Vi var fortfarande vi

Det var aldrig ett beslut grundat på vare sig kärlek eller längtan. Snarare var det omständigheter och logistik som gjorde att människan som jag levt i en relation med i ett år plötsligt gick och blev min sambo. Personen som jag delade min lägenhet med flyttade ut, jag hade tre rum och hög hyra själv och behövde en ny inneboende. Efter en översikt av min bekantskapskrets och deras bostadsbehov konstaterade jag ganska snabbt att pojkvännen var förstahandsvalet. Han är en av få människor som jag orkar umgås med under längre tidsperioder och han hade inget förstahandskontrakt att förlora.

Det var en tråkig och logistisk uppgörelse från bådas håll. Vi testar väl det här över sommaren, så länge vi har lägenhet, det är enklast så. Ingen av oss såg det som vare sig något permanent eller ett stort steg. Vi bodde ju båda redan med andra, hade kombos, sambos och kollektivboenden bakom oss. Att det nu var vi som bodde ihop var varken mer eller mindre.

Sedan kom reaktionerna. När han berättade att han skulle flytta in, när jag sa att min nya inneboende var pojkvännen. ”Åh, ni ska bli sambos!”, sa människor med eftertryck på ordet sambo och lät lika delar förtjusta och förvånade. Vi hade inte tidigare varit paret som utmärkte sig i vare sig stabilitet eller framtidsplanering. ”Vilket stort steg!”, sa många och undrade hur det kändes. ”Sambofällan”, sa folk, ”nu kommer du att sluta gå ut och stanna hemma framför TV:n istället”. Vi sa båda att det väl inte var så mycket mer än att det fungerade bra just nu och så får vi se hur det går.

Veckan innan han skulle flytta in hade alla utsagor börjat krypa in under huden på mig. Det som hade varit en rolig och praktisk uppgörelse hade förändrats till ett framtidsval av episk mått. När jag blundade och försökte sova blinkade ordet framför mig i versaler: SAMBO. När jag vred och vände på mig hölls en lång monolog i huvudet som kretsade kring tristess, kärnfamilj, heteronormativitet, småtjafs och vardagslogistik. Minnet av mig själv som förälskad och lillgammal 20-åring, som plockade upp kalsonger efter dåvarande sambon och planerade matlagningen för en vecka framåt. Minnet av mig själv som ännu yngre, en brådmogen och kontrollneurotisk 18-åring som började städa min och dåvarande flickvännens lägenhet redan innan jag kom innanför dörren.

Så flyttade han in. Vi åt pizza, vi slösov, vi orkade inte ta hand om disken, vi drack rödvin på en tisdag för att vi kände för det. Han suckade över min oordning i köket, jag gnisslade lite om att han inte packat upp allt i sovrummet än. Sedan sa vi att vi väl ses någon gång inatt och jag gick ut och härjade. Sent på natten ramlade jag hem. Ner i min säng där en varm kropp mötte mig i sömnen. Ingenting blinkade framför mina ögon längre. Vi var inte sambos. Vi var fortfarande vi.

Krönika publicerad i BT Kultur 24/4

4 thoughts on “Vi var fortfarande vi”

  1. Möter samma reaktioner själv när jag vill flytta ihop med min pojkvän, även om det bara rör sig om att det är ekonomiskt fördelaktigt att ha delat boende.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>