Lite om Knull-Elin, radiolyssnare och språklig kontext

I onsdags var jag i Borås hela dagen och blev runtguidad av Sjuhärad Direkt-redaktionen, intervjuad och läste in första krönikan. Vi plockade upp gamla Kvällspasset-smeknamnet från Soraya; Knull-Elin, och gjorde en grej av det. Jag fick gå runt bland Borås lokalkändisar och presentera mig som Knull-Elin. Mina vänliga förklaringar till smeknamnet klipptes sedan bort och enbart mina presentationer och de chockade och generade reaktionerna blev kvar (i Elfsborgs tränares fall: Skitförbannad och ville inte vara med). Det blev väldigt roligt, på de där sättet som jag inte trodde att jag skulle våga vara rolig.
Jag som är fruktansvärt rädd att stöta mig med folk, konfliktnojig och rätt blyg blir någon annan i jobbrollen. I en studio på P3 var det enkelt att vara kaxig, vulgär och säga “kuken i fittan” i tid och otid. Lite svårare ute på stan bland folk. Mycket svårare. Men jag gjorde det ändå och såhär i efterhand är jag väldigt glad att Mikael Olmås triggade mig och tog hand om mig på ett sätt som gjorde att jag vågade utmana mig själv. Jag vågade utsätta människor för mig själv, medveten om att de skulle chockas, uppröras och förfäras när jag vänligt sträckte fram handen och presenterade mig som Knull-Elin. Det var stort och väldigt läskigt, men väldigt roligt. Framförallt för någon som för ett fåtal år sedan knappt vågade svara i telefonen av blyghet.
Jobbrollen har gjort att jag vågar göra sådana saker. Alltifrån att intervjua, finna mig tillrätta i obekväma situationer, vara råkaxig, ta kontakt till att vara skitjobbig. Långsamt spiller jobbjaget över på privatjaget. Det är också väldigt skönt.

Men hursomhelst blev epitetet Knull-Elin, som följdes av en allvarlig krönika om djurhållning och konsumtionsmakt, något som upprörde ett flertal lyssnare. Jag har försökt utröna orsaker till att det kunde passera så obemärkt när jag satt i P3-studion med Soraya och var grov i munnen som få, men väcka så mycket upprörda känslor nu. Det här är mina teorier:
1. Lyssnarkretsen
Naturligtvis är det skillnad på P3 och P4. P4 har en äldre lyssnarkrets, ska vara småputtrigt och trevligt och jag och Sjuhärad Direkt är varken småputtriga eller trevliga. Det väcker känslor och upprör när snuskiga ord helt plötsligt befinner sig i bakgrundsputtret. Jag tror att det är största anledningen.
2. Relevansen
På P3 var smeknamnet något som växte fram, genom mina ständiga uppdrag att analysera sexdebatt och min vulgaritet (minns uppdraget där jag skulle ta fram nya psalmer och döpte en till O store Gud, vi tackar dig för petting, vill inte ens tänka på vilka reaktioner det skulle få på P4). Det var väl förankrat när Soraya började slänga ur sig mitt smeknamn och det fanns en tydlig relevans. Det gjorde det inte Sjuhärad Direkt. Det gavs en kortförklaring, att jag debatterat sex en del och varit grov i munnen, men det var jag inte i programmet i övrigt. Istället krönikörade jag om någonting helt annat.
3. Omgivning och makt
Jag tror också att det spelar in att när Soraya kallade mig för Knull-Elin var det en annan ung tjej i samma ålder. När Mikael gjorde det i Sjuhärad Direkt var det en medelålders man till en ung kvinna. Mer än en maktobalans mellan oss där, som gjorde att det plötsligt uppfattades som snuskigt och hotfullt på ett helt annat sätt. En underliggande ton har handlat om att jag är ett offer, att jag inte förstår bättre, att det är sorgligt att en flicka som jag går runt och kallar mig själv för något som associeras till hora. Det är naturligtvis också en fråga om lyssnarkrets, men jag tror även att i vilken kontext som det förankrades, med vem, spelar in. Det blir helt enkelt rätt mycket snuskgubbe över Mikael Olmås och offer över mig, till skillnad från när en annan ung tjej kallade mig för det.
4. Kön
Jag har lekt med tanken på vad som skulle hända om min, betydligt mer sexdebatterande pojkvän, gick runt och presenterade sig själv som Knull-Gustav. Skulle han uppfattas som offer? Som förtryckt? Skulle man utgå ifrån att han betecknade sig själv som hora, som madrass och någon som är lätt på foten? Jag tror inte det. Jag tror att det är just i en kvinnlig kontext som det blir laddat och offerlampan tänds, som reaktionerna genast blir åt hora-hållet. Flera som reagerat menar att jag går ärenden åt de som kallar tjejer för hora på skolgården, att jag legitimerar och utökar det maktspråket.
Jag tycker naturligtvis helt tvärtom. Knull-Elin har ingenting med hora att göra. Det har heller ingenting med offer att göra. Ni som reagerat: Hur skulle ni reagera på Knull-Gustav?
Jag vet att det finns ett ok av maktspråk rörande kvinnlig sexualitet att frigöra sig från. Jag tänker aldrig mer ställa upp på att bli kallad hora, fitta eller någonting annat mot min vilja.
Men jag tror också på att ta makten över språket och fylla det med positiv innebörd. För mig är inte Knull-Elin vare sig hora, förtryckt eller offer. Hon är en jävligt frispråkig tjej, som säger vad hon tycker, är grov i munnen när hon känner för det och don’t give a fuck om hon tar för mycket plats eller gör folk obekväma. Hon tycker inte heller att hon ska bli tagen på mindre allvar som debattör och intellektuell bara för att hon slänger sig med vulgo-ord, tramsar, upprör och använder ordet knulla. Hon är fortfarande en lika smart och tänkande människa ändå.
Om det är det som ni har problem med får ni fortsätta ha det. Jag kommer att fortsätta i samma andra.

Fotnot: Min första krönika finns både att lyssna på och läsa, samt min Elins-gata, finns här.

17 thoughts on “Lite om Knull-Elin, radiolyssnare och språklig kontext”

 1. Jag fnissade i alla fall när jag lyssnade. Och du fick ju faktiskt presentera dig som det själv, inte bli omnämnd som det.

 2. Det var så roligt när någon svarade typ: "jahaja, nu ska jag gå och prata om budgeten" när du presenterat dig.

 3. Det var sjukt kul att höra folks reaktioner på ditt smeknamn och jag skrattade högt ett par gånger.

  Jag tror mycket av all upprördhet ligger i de saker du staplar upp och det skulle precis som du hintar om verkligen inte blir samma hora/madonna stigma och Gustav skulle kalla sig Knull-Gustav, bara för att han är ett snoppdjur. Fortsätta reta gallfeber på lite konservativa P4-lyssnare så blir världen hemskt mycket trevligare!

 4. Tycker det är så himla roligt att se ditt frispråkiga jag ta över! Minns den tiden då allt var läskigt och för mycket.

  Lyssnade inte när det sändes, men nu måste jag nog göra det…

 5. Knull-Gustav tolkar jag direkt som att han är en player.
  Jag får också lite småstadsvibbar av det också, det är ingen stureplans-player direkt.

 6. Trots att jag är Boråsare brukar jag sällan lyssna på P4 Sjuhärad. Framförallt för att det vänder sig till en äldre målgrupp och är "puttenuttigt".

  Just därför, precis som du säger i punkt 1, är det nog i första hand förvåningen över att det sägs "knull" ett femtiotal gånger på en halvtimma, som gör att lyssnarna rasar. De är ovana. Förstår inte poängen.

  Bortsett ifrån Elfsborgstränaren så tyckte jag ändå att många reagerade förvånat men med respekt och nyfikenhet. Fast jag vet ju inte hur det klippts förstås.

  Kul hursomhelst att Sjuhärad Direkt föryngrar sig och tar in dig i programmet. Det betyder att jag kommer lyssna på P4 en gång i veckan i alla fall.

 7. Mattias S kommentar kills me. Så jävla lulzigt. Men också rätt så intressant – det är ganska nära en manshora, nåt på allvar nedsättande ändå.

  Det slår mig nu att det faktiskt fanns en i min bekantskap, nåt skolsammanhang jag inte helt minns, som nedsättande kallades för just Knull-Björn eller nåt liknande (minns inte namnet helt heller). Mer patetiskt än det är offerskap, men fortfarande negativt.

 8. Grovt initiativ: Knull-Björn vet jag också vem det är, om det är Sundsvall vi pratar. Han lever och har hälsan.

 9. Gavelin: haha! undrar om det är samma. fast när jag tänker efter kan jag ha gjort en mash-up av två personer där knullprefixet kommer från den andra. minns nu nämligen att han blev kallad Kåt-Björn som jag tänkte på innan.

  #ovärdigtskvaller

 10. Grovt initiativ: Det var inte bockbjörn du tänkte på? I så fall kände vi nog varandra…

 11. Elin //

  Visst är det jäkligt kul att provocera, och det kan också vara ett effektivt verktyg för förändring. Vill därför inte komma med negativa synpunkter på det här specifika fallet utan att ha hört inslaget och vad tanken var.

  Dock ser jag det som relevant att – när man provocerar – ha en bakomliggande tanke. Provokation i syfte att fånga uppmärksamhet för en bakomliggande agenda är ett fett "ja tack", men provokation enbart för att provocera är menlöst.

  Därför undrar jag nu (och jag menar undrar; inte kritiserar) vad tanken var med inslaget: ville ni säga något om det du skriver om i inslaget här? Var poängen att göra betraktelser kring hur könen uppfattas olika ifråga om rätten att vara "rå"?

  I så fall: bra jobbat.

  Eller var poängen bara att det var kul att gå runt på stan och säga "knulla" till folk, för att få se deras reaktioner? Att Att vara vulgär bara för att roar mig i så fall inte lika mycket…

  (Och som sagt, jag menar inte att dra förhastade slutsatser eller såga dig på något vis. Vill verkligen veta!)

 12. The Genderorrist: Jag tycker du har en väldigt bra poäng. Jag är också helt ointresserad av att chocka och provocera för sakens skull. Det måste ligga något bakom för att det ska vara roligt. I det här fallet föll det någonstans mitt emellan, om jag ska vara ärlig och självkritisk. För mig var det ett sätt att testa gränserna, se hur folk reagerade på en ung och rätt timid tjej som var rå i munnen. Flera reationer var talande – såsom hon som sa att jag ju var så söt, varför kallade jag mig själv för det? Men jag tror att för många blev det bara att springa runt på stan och chocka och därför var det inte helt lyckat.

 13. Okej Elin, tack för svaret!

  Det är väl så; för att verkligen så ett frö av eftertanke hos de chockade kanske man måste fråga varför de blev chockade. Var det pga kombinationen ung + tjej finns det ju något att spinna vidare på…

  Sedan roas jag av ditt ordval, "timid". För de som läser din blogg tror jag att det kan kännas lite oväntat – du är ju inte direkt rädd för att vara självutlämnande eller vass i skriftlig form… :-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>