Dansande dissident drar många klick

Text publicerad i GP Kultur 27/10

Världsplågan Gangnam style av den sydkoreanska rapparen PSY har gått få förbi. Flashmobs har arrangerats utifrån den speciella dansen i videon och låten har spelats konstant på både radio, klubbar och gym.

Flertalet tolkningar av både låt, dans och video har också redan förekommit. Ingenting slår dock Ai Weiweis version. På Youtube finns den kinesiske konstnären och dissidentens egen Gangnam style-video, där Weiwei dansar den särskilda dansen varvat med klipp från originalvideon.

Det är inte bara det charmigaste man kan hitta på internet just nu. Det finns också någonting oerhört befriande med att en av världens mest omtalade konstnärer på landsflykt från en diktatur gör en tramsig video till en hitlåt och dansar loss inför allas ögon. Ai Weiweis humor och glimt i ögat gör samtiden lite roligare att leva i.