Dokumentär som följer porrlogik

Text publicerad i GP Kultur 18/5

Berth Milton Junior växer upp i skuggan av en far som grundat porrimperiet Private . Han lovar att aldrig bli en del av det, men på 90-talet köper han Private och gör det till världens största hårdporrföretag.

Fadern Milton anser sig lurad och utkämpar under resten av sin levnad ett krig mot sonen.

Fredrik von Krusenstjerna skildrar i dokumentären Porrkungens tårar båda männens trassliga och fattiga uppväxtförhållanden och deras relation till varandra. Sonens misstänksamhet mot andra människor är stark; tjänstekvinnorna i hans flådiga villa anklagas för stöld, affärsbekanta kommer att blåsa honom, vännerna är i stort sett obefintliga.

Kontentan av filmen tydliggörs redan i inledningen: Milton Juniors drivkraft i livet är att vinna faderns kärlek och bekräftelse. Det ställs på sin spets när von Krusenstjerna anlitar en psykoterapeut och ingående filmar sessionerna med Milton till dess att han bryter ihop. Det känns varken etiskt eller smakfullt.

De kvinnor som förekommer har klassiska roller: snygga utviksbrudar, den svikande modern, den lyssnande psykologen och den stjälande underklasstäderskan. Filmen följer på så vis pornografins logik: kvinnor som objekt med funktioner att fylla, och den potenta mannen i en självklar huvudroll.