Statistik kan vara kul

Text publicerad i GP Kultur 2/2

Det var under våren 2012 som Nöjes­guiden-bloggaren Tobias Boström startade sin så kallade ”vecko­stik”.

Konceptet var enkelt: genom olika sorters diagram sammanfatta nyhetsveckan som gått i godtycklig, ofta bitsk och nästan alltid rolig statistik. Formatet blev snabbt en succé. I dag går det en susning genom de sociala medierna på fredagseftermiddagen när veckostiken släpps och allt från Centerkris till hipstervanor förs in i diagram.

Kanske är veckostiken så populär för att den utgör en så stram form av samhällssatir. I stapeldiagram och linjära samband finns inte mycket utrymme för utsvävningar och poänger som inte håller. Punchlinen är enkel och tydlig.

Sällan har statistik varit så rolig och en hel generation återupptäcker mattelektionernas diagramritningar, hur ovetenskapliga Boströms procentenheter än må vara.