Är det synd om Erik Helmerson?

Sarkasmerna kring Erik Helmersons roman Den onödige mannen är många. Nu senast är det serietidskriften Galago, som i sitt nya nummer publicerar en fiktiv intervju med Helmerson och driver hårt med romanen. Både Helmerson och Den onödige mannen är lätta att skapa fördomar om och skämta om, inte minst från feministiskt vänsterhåll. En skribent på Dagens Nyheters liberala ledarsida skriver en bok om en vit medelklassman i kris.

Ändå undrar jag hur många av kritikerna som faktiskt läst romanen i fråga. Är det möjligen marknadsföringen av boken som snävat in dess innehåll till att beröra någon form av självömkande mansmanifest? Den onödige mannen är knappast ett försvar av mansrollen eller en tycka-synd-om-roman. Snarare är det en uppgörelse av förväntningar kring och föreställningar om kön och klass. Helmersons karaktär är ingen hjälte, utan en ganska sorglig typ med unkna åsikter. Ändå ställs frågan gång på gång, från såväl debattörer som journalister: Är det synd om männen nu? Varför gnäller ni så?  I en genusdebatt som gång på gång havererar i frågeställningen om vilket kön det är mest synd om är alla förlorare.

Text publicerad i GP Kultur 24/10

Fotnot: Jag publicerar eller länkar sällan till mina texter här längre. GP-krönikorna finns på nätet, liksom litteraturrecensioner. Eftersom denna text efterfrågades la jag upp den, liksom jag gör med de texter jag skriver på frilansbasis som känns särskilt viktiga.


One thought on “Är det synd om Erik Helmerson?”

  1. Tack för att du la ut denna text – jag har inte GP men hörde flera vänner prata om just den här texten, preCIS efter att jag läst ut Helmersons bok och din bok direkt efter varann, under ett par mycket intensiva läskvällar. Era två böcker speglar sig väldigt fint i varann, tycker jag, det borde vara lag på att tandemläsa dem :). Båda handlar ju just om vad könsmaktstrukturerna gör med oss, män OCH kvinnor, och vad man kan/inte kan göra (enligt sig själv eller andra) om man känner sig begränsad av dem. Jag skulle kunna skriva en avhandling, men nöjer mig tills vidare med att tacka dig och Helmerson för två väldigt viktiga och bra böcker – och rekommendera dem till alla som någon gång funderat på individens roll/plats i könsmaktstrukturernas omöjliga värld.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>