Nytänd tidskrift full av hopp

Tidningen Brand startades 1898 och var en viktig del i en anarkistisk rörelse för bland annat en friare sexualpolitik och mot militarism. Under början av 1900-talet gavs den ut som veckotidning, med som mest 60 000 läsare.

Med ny redaktion och nytt format startar nu Brand upp på nytt. Det första numret innehåller texter om bland annat Köpenhamnsdemonstrationerna, ockupationer och zapatiströrelsen. Den röda tråden rör sig kring egenmakt och aktivism.

Måhända är texterna ibland för dåligt redigerade och skulle mått bra av en uppstramning. Det kan vara en barnsjukdom i det första numret, men jag hakar ibland upp mig på dåliga formuleringar eller alltför långrandiga beskrivningar. Men den genomgående känslan av läsningen är inspiration och hopp.

Alltför många politiska tidskrifter idag ägnar sig åt att antingen analysera på avstånd eller hålla en kritisk linje utan egna initiativ. Men nya Brand är något så ovanligt som en tidskrift som befinner sig mitt i händelserna och ser framtidstro. Obekymrad om det tunga arvet av 112 år på nacken kastar sig tidningen rakt in i samtiden och andas aktivistlusta. Brand brinner, det är det inte många kvar som gör.

Kommentar publicerad i GP Kultur 5/5

29 thoughts on “Nytänd tidskrift full av hopp”

 1. Börja inte en ny mening med men, ser inte så bra ut. Korta hellre ner meningarna med punkt och istället för men börjar du direkt med vad du vill ha sagt. Tex, “Men den genomgående känslan av ” skriv istället, Känslan är genomgående, det blir då mer pang på känsla.

  Korta tex ner “Det kan vara en barnsjukdom i det första numret” till, En barnsjukdom i första nummret är, då blir det tydligare vad du tycker och du tassar inte på tå för läsarens skull. Lättare att läsa och se vad du har för uppfattning om du rensar bort utslätande omdömen.

  Ex, “Måhända är texterna ibland”, förslag, texterna är dåligt redigerade. Om du inte står för en åsikt skriv den inte o stryk onödiga utslätningar.

  Bort med luddet, våga vara tydlig. Ett till ex, “Men nya Brand (här har du glömt “är”) något så ovanligt som en tidskrift som… ” Skriv tex, Nya Brand är en tidskrift som befinner sig i händelsernas centrum…lägg krutet på att analysera det du skriver istället för upprepa att “brand är en tidskrif” för det vet vi redan. Hur befinner de sig i händelsernas centrum, varför gör de det? Det gör mej nyfiken. Varför ser de framtidstro, (som är en lustig formulering för det är ju något man har oftast). Vadi består denna framtidstro och hur fick du den känslan av att läsa Brand?

  Upprepa inte självklarheter i texten. Stryk utfyllnad o öka texten som beskriver hur du ser på och upplever Brand. Det är din åsikt jag vill läsa och inte så mycket info om annat.

  Öppna ditt flow, relatera, bjud på dej själv, var intim och skriv mer ingående vad som hände i din tanke o känsla . Ta med design, människor inblandade, researcha, ring upp brand o berätta lite vad de själva tyckte om nummret. Gärna fakta, hur många ex tryckte de, hur gick festen, vad kostar ett nummer och en premmis osv.

  Ok..detta var min spontana reaktion på din fråga. Hoppas du inte tar illa upp! Först och främst skall du skriva som du vill. Allt jag skrivit är funderingar, därmed inte sagt att jag har rätt…tack för en fin recension o trevlig läsning.
  Ser fram emot att läsa fler texter på din blogg.
  I all vänlighet…

  Namaste

 2. Och nu hade jag alltså tusen tecken till förfogande, för att presentera Brand för läsarna. Det var min uppgift och den har jag lyckats med.

 3. Haha, vilken rolig kommentarstråd!

  Elin: Du kanske kan anställa denna “Mattis” som personlig redaktör. Han verkar ha grym koll.

  Mattis: Det är numera helt okej att börja en mening med ordet “men”. Fråga Språkrådet. Och “numret” stavas med ett m.

 4. Medan trenden fortfarande är att märka ord – jag tror jag tryckfelsnisse varit framme och bytt ut ett “inte” mot ett “inga” i sista meningen.

 5. Tack Malin, börjar själv se nu att det är en smått analfabetisk text. Tack och lov för redigeringen i pappersupplagan. Mattis, hur mycket vill du ha för redaktörsroll? F-skattar du?

 6. Elin, du har en lovande framtid,du är begåvad,intelligent och snygg och som det verkar en shysst person med hjärtat på rätta stället. Är lika positiv som du åt ett fint nummer av BRAND. Du behöver absolut ingen redaktörssnubbe här i världen.
  systerliga hälsningar/marita castro

 7. …och jag vet att shysst stavas schysst och inte shysst men jag ogillar när c hamnar mellan s och h. Esteten i mig ;)

 8. Mattis:

  Hej, hoppas du inte tar illa upp, men jag har några skrivtekniska synpunkter på din kommentar.

  För att uppfattas seriöst är det ofta viktigt att man skriver korrekt. Jag vill veta din åsikt och känna ett flow i kommentaren, jag vill se skribentens patos skina igenom – skrivteknik bör kännas osynlig, så att läsaren inte tappar bort sig i tvivelaktig interpunktion eller tappar tråden i inkonsekventa förkortningar och skrivfel.

  Några axplock:

  * Ett t har fallit bort i slutet av tidskrift i stycke 4.
  * Du har ett mellanslag innan punkt i sjätte stycket, det ger texten ett ovårdat, oredigerat intryck.
  * “Ex” används generellt som förkortning för exemplar och inte exempelvis, detta kan skapa förvirring då du använder båda former (stycke 3 och stycke 6).
  * Att systematiskt förkorta och till o ser också hafsigt och ogenomtänkt ut.
  * Jag ser också flera tillfällen av inkonsekvens i kommateringen. Om du vill märka ut citat (i det här specifika fallet förslag på formuleringar) genom att kommatera före (vilket jag avråder från) föreslår jag att du ändå använder kursiv stil eller citattecken för tydlighet.

  Hoppas att mina tips kan ge dig en tankeställare! Och kom ihåg, det är bara åsikter, inte lagar ;)

 9. om man ska vara saolperfekt i varje syntaxvindling orkar man inte skriva viktiga texter. min fråga är varför mattis känner sig så manad att tillrättavisa elin. jag tycker att han kan åka tillbaks till artonhundratalet då det inte var okej att börja en mening med men, han verkar ju ha trivts där.

 10. lol

  Vad få vet är att ett ironiskt “ok” fortfarande är en av de bästa internetdissarna som finns.

  Reagerade också på mycket stavfel i texten. Därför man har redaktörer. Eller anala bloggkommentatorer.

  PS. Har bäddat in två skrivfel i den här kommentaren, kan ni lista ut vilka?

 11. Bör nog sluta lägga upp råmaterial på bloggen, innan redaktörsgenomgång. Det går ju så fort när jag ska skriva!

 12. Kul med fler synpunkter.

  Hoppas som sagt var att Elin inte tog illa upp som jag skrev i slutet!
  Viktigast är man gör det man gör o får stöd för det. Givetvis är det jag skrivit åsikter. Jag har inga tankar på att själv vara språkligt korrekt. Jag inte tar betalt för det jag skriver här.
  Tack Isabelle för din omtanke. Men manad känner jag mej inte. Tillrättavisa bryr jag mej inte om, det funkar väl inte att jag skulle läxa upp Elin som jobbar med detta…
  Jag skrev för att det var kul att dela med mej av hur jag upplevde Elins text.

  Ser fortfarande fram emot att läsa nya numret av Brand. Uppskattar bloggen och Elins texter.

  Namaste

 13. Det verkar vara ett intressant nummer utifrån allt jag läst. Jag blir dock lite förvånad (eller inte kanske jag skall skriva) att zapatiströrelsen tas upp. Jag trodde att sådan romantik inte var i ropet längre. Det är verkligen en anarkistisk hangup i nivå med spanska inbördeskriget.

 14. Kom att tänka på en sak iom Brand. Är det inte rätt märkligt att tidningar har politiska ståndpunkter? Aftonbladet är sossar, SVD borgare, Brand vänster osv. En tidning borde ju alltid vara neutral för att försöka garantera objektiv rapportering till läsarna. Egentligen är det också märkligt med en feministisk blogg. Det är ju väldigt dogmatiskt egentligen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>