Nu krävs enighet kring antirasism

Text publicerad i GP Kultur 25/1

Många har glatts åt ICA-handlaren Bo Oskarsson i byn Kaxås i Jämtland. En avfolkningsbygd fick plötsligt tillskott av flera syriska familjer. Handlaren välkomnade dem till bygden med en hälsning på Facebook och beställning på varor som efterfrågades.

Det säger förmodligen någonting om samhällsklimatet att hans gest blev så uppmärksammad. Trots att det rimliga i mötet med nya invånare, varifrån de än kommer, borde vara att välkomna dem. När Bo Oskarsson sedermera fick ta emot hot och trakasserier från rasistiska grupperingar var det en svidande påminnelse om hur illa ställt det faktiskt är.

Trots att vi är många som känner och tänker som Oskarsson riskerar rösterna att dränkas i hat om vi inte förenas. ”Det som nu krävs är enighet kring antirasismen som minsta gemensam nämnare; bara då kan vi baxa det här landet till rätt sida om anständighetens gräns”, skrev kulturskribentenKristina Lindquist i en artikel på Expressen Debatt (4/1). Partier, organisationer, fackförbund, föreningar, privatpersoner och alla som tror på ett öppet samhälle bör ta gemensamma krafttag mot rasismen. Med stora demonstrationer och manifestationer kan vi, om inte annat, visa hatets lakejer att vi är många och vi tystnar aldrig.