Pinsamheter och fynd i TV-arkiven

Text publicerad i GP Kultur 26/4

SVT:s Öppet arkiv har på sin hemsida fått många att förtjust botanisera i gamla nostalgifavoriter och sådant som vi tidigare missat.

Även om utbudet än så länge är påfallande skralt är det uppenbart att SVT har lyssnat på önskemål om efterlängtade repriseringar. Tv-serier med hängiven fanskara, som humorserien Varan-TV och ungdomsskildringen Spung blandas med barndomsmarkörer somVilse i pannkakan och Ika i rutan.

I längden är dock visningen av gamla tv-serier också en påminnelse om att det inte var bättre förr. Parallellt med Öppet arkiv finns på Youtube en mängd gamla tv-program från såväl SVT som kommersiella konkurrenter. Vi talar gärna om televisionens förflackning och bristande kvalitet i dag, men att ett program somSolstollarna kunde släppas igenom i mitten av 1980-talet framstår i dag som oförståeligt. Samma sak gäller TV3:s klassiskt omtalade Tutti frutti med nakna kvinnobröst eller TV4:s komediserie En fyra för tre, späckad av homofoba skämt som aldrig skulle passera obemärkta i dag.

Att rota i arkiven innebär inte bara en nostalgitripp utan också en påminnelse om att både samhället och populärkulturen i vissa avseenden förändrats till det bättre.