Viktiga tips inför imorgon

Uppdrag Granskning har återigen ett riktigt viktigt reportage som diskuterar någonting som det sällan pratas om. Imorgon klockan 20 i SVT sänds Jorun Collins reportage om vestibulit och sjukvårdens okunnighet kring smärttillståndet. Se, diskutera och väck opinion. Jag fick tårar i ögonen bara av trailern och tankarna på alla mail och kommentarer som jag fått från tjejer som lider av sjukdomen, ofta i tystnad, och får otillräcklig hjälp och information. Här har jag tidigare skrivit lite om det (missa inte kommentarerna).

Är man i Stockholm i morgon tycker jag dessutom att man ska ta sig till F12 och PKK – Politiskt Korrekta Klubben. Jag, Isobel Hadley- Kamptz, Victor Bernhardtz, Johan Erhenberg och Andreas Kleerup ska panelsamtala på ämnet “Är allt politiskt?” och sen blir det dans, sprit, fest.

18 thoughts on “Viktiga tips inför imorgon”

 1. Givet att vi inte talar om de kvinnor som drabbas av konstanta smärtor i underlivet, utan bara lider av smärtor i samband med sex, varför är det samhällets problem? Sex är ju ingen mänsklig rättighet, således kan det inte vara samhällets problem att vissa grupper inte njuter av sex. Är sex smärtsamt så är det väl bara att låta bli att ha det. Det är knappast så att sex är en livsnödvändighet.

 2. “Jaså”: För det första leder vestibulit faktiskt ofta till konstanta smärtor.

  Men allvarligt? Du menar alltså att sex inte är en viktig del av livet, som man ska ha rätt till?

  Eller att man för den delen har rätt till behandling som inte gör saker VÄRRE?

 3. Julia

  Jag replikerar bara vad feminister brukar säga till män.

  ‘Sex är ingen mänsklig rättighet’ ‘Sluta värdera sex så högt’. Varför gäller inte samma sak för kvinnor?

 4. Att ha sex med en annan människa är ingen mänsklig rättighet, nej. Men vet du, med vestibulit är det ofta inte möjligt att ha sex ensam heller. Och att få adekvat vård och slippa onödig botbar smärta tror jag faktiskt ÄR en mänsklig rättighet, rent bokstavligt.

 5. ” Men vet du, med vestibulit är det ofta inte möjligt att ha sex ensam heller.”

  Är det en mänsklig rättighet? Kan du visa var det står skrivet?

  “Och att få adekvat vård och slippa onödig botbar smärta tror jag faktiskt ÄR en mänsklig rättighet, rent bokstavligt.”

  Det finns många tillstånd som inte är livshotande som det skulle gå att kurrera om man satsade mer pengar, vart tar sjukvårdens resurser slut? För egen del skulle jag t.ex. kunna föreslå att landstingen satsar mer på vestibulit och slutar bekosta IVF.

 6. Det satsas miljarder på potensmedel för män. Främst är det företag som satsar pengar och tjänar pengar på detta. Men, det kan ju vara en poäng att även satsa pengar på kvinnors underlivsproblem. För ibland vill ju åtminstone en del bi-heteromän gärna ha sällskap av en kvinna när dom vill visa sig på styva linan i spritfyllan efter grisfesterna på F12.

  Apropå klubbens namn, finns det inte en utställning på kulturhuset som handlar om politiskt korrekthet!? Det är iallfall ett begrepp som fullständigt trasats sönder på all tänkbar mening av de som säger sig vara politiskt inkorrekta, hur fan man nu är det.

  Jag säger det nu för sista gången: ALLA är pk i vissa sammanhang och PiK i andra sammanhang.

 7. Om jag får så kan jag redan nu ge er svaret på frågan om allt är politiskt (vilken typisk partydebattfråga!): Jo

  Nu slipper ni fejkdebattera och kan ägna er åt spriten.

 8. när vi ändå pratar om kvinnokrämpor så vill jag nämna något jag spammade igår till pelle billing och som även ni kan ta del av.

  “Från kvinnohälsa till genusmedicin. En antologi” (Forskningsrådet för arbetsliv och socialvetenskap: 2010)

  Jag hann inte läsa hela boken och såg inte om vestibulit ingick bland kapitlena men sista kapitlet av folkhälsoprofessorn från Umeå, Anne Hammarström, om “Varför lever kvinnor längre än män? – en genusanalys av folkhälsoforskningen” var lite extra intressant.

  Finns på Riksdagsbiblioteket

 9. Jätteviktigt reportage om ett angeläget ämne.

  Men en sak var lite oklar. När man har vestibulit har man smärtor vid samlag eller vid sex överhuvudtaget (jag antar att detta kan variera också)? Jag fick lite intrycket av att programledaren sa sex när hon menade vaginalt samlag, men jag är inte säker. För mig är det en väldigt stor skillnad mellan att inte kunna ha sex och inte kunna ha samlag.

 10. Förtydligande på min förra kommentar: Jag menar inte att nedvärdera hur jobbigt det måste vara att inte kunna ha vaginala samlag även om man fortfarande kan ha andra former av sex om det är just vaginala samlag man primärt vill ha. Jag menar inte att sjukdomen blir mindre allvarlig om det är just samlagsförmågan som försvinner, jag bara önskar att människor kunde sluta låtsas som att sex=vaginalt samlag och att ha ett sexliv=ha vagainala samlag.

 11. Jag kan förklara lite hur det kan vara att ha vestibulit av den svåra sorten.
  För mig har det fått som uttryck att jag har en ständig smärta, dygnet runt. Jag inte kan ha vaginala samlag, eller röra på den delen av vaginan alls vid sex, jag kan inte cykla eller ha tajta byxor, så blir det värre. Kan inte heller sitta rakt.
  Jag har lyckats behålla ett sexliv och lust ändå och har en mkt bra pojkvän som jag har sex på andra sätt med.

  Är sjukt sjukt glad att Uppdrag Granskning tar upp det här vidrigt hemska och nertystade problemet. När jag efter flera plågsamma månader (och år av felaktig och skadlig “vård”) berättade för några av mina arbetskamrater om min vestibulit, visade det sig att två av dem också hade haft det, men blivit friska. Det fick mig att inse att jag också kan bli det och nu efter orimligt mycket kämpande har jag fått någorlunda adekvat vård (fast har tappat rätt mkt förtroende för vården såklart).

  Nu börjar vi prata om det här hörrni!

 12. “Jaså”: Det är samhällets problem eftersom det oftast är samhället som skapat vestibulit. Självklart finns det annan vård som också är viktig men det enda utesluter ju inte det andra. Sen är enligt mig den viktigaste saken att man börjar prata om den här sjukdomen, så tidigt som möjligt. Man ska få kunskaper i skolan osvosv, så slipper det bli “så dyrt och tära på resurserna”.

  Jättebra och viktigt program var det.

 13. Josefine

  Nej, det ena utesluter inte det andra, men däremot så har sjukvården en begränsas mängd pengar. Och jag kan inte se varför jag ska betala för att kvinnor ska kunna få vård för sina smärtor vid samlag, när den enkla lösningen är att låta bli att ha sex. Och innan du börjar ironisera. Jag har sett många feminister berätta om att män inte ska värdera sex så högt och att det att ha sex inte är en mänsklig rättighet. Vill du bekosta vestibulitbehandling ur din egen kassa så varsågod. Jag tänker ge på samma sätt som jag har blivit given. Sex är ingen mänsklig rättighet, gör det ont så låt bli. Det är inte så viktigt ändå.

 14. “Jaså”, du verkar inte läsa vad som skrivs här, av människor som upplevt problemet. Det gör inte bara ont vid sex. Det gör ont hela tiden, bara genom att leva som vanligt. Varför skulle vi inte hjälpa till att lindra människors smärta, bara för att den råkar sitta i kvinnors underliv? Det är ju helt befängt! Om någon har ont i axeln och inte kan röra armen normalt pga smärtor säger du väl inte till den personen att “bara vara stilla då, så att det inte gör ont” utan målet är väl att göra personen frisk, så att den kan röra sig normalt?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>