliga matvaruaffärer där nästan alla handlar sin mat så är det djur från djurfabriker, där grisar aldrig ser solljus, man köper.

 2. Och varför skulle det vara samband mellan köttkonsumtion och djurens levnadsstandard?
  Det är inte det det handlar om, utan om hur bonden tar hand om dem, så skyll inte på oss köttkonsumenter att vi behandlar djuren illa!

 3. Malin; då köttkonsumenterna står för efterfrågan, som i sin tur skapar kravet på den höga produktionstakt köttindustrin håller idag, kan man väl inte förneka att de har ett visst ansvar?
  Att det finns ett samband mellan köttkonsumtion och levnadsstandarden för de djur som föds upp för att tillgodose den, känns rätt självklart.

 4. Malin: så fruktansvärt omoget och illa att skylla ifrån sin köttkonsumtion på köttbönderna. meeeh, Guuuud. Liksom "jag kör bil 100 mil om dagen på bensin och jag har ingen skuld i att släppa ut avgaser eftersom jag inte konstruerat bilen".

  Vi människor har begåvats med en hjärna och förmåga till tankar om konsekvenser. Använd din hjärna och märk att en ny värld öppnar sig. En värld där DU får ta konsekvenserna för ditt handlande. Lycka till.

 5. köp inget från kina, deras arbetare tjänar inget och måste jobba 18 timmar om dagen.

  good luck with that.

 6. Min åsikt är att många djur har det bra i Sverige, men det är lite störande att veterinärerna och kontrollanterna inte får komma oanmälda till gårdarna utan måste bestämma tid. Det tillsammans med att man dragit ned på kontrollerna gör att det blir mindre svårt för de prispressade bönderna att tänka mest på djuren och vara mer beroende av att titta på siffror och se att det kan vara ekonomiskt gångbart att vara bonde.

  Men visst, mest är det ju att konsumenter inte ser "billigt kött" som "billigt betyder att någon (djuren) måste betala för det". Kött i dag är fasligt billigt…. om man jämför vad bönderna får och vad djuren är värda i ladugården….

 7. för att stating the obvious så tycks det finnas delade meningar om vad det innebär att behandla ett djur "illa"- där vissa menar att äta upp det är fruktansvärt, medan andra anser att man får äta djur, men däremot inte behandla dem på vissa sätt. med olika problemställning följer ju också olika uppfattningar om vilka konsekevenser och åtgärder som känns aktuella. och det här tror jag inte att man kommer runt, hur mycket man vrider och vänder på argumenten.

  oavsett så tror jag man får dra slutsatsen att konsumtionsfrågan hänger ihop med levnadsstandard, och det gäller ju även andra ämnen som diskuteras (t.ex. förhållandet mellan i- och u-länder). håller med ovanstående om att det känns rätt "självklart", trots allt.

 8. Word! Det finns bara ett bra argument för att äta kött och det är att det är gott. Men det är ju ungefär som att förespråka barnarbete för att det ger oss billiga varor. Visst, ni har rätt i sak, men ni har blundat för tio andra sidor av verkligheten bara för att motivera er egen jävla egoism.

 9. Anonym,

  Jag kan nog hålla med (dig?) om att det under vissa omständigheter kan vara ok att äta upp ett djur, men dessa omständigheter är så sällsynta att de bara blir intressanta i filosofiska diskussioner.

  Jag är med på att det är en enorm skillnad mellan att äta kött från bra gårdar och att äta kött från djurfabriker. Men diskussionen förs på en konstig nivå (ungefär som att diskutera huruvida vi ska använda oss av slavar som har 40 timmars arbetsvecka, eller om det ska vara upp till varje slavägare att bestämma arbetstiderna) ….liksom, vi ÄTER dessa djur varje dag, för att vi tycker att det är gott, den naivitet som tror att detta inte ska leda till djurens lidande finns inte.

  Manu

 10. Mart, Linnea och Kim: Att skylla andra för tidspress går väl an, men jag tror knappast att ni skulle skylla på andra för era egna misstag. Det är bara korkat. Lika korkat är det att skylla oss köttkonsumenter för att bönderna behandlar sina djur orättvist!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>