Bibel som kräver skämskudde

Text publicerad i GP Kultur 2/11

Ett ”All Access Backstagepass till Bibeln ”. Så beskriver prästen Fredrik Beverhjelm den nya Konfirmandbibeln som han arbetat fram tillsammans med kollegan Rickard Bonnevier och som nu ges ut på Verbum Förlag.

Med ett omslag i turkost gummi, plats för anteckningar, tecknade bilder i serietidningsformat och citat av bland andra den gamla Baywatch-stjärnan Pamela Anderson och Nirvanas frontfigur Kurt Cobain ska ungdomarna lockas in i Bibelns värld.

Den nya layouten är förvisso lockande och ökar läsbarheten, det kan nog både ung och gammal tycka. Vissa grepp är välkommet pedagogiska, som en introduktion till hur Bibeln ska läsas och olika tolkningar som har gjorts av Bibeln. Men mycket av innehållet blir också en pinsam uppvisning i hur övertydligt och fånigt det blir när vuxna ska prata med unga på ungas språk. Den ger sken av att Bibeln både är mer komplicerad och ointressant än vad den behöver vara och att ungdomar kräver idolbilder, populärkultur och teckningar för att lockas. Vissa inslag får mig att känna mig som en rodnande tonåring inför en pinsam pappa. Referenser till 90-talsikoner som Pamela Anderson och Kurt Cobain säger en del om omarbetningens tafflighet. Vilken högstadieungdom i dag vet vad Baywatch är?