Normen befästs för kärnfamiljen

Krönika publicerad i GP Kultur 15/4

”Visst är det bra”, sa min lesbiska vän som jag pratade samkönade äktenskap och homoadoption med, ”men ibland kan jag känna att nu slipper inte ens vi homos undan. En gång i tiden räckte det med att jag sa att jag var flata för att jag skulle slippa frågor om barnaskaffande och hitta den rätta. Nu har även vi kärnfamiljskravet på oss.” Det var flera år sedan, men jag kommer att tänka på hennes ord när jag tittar igenom två av SVT:s dokumentärserier just nu: Så levde de lyckliga och Född 2010.

Den förstnämnda möter människor som gifte sig för sju år sedan. Här ryms förvisso skilsmässohistorier, där de som tidigare utgjorde ett äktenskap nu sitter i varsina hem och berättar om uppbrottet. Men allra mest finns här par som håller varandra i handen över ett köksbord i motljus medan kameran zoomar in på deras närhet och en finstämd kärlekssång spelas. De berättar om den vackra bröllopsdagen och hur de har hållit ihop sedan dess. Lätt har det kanske inte alltid varit, det var ju de där svåra småbarnsåren, men de har lyckats hitta tillbaka till varandra och är fortsatt lyckliga. Paren rymmer både äldre och yngre, liksom samkönade äktenskap med både män och kvinnor.

I Född 2010 får vi följa småbarnsföräldrar under deras första år med ett nyfött barn. Här finns både det lesbiska paret, tonårsmamman, det framgångsrika paret i Stockholms innerstad liksom antroposoffamiljen i Järna som föder hemma och sparar moderkakan i en plastpåse på köksbordet. Och visst ryms här en del svårigheter och gräl inom ramen för den nya föräldrarollen eller kompromissandet mellan egentid och familj, men grunden återstår: den självklara familjebildningen, tvåsamheten och de biologiska barnen.

Jag misstänker att SVT slår sig själva för bröstet över det breda spektrat av medverkande i programmet, så nytänkande och HBT-korrekt! I stället lyckas man befästa kärnfamiljsnormen på ett helt icke-problematiserande och icke-politiskt sätt. Här ryms ingen normkritik, ingen jämställdhetsdiskussion eller något ifrågasättande. Efter flera avsnitt på raken är man helt insnodd i kärnfamiljspropaganda, med alla tårögda föräldraögon och kramande händer. Då spelar det mindre roll att man slängt in några samkönade par i familjepsykosen.

Visst är det ett framsteg att sexuell orientering i dag spelar mindre roll för både äktenskapet och familjebildningen. Men att påstå att kärnfamiljen blivit en mindre problematisk norm bara för att den numera ibland består av samkönade par är att ha missat hela den kritiska utgångspunkten. Sverige har flest ensamhushåll i världen. När kommer serien som följer några av dem?

6 thoughts on “Normen befästs för kärnfamiljen”

 1. Intressant! Kul för mig som tvnördande genusvetare att få lite nya tankar!

  Jag har bara sett Född 2010 av dessa serier och den tycker jag ändå inte befäster känrfamiljen som vi är vana att se den representerad, alltså: mamma+pappa+barn av svensk härkomst med schysst inkomst, inga tidigare barn och/eller äktenskap. Där finns åldersskillnad, inkomstskillnad, skilsmässor och bonusbarn. De har med ensamstående(!), hemmafödande, en flergenerationsfamilj med frånvarande pappa, familjer både unga och äldre föräldrar.

  Detta program handlar ju just om barnen som föds, där tycker jag att svt har gjort ett bra jobb med att skildra olika uppväxtförhållanden och familjekonstellationer. När det kommer till ensamhushåll är jag beredd att hålla med om att det vore kul med fler skildringar.

  Att vi har flest ensamhushåll i världen visste jag inte, men det kanske delvis beror på att vi flyttar hemifrån jämförelsevis väldigt tidigt? Jag tror att många av de som inledningsvis bor ensamma sedan flyttar ihop med någon. Serier som handlar om att hitta kärleken råder det ju ingen brist på (ändå ett viktigt livsmål för många, normkritiskt förhållningssätt till trots). Unga människor är dessutom ganska överrepresenterade i tvrutan, är min uppfattning.

 2. Återigen kvasidjup rappakalja.
  Exakt vad är problemet med att kärnfamiljen är en norm? Normer i sig? Skulle du föredra att leva i ett normlöst samhälle? Eller kan det kanske vara så att normer fyller en funktion? Tänk till lite på det.

 3. Precis, det vore ju mycket bättre om alla par i serien vore gay. Mycket bättre med gaypropaganda än med kärnfamiljsslik. Eller hur Elin?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>