Engagemang som väcker frågor

Text i GP Kultur 14/4

Runt om i mitt närområde sitter anslag om en manifestation för ökade polisiära resurser kring fallet med kattmördaren i Högsbo. Ett fall som har väckt stor uppmärksamhet i media, inte minst för dess brutalitet: oskyldiga djur dödas sadistiskt.

I min egen lägenhet, nära den senaste mordplatsen, bor två katter och det är inte svårt att förstå varför brotten också väckt mycket oro i området.

Samtidigt som kattmorden pågått har två kvinnor mördats i samma område. I ett av fallen stod det klart att det funnits brister i det juridiska arbetet, då kvinnans ansökan om kontaktförbud för sin ex-man avslagits. En månad senare mördades hon av samme man.

Utan att förringa kattägares oro och den obehagliga stämning som spridit sig i Högsbo till följd av de plågade katternas död, finns det anledning till eftertanke om vad som väcker engagemang och avsky. Varför har vi lättare att fördöma mord på djur än på kvinnor? Varför lyfter media upp kattdödandet på ett sätt som de sällan gör med mäns våld mot kvinnor? Varför anordnas inte manifestationer för att polisen ska prioritera alla våldtäkter och misshandelsfall som sker mot kvinnor?

Det är inte rimligt att två kvinnors död ska överskuggas av mördade katter. Även de förtjänar manifestationer, oro, löpsedlar och engagemang.